Nejnovější

Psycholožka: Proti stresu může pomoct věc spojená s pozitivním zážitkem

Nestresujte se, zkracuje to život. Tato moudrá slova si člověk těžko vybaví, když na něj dolehne pocit, že se se situace už nedá zvládnout. Existuje však řada relaxačních cvičení, které odbourávají stres, když je to zapotřebí. Psycholožka Sylvie Navarová vysvětluje, jak funguje jedna z takových metod – tzv. kotva.

Stres je psychologický jev, který je specifický tím, že se přímo projevuje do tělesných a fyziologických jevů, a tak ovlivňuje lidské chování. Člověk se potí, stěží se mu dýchá a cítí nepříjemný tlak v oblasti hrudníku a břicha. V horších případech může vést až ke kolapsu celého organismu.

Každý se se stresem vyrovnává po svém. Kotva je název terapeutické techniky, která se používá pro lidi, kterým se nedaří se stresem zacházet.

 Vlastní štít proti stresu

Kotvou si člověk vytváří podmíněný reflex. Funguje to tak, že člověk si vybere šťastnou vzpomínku a s ní spojí nějaký předmět, který ho má symbolicky „kotvit“ v příjemném prožitku.

Tato technika má i svou metodiku. Pozitivní zážitek se ukotvuje postupně všemi pěti smysly, pracuje se s pamětí. Smysly se uchytí na jednotlivé části vzpomínek a vytvoří pocit bezpečí.

„Když se člověk dostane do situace, kdy prožívá negativní zážitek, škodí mu to třeba při prezentaci v práci nebo při řízení auta. Ten pocit je na podkladu strachu nebo úzkosti a tehdy aplikuji kotvu. Já sama nemám žádnou konkrétní věc, ale dělám to, že k sobě stisknu palec a ukazováček. A protože k tomu nepotřebuji nic dalšího, mám to vždy u sebe,“ říká Navarová.

Metoda však nefunguje vždy. Pokud se někomu například přihodí silný negativní zážitek, jako smrt blízké osoby, člověk lehce zapomene, že nějakou kotvu má.

Důležitá je prevence

Člověk hůře funguje, když je jeho organismus celkově vyčerpaný. Psycholožka doporučuje dostatečný odpočinek, pohyb a plánování času.

Když však všechna preventivní opatření selžou, a dotyčný dojde do stresové situace, musí se s tím co nejrychleji vypořádat. Pomoct mohou relaxační cvičení.

Jedno z takových cvičení se jmenuje “Balonek a diamant“. Když se člověku pod nátlakem nedaří zklidnit dech, má si sáhnout na břicho a představit si, že vyfukuje a nafukuje balonek.

Když pak chce zklidnit tempo dechu, má v mysli měnit barvy balonku, vybrat si naši nejoblíbenější a balonek pak postupně zmenšovat na diamant téže barvy. „Člověk, ve stresové situaci, dýchá jen pod klíční kosti. Když dýchá do břicha, okysličí se mu mozek a organismus se pak zklidní,“ konstatuje Navarová.

Někdy stačí nepít kafe po ránu

Podle Navarové lze často předejít stresu i zdánlivě nepatrnými kroky. Jedním takovým je třeba omezení běžného rituálu v podobě ranní kávy.

„Přichází za mnou pacienti, kteří trpí úzkostmi po celý den v práci, a přitom si dají ke snídani samotnou kávu. Káva přirozeně zvedá tlak a vyvolává pocity úzkosti. Lidé mají spojeno pití kávy s tím pozitivním prožitkem, s klidem, proto ráno dávají přednost pouze kávě,“ konstatuje své zkušenosti psycholožka.

Dále Navarová komentuje, že člověk musí své povinnosti přizpůsobit svému tělu a svým potřebám, nikoliv naopak. Člověku někdy můžou naléhavé věci škodit na úkor těch důležitých. Když neustále odkládáme sebe kvůli škole nebo práci, může se dostavit duševní vyhoření. Lidé stále zkracují čas, který patří jenom jim. Je však podle ní dobré rozlišovat rozdíl mezi věcmi naléhavými a důležitými.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*