Nejnovější

Moje rouška chrání tebe, Honzík v červeném svetru naši vládu

Ministr vnitra Jan Hamáček v minulosti nenabyl zrovna velké přízně. Říkalo se mu hrobník ČSSD, Al Hamajda nebo pan Nevím. Veškeré neúspěchy sociální demokracie byly jeho vinou, a to hlavně podle ortodoxních spolustraníků Zimoly a Foldyny. Během současného marastu se však ukazuje, že i pan Nevím toho ví více než ostatní členové Vlády České republiky.

Trocha známého kontextu: Pandemie koronaviru vypukla již v prosinci minulého roku v čínském velkoměstě Wu-chan. Celý svět s napětím a zároveň i s bezmocí sledoval šíření tohoto nového nebezpečí. Během února se rozhořelo největší ohnisko v Evropě – severní Itálie. Rychle přibývalo nakažených, a vzhledem k vysokému procentu starších obyvatel i mrtvých bylo jen otázkou času, kdy virus, jak server Novinky zcela “nebulvárně” napsal, někdo vytrousí i u nás.

Zmatené kroky vlády

Hamáček už v počátcích epidemie v Evropě byl napřed před zbytkem vlády – poukázal na to, že by se měl stát předzásobit rouškami. To však premiér Babiš odmítl s tím, že je roušek dostatek.

Stejně tak na začátku března, kdy ještě neměl svůj symbolický červený svetr, chtěl vyhlásit nouzový stav. Babiš byl opět proti, nebylo to podle něj totiž nutné.

O deset dnů později premiér vyhlásil nouzový stav a vláda nařídila první restriktivní opatření. Začaly se zavírat školy, hranice i obchody. To samozřejmě vše po tom, co premiér ujistil občany, že se obchody určitě zavírat nebudou.

Mezitím ministr zdravotnictví Adam Vojtěch selhal v dodávkách roušek: jednou byly, pak nebyly, pak je objednal, následně je někdo ukradl a nakonec je ani neobjednal, protože nevěděl jak.

Do toho Vojtěch informoval o nakažené lékařce, která přitom byla úplně zdravá. Veřejné zesměšnění mu zajistil Babiš, když ho podrobil bezprecedentnímu výslechu na tiskové konferenci před celým národem.

Muž v červeném svetru řeší problémy ANO

A právě v tu chvíli přichází na scénu opět Hamáček, tentokrát oblečen v červeném svetru. Jeho tým zajistil přísun nových roušek a respirátorů z Číny a dokázal tak, že nestačí mít telefon pouze na Babiše.

To není vše. Svetr jako by jej postavil do úplně nové role rozhodného lídra. Svědčí o tom nejen jeho postoj kovboje u westernového baru, ale také jeho jednoznačný apel na občany, ať dodržují omezení volného pohybu: „Hrozí jim, že někoho nakazí, ten umře a jim to bude celý život líto.“ V jedné větě tak shrnul asi nejdůležitější poslání posledních dnů, a to přiměřeně k aktuální situaci.

I na Twitteru teď místopředseda vlády vystupuje v červeném svetru, roušce a ve svých příspěvcích informuje o krocích jeho resortu, které doplňuje motivačním hashtagem #spolutozvladneme. To je jiný opitimističtější přístup, než zvolil premiér Babiš. Ten buď poukazuje na země, kde krizi zvládají hůře, nebo se ptá, co pro řešení krize udělali Kalouskové a opozice.

Díky těmto i dalším krokům se Hamáček stal virálem. Mluví se o něm na sociálních sítích, v novinářských kuloárech a jeho “červená výzva” nepohltila jen Ministerstvo vnitra, ale dokonce i místopředsedu opoziční strany TOP09 (viz foto).

Z hrobníka sociální demokracie tak zítra může být hrobník koronavirové paniky. A to ještě Hamáček pravděpodobně neřekl poslední slovo, svědčí o tom i jeho nový outfit – modrá mikina.

  1. Petr Kaminsky | 21.3.2020 v 9:39 | Odpovědět

    1) No nevim. Diky habadure rousek dovezenych z Ciny nam Hamacek manipuluje skutecny obraz Ciny – z puvodce pandemie se razem stava spasitel. Cela ta (ne)vlada by mela co nejdriv podat demisi. Od zacatku jen chaos, lhani, zakazy. 2) Ad Italie – dovedete si predstavit, co by se delo, kdyby tam misto Conteho (urednicky typ) vladnul Salvini (populista)?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*