Nejnovější

Koalice SPOLU stále hledá recept na vítězství. Třetí místo pro ni není přijatelné

zdroj: ods.cz

KOMENTÁŘ. Předseda ODS Petr Fiala rád opakuje, že to bude právě on, kdo se stane příštím premiérem a vyvede zemi z chaosu. Šest měsíců před volbami se ale zdá, že by se musel stát zázrak. Média, sázkové kanceláře a snad už i voliči SPOLU počítají s tím, že premiérem se stane buď opět Slovák, nebo poprvé v historii chlápek s dredy.

„Já s tím zm***m Zahradilem ve straně nebudu,“ píše 17. března starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný. Nejslavnější starosta v republice tak opouští stranu, ve které strávil 20 let života. S ním však z ODS odchází i poslední špetka energie, poslední „osobnost“, kterou partaj ještě měla. Bulvárního novináře v sobě řeporyjský starosta nezapřel, vzpomeňme si na jeho střety s Putinem nebo Čínou . O Novotném ale psala světová média, Rusové si ho pozvali na „debatu” do státní televize Rossia-1.  O něčem podobném si může Fiala nechat jen zdát.

Když v minulý rok koncem října lídři ODS, TOP 09 a KDU-ČSL podepsali memorandum o spolupráci, zdálo se to jako dobrý tah. Volební systém dlouhodobě nahrával větším stranám, navíc TOP 09 a KDU-ČSL se už nemusely obávat, že by se do sněmovny nedostaly. Jenomže o pár měsíců později Ústavní soud rozhodl, že současný volební systém je protiústavní a nařídil vytvoření nového volebního systému, který by byl spravedlivější.

Lídři všech stran samozřejmě veřejnost ujistili, že koalice pojede beze změny dál, v ODS se ale začaly objevovat čím dál víc negativní reakce.

Martin Kuba je staronová hvězda občanských demokratů. Krátce předsedal ODS v roce 2013 po pádu Nečasovy vlády. A nyní se vrátil z ústraní. Po krajských volbách dokázal jako lídr své strany složit koalici a následně byl zvolen předsedou Asociace krajů. Od té doby je o něm slyšet téměř tak často jako o Fialovi. Martin Kuba by proto mohl být tím, kdo se pokusí nahradit Petra Fialu, pokud trojkoalice po volbách skončí na třetím místě.

Lajky nejsou hlasy

Mohlo by zdát, že pravicová koalice má eso v rukávu. Dominik Feri je celebrita sociální sítě Instagram. Taky je to jediný český politik, který má přes milion fanoušků na jakékoliv sociální síti. Ovšem Feriho Instagram se o TOP 09 téměř nezmiňuje. Namísto toho funguje jako zpravodajský kanál pro generaci Z. Politická gramotnost Feriho sledujících, a s tím i dnešních náctiletých, bohužel žádné valné úrovně nedosahuje.

Počet komentujích, kteří si myslí, že je Feri ve vládě byl tak vysoký, že si politik dokonce musel dát do svého bia (popis profilu na Instagramu, pozn. red.), že s vládou nic společného nemá. Užitečnost Dominika Feriho pro koalici SPOLU trefně popsal Václav Dolejší v podcastu Vlevo Dole. „80 procent jeho sledujících ještě volit nemůže a ten zbytek volí Piráty.“

Piráti v roli hlavního nepřítele

Andrej Babiš označil v prosinci Piráty za neomarxisty a největší ohrožení země. Tomu se asi nikdo nediví. Útoky na „liberální koalici“ už však zaznívají i od zástupců koalice SPOLU. Významná tvář ODS Marek Benda říká, že si s Piráty neumí vládnutí vůbec představit. Bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil zase píše, že Piráti jsou nová levice a SPOLU by se měla proti nim více vymezovat.

Pospíšilova kritika ale nezní věrohodně. Europoslanec vedl v roce 2018 TOP 09 do voleb na pražský magistrát. Tam jeho strana podepsala koalici mimo jiné právě s Piráty, čímž obešla vítěznou ODS. Po vzniku koalice SPOLU najednou počet obvinění Pirátů od Pospíšila vzrostl.

A to je velká škoda. Zatím to nevypadá, že vláda bez Andreje Babiše půjde sestavit jinak, než na půdorysu Pirátů se Starosty + SPOLU. Pokud vzájemné útoky obou bloků někomu prospívají, tak právě hnutí ANO. Konzervativní koalice by měla přivést nové voliče jinak, než prázdnými útoky. Ideální začátek by bylo představení volebního programu.

Ondřej Chlup (Články)
Hrdý občan Letovic. Amatérský existencialista, který dokola čte Mýtus o Sysifovi.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*