Nejnovější

Krve by se v Keni nedořezal. Dárcovství je na bodu mrazu

Zdroj: Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Spojené státy americké přestaly finančně podporovat keňský boj proti HIV a země má rázem málo dárců krve. Místní vláda se s nastoleným problémem nedokázala poprat, a tak si obyvatelé pomáhají vlastními silami. Využívají Facebook, Twitter i Instagram, jenže bez miliónů dolarů v ruce jejich snaha připomíná marnotratnou odhodlanost Sparťanů v bitvě u Thermopyl. 

Jediné politické rozhodnutí dokáže změnit mnohé. Umí rozdělit státy, přepsat učebnice, ale třeba i velmi omezit dárcovství krve. Přesně to se stalo ve východoafrické Keni, kde až do září loňského roku fungoval americký program President’s Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR). Spojené státy se staraly o přísun finančních prostředků do regionu na podporu boje proti HIV a AIDS. To v praxi znamenalo zejména rozšíření povědomí o transfuzi krve a také s ním spojený nákup přístrojů a školení zdravotnického personálu. USA tímto způsobem dotovaly keňskou vládu přes 15 let.

Bez peněz, bez krve

Podle The Washington Post se však v poslední dekádě podpora ztenčila z šesti miliónů dolarů ročně na 1,4 milionu. V roce 2019 se pak úplně zastavila s naivní vidinou, že vláda v Keni již dokáže zajistit provoz svých zdravotnických center sama.

Jenže Keňský národní transfuzní servis (KNBTS), který zastřešuje v zemi dárcovství krve, hovoří o něčem jiném. „Potřebujeme minimálně 1500 jednotek krve denně, ideální stav by představovalo 3000 jednotek. Pak by situace byla stabilní,” uvádí pro BBC jeho ředitelka Fridah Govediová.

„Přitom stačí, aby krev darovalo jedno procento celkové populace Keni. To byl ale i s financováním problém,” doplňuje doktor Thuranira Kaugiria, mající na starosti ochranu veřejného zdraví v zemi. V případě Keni by procento znamenalo 470 tisíc dárců, momentálně jich je přitom jen asi 164 tisíc.

Pro srovnání: v Česku v roce 2018 tvořili dárci krve asi 2,3 procenta celkové populace. Ani to však podle doporučení Světové zdravotnické organizace není ideální stav, státy by měly mířit k hranici čtyř procent. O něčem podobném se tedy Keni ani nezdá.

Dárců v Keni stále ubývá.

Problém tkví i v lidech

Bez přísunu amerických dolarů je situace pochopitelně ještě horší. I proto Kaugiriaová společně s dalšími zástupci keňského zdravotnictví požaduje nižší nezávislost KNBTS na vládě. Rozpoutané ruce by pro tento fond znamenaly zejména možnost vyjednávat se sponzory, a získat tak kýžené finanční prostředky. Nejde ani tolik o to, že by nemocnice postrádaly vybavení nebo disponovaly nepoučeným personálem, v zemi fungují i mobilní jednotky, které umožňují odběr na školách či univerzitách.

Hlavním problémem je strach Keňanů z dárcovství, mají totiž pocit, že by po odběru mohli zemřít, nebo že by u nich následné testy prokázaly chorobu. Z krve se dá kromě viru HIV odhalit také žloutenka typu B i C nebo syfilis. To jsou v Keni stále aktuální nemoci, před kterými české turisty na svých stránkách varuje třeba očkovací centrum Avenier.

„Keňané si myslí, že dárcovství krve je projevem nějaké špatnosti. Stále je potřeba u nás budovat kulturu dárcovství,” říká Govediová. Zejména v méně obydlených oblastech tohoto afrického státu tak není vůbec výjimečné, když zásoby krve pro transfuzi dojdou. Většina pacientů pak míří do hlavního města Nairobi, kde je také sídlo KNBTS. I tam se ale bohužel stává, že lékaři pomoc nabídnout nemohou. Nemocným přitom často nezbývá moc času.

Pěkný den, poptávám krevní skupinu…

Čím dál častěji se tak na sociálních sítích objevují žádosti o darování určitého typu krevní skupiny, což je možné jen díky masivnímu rozvoji keňského internetu. Zatímco ještě v roce 2016 na něj nedosáhla ani polovina populace, nyní jde o africkou zemi s nejvyšší hustotou pokrytí internetu na počet obyvatel. Podle dat Internet World Stats k němu má přístup zhruba 90 % z nich.

Další žádost Červeného kříže o „kapku” krve na Twitteru

Na konci roku 2019 na Facebooku vznikla stránka Blood Group o Kenya, která aktivně hledá dárce typu 0 negativní a spojuje je s konkrétními pacienty. Tato krev je natolik univerzální, že ji lékaři mohou využít v kombinaci s jakýmkoliv jiným typem a nezpůsobí žádnou nežádoucí reakci.

Svůj profil na Instagramu vede i KNBTS a urgentní „inzeráty” pravidelně zveřejňuje také Twitter keňského Červeného kříže. Všechny tyto projekty zastřešuje heslo „It’s safe and It saves” (volně lze přeložit jako Je to bezpečné a zachraňuje to).

Do boje s nedostatkem dárců krve se v loňské roce zapojila také televizní společnost HBO. Keňa se společně s Jihoafrickou republikou, Botswanou a Ghanou stala jednou z 15 zemí, které se zúčastnily její akce Krvácej pro trůn. Při té dárci v průběhu třídenní události měli možnost za krev získat tričko a další drobnosti se značkou světově známého seriálového hitu Game Of Thrones. Ani to však keňský problém s krví v dlouhodobém měřítku neřeší.

  1. Petr Kaminsky | 25.2.2020 v 20:34 | Odpovědět

    Kdyby to nebylo k placi, bylo by to vlastne cele k smichu. Dalsi ukazka, kam muze vest soucasna americka izolacionisticka politika. Make world great again, silly ass-hole Trump!

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*