Nejnovější

Celiakie bez diety? Nanotechnologie nabízí řešení

Lidem, kteří trpí celiakií, může brzy pomoct nanotechnologie. Právě probíhající studie na Northwestern University v Illinois ukazuje, že bezlepková dieta nemusí být pro celiaky jediným řešení.

Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění, projevující se zánětem tenkého střeva a jeho zvýšenou propustností. Jeho spouštěčem je lepek obsažený v základních obilovinách jako pšenice, ječmen nebo žito.

Jediným řešením tohoto problému byla doposud bezlepková dieta – vyřazení veškerého lepku z jídelníčku. Při jejím nedodržování totiž člověku s celiakií hrozí vážné postihy mezi které patří bolesti břicha, růstové poruchy, průjmy a zvracení, v krajním případě i rakovina.

Danajský dar v podobě nanočástice

Vědci však nyní přišli s léčbou, která by mohla být pro celiaky průlomová. Prezentovali ji na říjnové gastroenterologické (lékařský obor, zabývající se onemocněními zažívacího traktu, pozn. red.) konferenci United European Gastroenterology Week, kde byly zveřejněny závěry druhé fáze klinických testů, podle kterých se díky inovativnímu přístupu zesiluje tolerance imunity celiaků vůči lepku.

Princip je jednoduchý. Do těla jsou vpraveny biologicky rozložitelné nanočástice, které v sobě ukrývají alergen, imunitním systémem jsou však vnímány pouze jako neškodný buněčný odpad. Proto imunitní systém následně k němu posílá makrofágy, pomyslné “buněčné vysavače“, aby ho uklidily.

Podle profesora mikrobiologie a imunologie z Northwestern Universtiy Stephena Millera mohou tyto “buněčné vysavače” následně vystavit antigen, který se nachází v nanočásticích imunitnímu systému s tím, že jde o něco neškodného. Díky tomu přestane systém na alergen útočit.

Multifunkční princip

V prováděné studii byl zúčastněným jedincům již po týdnu podáván lepek. Po čtrnácti dnech jeho konzumace, kdy by se za normálních okolností objevily značné záněty a poškození tenkého střeva, byla zesílena tolerance imunity celiaka vůči lepku až o 90 %.

Ačkoli byla tato technologie testována pouze u lidí trpící celiakií, je zde pravděpodobnost úspěchu i u podobných onemocnění. Výzkumný tým věří, že by se pomocí nanotechnologie daly léčit i další autoimunitní onemocnění, jako například roztroušená skleróza nebo cukrovka 1. typu.  

  1. Petr Kaminsky | 12.12.2019 v 17:26 | Odpovědět

    Moc nerozumim – “mohou tyto “buněčné vysavače” následně vystavit antigen), který se nachází v nanočásticích”. Ctete to po sobe vubec? Nebo nekdo jiny (editor)?

  2. Richard Lastovecki | 13.12.2019 v 6:22 | Odpovědět

    Prosím, mohli byste uvádět odkazy na zdrojové články? A mohli byste prosím potvrdit, zda vycházíte z tohoto https://news.northwestern.edu/stories/2019/10/new-treatment-may-reverse-celiac-disease/ oznámení?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*