Nejnovější

Vysoká škola života, ukradená doména a Pokorná Jermanová v propadlišti dějin. To byly volby 2020

Ikonické duo a jedna z posledních jistot turbulentní doby. Marcela Augustová a povolební grafy. (Zdroj: screen z Událostí - 3. října 2020)

A je to tu zase. Začátkem října čeští voliči popadli občanku, roušku a vyrazili k urnám. Pokud teda nebyli v karanténě, to k tomu museli přibrat i klíčky od auta. Přestože iDnes označilo krajské a senátní volby 2020 za ‘nejzbytečnější událost roku’, dočkaly se navzdory strachu z nákazy poměrně vysoké volební účasti.

Začátek října s sebou kromě zvyšujícího se počtu nakažených a nouzového stavu přinesl i volby. Tentokrát se ve většině krajů obměňovalo vedení v čele s hejtmany a proměnou si prošla třetina Senátu. I letos volby měly své vítěze, poražené a Marcelu Augustovou, tančící kolem grafů.

Červený svetr z vás supermana neudělá

K poraženým rozhodně lze počítat vládní ČSSD. Sociální demokracie chtěla co nejvíce vyždímat z oblíbenosti předsedy Jana Hamáčka, kterou získal na jaře v první vlně epidemie, a jeho červeného svetru. Proto představili volební klip s Hamáčkem v červeném svetru dramaticky se procházejícím po střeše. Klip neměl s krajskými volbami nic společného a nejlépe z něj vyšel předseda ODS Petr Fiala, což patrně nebylo účelem. Vedle klipu se ČSSD inspirovala vládním partnerem a jejich předseda Hamáček tak figuroval na plakátech hned vedle krajských lídrů všude v republice.

Nová image hrdiny se svetrem místo pláště straně úplně nevyšla. Sociální demokracie ztratila vedení ve všech krajích, které před čtyřmi roky získala, a šanci má jen na vedení Pardubického kraje, kde jejich člen a dlouholetý hejtman Martin Netolický ani ‘nezávodil’ v barvách ČSSD, ale za koalici Pro prosperující Pardubický kraj.

Aférky hejtmanky Pokorné Jermanové, kterou předjela i ‘parta buzerantů’

Sociální demokracie ale na poli poražených není zdaleka sama. Pořádnou ostudou končilo vládnoucí období středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Do povědomí se dostala hlavně díky kauzám (slovy Andreje Babiše ‘aférkám’), kterých za jejího vládnutí bylo dost. Namátkou je možné zmínit třeba podání trestného oznámení na zaměstnankyni krajské záchranné služby upozorňující na alarmující nedostatek ochranných pomůcek nebo půjčení služebního auta manželovi pro soukromé účely.

Právě její manžel-kadeřník Jakub Pokorný hejtmance na popularitě moc nepřidal. Kromě využívání služebního auta se v srpnu pustil do lídra ODS Martina Kupky. Hrdinsky k tomu využil sociální sítě a ODS označil za ‘partu buzerantů’. Nakonec ANO pod vedením jeho ženy přeskočila i ona zmiňovaná ‘parta’. Pokorná Jermanová se z prvního místa propadla na třetí pozici, čím se odporoučí do opozice a propadliště dějin.

Sněmovní matadorka míří do Senátu, cestu jí komplikuje útok soupeře

Vládní ANO sice ve většině regionů zvítězilo, vládnutí v krajích ale nemá jisté. Je pravděpodobné, že ve většině krajů se na koalici domluví strany na nižších příčkách. Prezident Miloš Zeman toto označil jako nesportovní. Přitom už asi zapomněl, že on sám takhle před lety obešel Miroslavu Němcovou a jejích 101 podpisů.

A právě Miroslava Němcová (která není příbuzná s autorkou textu, pozn. redakce) je jednou z vítězek voleb. K získání senátního mandátu hned v prvním kole jí chybělo jen pár hlasů, i tak má před obhajujícím senátorem Václavem Hamplem náskok více než 9 tisíc voličů.

Třebaže se Praha 5 dočkala gentlemanského souboje mezi Václavem Láskou a Michaelem Žantovským, městská část s označením Praha 1 se tímto scénářem neinspirovala. Václav Hampl si do Miroslavy Němcové rýpl téměř okamžitě po vyhlášení výsledků. Vyčetl ji, že ani nevyplnila volební kalkulačku a buduje mýtus neposkvrněné ikony. Cože? Nevyplnila kalkulačku? Tak to určitě i děkuje za přijetí do facebookových skupin a ve druhé třídě měla na tělocvik boty s tmavou podrážkou. Nevolitelná!

Vedle toho mezi volební hesla Václava Hampla patří ‘Vysoká škola života nestačí.’ Přestože to popřel, mnozí si tento slogan vyložili jako trapný útok na Němcovou, která na vysoké škole nestudovala, jak na svém Instagramu upozornil novinář Jindřich Šídlo.

Hnutí Praha Sobě, která Hampla podporuje a zapůjčilo mu svou grafiku se od výroku distancovalo. (Zdroj: Instagram Jindřicha Šídla)

Svobodu si nekoupíš, doménu ano. Ale dobře to dopadlo

A spoustu se toho dělo i v Brně. Nejviditelnější byla asi kauza brněnského řidiče a otce dcery s poruchou autistického spektra Josefa Prokeše, který odmítl řídit vůz polepený sloganem ‘Zdravé školství bez inkluze’ kandidáta SPD Tomáše Anderle. Ta méně viditelná už byla kauza ukradené domény. Kandidát Pirátů Jiří Kadeřávek si registroval doménu své soupeřky a bývalé ombudsmanky Anny Šabatové kandidující s podporou Zelených, Idealistů a hnutí Senátor 21.

Jiří Kadeřávek napřed svůj krok zdůvodnil tím, že chtěl, aby si bývalá ombudsmanka svojí kandidaturu rozmyslela, následně svojí výpověď změnil a dušínovsky se označil za zachránce domén. Žádné velké drama se nakonec nekonalo, Kadeřávek předal koupenou doménu týmu Anny Šabatové a po jejím postupu do druhého kola ji podpořil a vyzval k tomuto kroku i své voliče.

Poslední perlička letošních voleb je neúspěch hnutí Pro TOP Vysočinu, které od vstupu do vedení kraje dělil jediný hlas. Těsně za nimi skončilo hnutí SPD, které slibovalo, že vrátí na Vysočinu brambory. Co teď budou lidé na Vysočině jíst? Hranolky?

I přes strach z nákazy se volby těšily vyšší účasti než je obvyklé a covid se na výsledcích nepodepsal. Tak ahoj za rok u uren. Tentokrát u voleb sněmovních.

Kristina Němcová (Články)
Studentka žurnalistiky na FF UPOL. Ač je jí dvacet, nikde jí bez občanky nenalejou. Má ráda kočky, Disney pohádky a politickou satiru.
Kontakt: Twitter

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*