Nejnovější

Jak nenápadně porušit lidská práva? Zeptejte se vlády

Zdroj: Pete Linforth; Pixabay.com

Představte si svět, kde jste neustále sledováni a pro vás možná obyčejné aktivity na internetu jsou hodnoceny; co si prohlížíte na internetových obchodech, kolik času strávíte u jednoho příspěvku, kde se právě nacházíte. Není to pouze sci-fi scénář, jelikož se to už doopravdy děje používáním sociálních sítí. Ty však používáme dobrovolně. Co kdyby ale existoval zákon, který by dovoloval sledovat mobilní zařízení každého z nás? Jde o novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která byla představena v pondělí 30.11. poslanecké sněmovně.

Částí právě této novely je moderování telefonů a získávání informací od mobilních operátorů, a to o poloze až tři týdny staré, kde osoba pobývala alespoň 20 minut. Sami operátoři budou mít také povinnost na mobil odeslat zprávu, že data o jeho pobytu předali hygienikům. „Návrh pochopitelně respektuje ochranu osobních údajů, GDPR a dalších nařízení,“ uvedl v pondělí ministr zdravotnictví Blatný na tiskové konferenci.

 Orwella je nutno číst, ne ho žít

Neméně důležitou částí této novely je centralizace krajské hygienické stanice pod Státní hygienickou službu. Dává tak silné pravomoci ministru zdravotnictví, a hlavně náměstkovi, který je hlavním hygienikem.  ČTK uvádí, že centralizovaná hygienická služba bude mít právo omezit či zakázat cestování, omezit setkávání mezi lidmi, veřejnou dopravu, provozovny, obchody či vybrané služby, a to bez kontroly parlamentu. Tyto restrikce dosud mohla dělat jen vláda, navíc pouze v nouzovém stavu.

Opozice nezůstala stranou a na novelu vznesla oprávněnou kritiku.

Zákon o centralizaci řízení hygienických stanic v podobě, jež zásadním způsobem narušuje základní lidská práva a svobody, v žádném případě nepodpoříme. Orwella je nutno číst, ne ho žít.“ vyjádřila se předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na Twitteru.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na svém Facebooku uvedl: „Zákon ani neobsahuje jasné vymezení takového šmírování a kontroly bránící zneužití dat.“ Což je největší riziko v případě, že sněmovna návrh zákona v této podobě schválí.

Nejen, že je tedy sledování našich telefonů věc, o které bychom nemohli sami rozhodnout, ale možnost, že hlavní hygienik bude moci zavřít v podstatě co chce, a kdy chce, je z hlediska demokracie úplně špatně. Kritizovaný je i čas, který si vláda vybrala pro předložení tak zásadního návrhu zákona. „Je nepřijatelné, aby byl návrh zákona v této podobě schválen ve zkráceném jednání ve stavu legislativní nouze,” říká Lukáš Kraus, vedoucí právník Rekonstrukce státu.

Nikdy nejsme sami

Co se sociálních sítí týká, většina z nich sleduje veškerou vaši aktivitu a informace o vaší aktivitě zpracovávají. Tyto informace se neprodávají, ale jsou poskytovány třetí straně, která na základě těchto informací poskytne personalizovanou reklamu přímo pro vás. Například organizace ProPublica, která se zaměřující se na investigativní novinařinu, v roce 2016 odhalila, že existuje přes 29 000 různých kritérií pro každého individuálního uživatele Facebooku.

Extrémním případem je nedemokratická Čínská lidová republika, kde připravují Systém sociálního kreditu – čím poslušnější občan bude, tím přístupnější pro něj budou různé veřejné služby. Do konce roku je naplánováno kompletní spuštění systému.

V našem případě by schválení návrh zákona nevedlo k tak vyhraněné situaci, ale mohlo by nás to posunout o pár desítek let zpět: k neustálému pozorování, cenzuře a zásahů do soukromí. Je důležité si uvědomit, že telefon v dnešní době vlastní každý, i malé děti, a tak by to ovlivnilo všechny.

Terezie Línková (Články)
Studentka Žurnalistiky na FF UP, ráda čtu vše od knih po složení spreje Airwick na tvém záchodě. Koukám se po svém okolí a občas o tom i něco napíšu a vznikne článek.
  1. Petr Kaminsky | 11.12.2020 v 23:24 | Odpovědět

    Predevsim v dobe, kdy se ukazuje naprosta nekompetence vlady, by se nemel nikdo snazit posilovat pravomoce uredniku. Uz ted sledujeme v ramci boje s korona-virem diktaturu lekaru/hygieniku, kteri si mysli, ze vedi, co je pro spolecnost nejlepsi.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*