Nejnovější

S penězi pro armádu za komunisty nelez

Ilustrační obrázek zdroj: TV Barrandov, FB Vojtěch Filip

GLOSA. Andrej Babiš a jeho vláda opět nesplnila to, co slíbila. Tentokrát ukázala dlouhý nos komunistům, kteří svými hlasy donedávna tolerovali jeho kabinet ve sněmovně. Ten totiž nyní vrátil zbývajících 5 miliard do rozpočtu armádě. Jak se hned ukázalo, pro mečivého premiéra to byl hrubý přešlap, komunisté kvůli tomu uvažují o konci tolerance.

Od počátku druhé Babišovy vlády není jasné, jak dokázal premiér přesvědčit rusofilní komunisty, aby tolerovali jeho středovou proevropskou a na NATO orientovanou vládu. Ideologicko-geopolitický střet je neodvratný.

Již během léta 2020 bylo od komunistů slyšet, že hlasy na podporu rozpočtu na letošek podmíní odebráním 10 miliard z armádního rozpočtu. Andrej Babiš, Alena Schillerová i Lubomír Metnar se ale ohradili, že k takovému kompromisu nedojde. Téměř až do konce roku vláda zatvrzele odmítala a odmítala, až se s komunisty dohodla.

Však oni to nějak zvládnou

Takže rozpočet máme, ale armáda peníze na “bévépéčka” a vrtulníky, které měla slíbené, nemá. Jak k tomu přijdou vojáci, kteří pomáhají během pandemie v nemocnicích, domovech pro seniory a hlídají hranice okresů? Prostě to nějak zvládnou.

Jenže premiér slíbil, že armádě peníze nakonec vrátí. Sice to mělo být do konce ledna, ale konec března je vlastně v pohodě. Možná je to tím, že ministr obrany Metnar vyhrožoval demisí, což by v současné vládní situaci nebylo úplně ideální, protože Andrej Babiš už nemá další lidi. Akorát ministra Havlíčka.

Komunisté se tedy zachovali tak, jak se dalo čekat, a Andrej Babiš taktéž. Teď by se od opozice mělo ozvat, že vládu podpoří, aspoň v těch pár klíčových věcech, aby se v klidu dovládlo do voleb.

Jane Kotrášů (Články)
Hopefully jednou novinářka, žurnalistika na FF UPOL Geopolitika a memy

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*