Nejnovější

Sametová anketa: Jaká událost byla za posledních 30 let nejdůležitější? Odpovídali Kalousek i Kovy

V neděli vyvrcholily oslavy výročí sametové revoluce a při té příležitosti se do Prahy sjelo zavzpomínat až 40 tisíc lidí. Mezi nimi i mnoho osobností z veřejného, politického a uměleckého života. Redaktorka Houpacího Osla několik z nich vyzpovídala. Otázka zněla jasně: Jaká událost byla za posledních 30 let nejdůležitější?

Petr Gazdík, STAN: Určitě svatba a narození čtyř dětí. Ale po té veřejné rovině asi vstup do Evropské unie a tím jistota, že nepůjde tak úplně snadno převrátit demokratický režim na něco nedemokratického.

Miroslava Němcová, ODS: Pro mě jednoznačně 17. listopad 1989.

Eman Ghalebová, studentka a aktivistka: Určitě zisk svobody, která tady nikdy nebyla a která není samozřejmost ani v jiných státech. A konkrétní událost? Moje první volby v roce 2018, to pro mě byl úžasný pocit, protože v zemi, kde jsem se narodila svobodné volby nejsou.

Miroslav Kalousek, TOP 09: Já neumím říct, který konkrétní okamžik za posledních 30 let pro mě byl vůbec tím nejdůležitějším. Pro mě byl zásadním zlomem právě ten 17. listopad, protože jsem 29 let předtím žil za ostnatým drátem. Potom jsme šli cestou ke svobodě. Kdo neumí hodnotit těch 30 let pozitivně, tak si nevidí na špičku nosu. Ať si vzpomene ten, kdo tenkrát žil, jak to tady vypadalo. Nejdůležitější asi je, když jsem si před šesti nebo sedmi lety naplno uvědomil, že to, co jsme tenkrát dostali – svobodu a právní stát, není samozřejmost. A že o to zase můžeme přijít postupem času. Dnešní demokracie je trochu nemocná. Chtěl bych poprosit zejména všechny studenty, aby si ji nikdy nenechali vzít a aby věděli, že to jsou hodnoty, za které stojí za tu práci každý den.

Pomník sametové revoluce byl zaplněn svíčkami již časně z rána

Eva Drahošová, manželka senátora Jiřího Drahoše: Pro mě nejdůležitější událost byla zvolení Václava Havla prezidentem. To bylo něco tak nečekaného a úžasného, pro mě velká událost.

Marek Hilšer, senátor: Těch bylo strašně moc. To, že se mi narodila dcera. Ale jestli se ptáte na politické věci, tak já jsem těch třicet let prožíval dost intenzivně od studia politologie po zkušenosti v parlamentu. Pak pro nás bylo důležité, když uzavřeli opoziční smlouvu. To si pamatuji, že nás to jako studenty politologie strašně zklamalo. Už tehdy jsme cítili, že je problém. Ale těch věcí bylo víc.

Hana Třeštíková, pražská zastupitelka za Praha Sobě: To bych si musela víc promyslet, teď mě napadá vstup do Evropské unie

Zdeněk Hřib, primátor Prahy (Piráti): Napadla mě moje svatba a maturita. Přemýšlím, pro nás asi vstup Pirátů do Poslanecké sněmovny.

Redaktorka Houpacího Osla zpovídá Zdeňka Hřiba a Hanu Třeštíkovou

Pavel Fischer, senátor: Zvolení Václava Havla prezidentem. Protože se neuvěřitelné stalo skutkem. A že jsme se s manželkou Klárou vzali.

Klára Fischerová, manželka senátora Pavla Fischera: Že jsme se s Pavlem vzali. A z těch smutnějších 11. září, to náš svět hodně poznamenalo.

Karel ‘Kovy’ Kovář: To je hodně těžký. Já tu dobu nezažil, respektive jsem o ní slyšel hodně z vyprávění, ale myslím si, že spousta lidí možná ztratila trochu víru v politiku opoziční smlouvou. Jinak si nevybavím nic konkrétního, co by mi vyskočilo na první dobrou.

Léna Brauner, malířka: Myslím, že pro mě velkou událostí je to, jak se zpozitivňuje globální vědomí. Není to úplně extra den nebo rok, kdy by se to stalo, ale baví mě jak přichází víc pozitivní vibe mezi lidi. Věci, které přicházejí do trendu, jsou hrozně příjemné v té energii, kterou s sebou nesou. Je to trendovost a je to populární. Třeba je hrozně super, že se spoustu lidí stalo vegany, čímž se snížila poptávka po mase. To je pro mě taková pozvolná velká událost, že se to globální vědomí začíná takhle vysvětlovat.

Jan Palán, předseda Mladých lidovců Vysočina: Z těch politických vstup do NATO a Evropské unie v letech 1999 a 2004. A jinak mě jako první napadlo Nagano.

Šimon Hlinovský, aktivista: Zajímavá otázka, těch událostí bylo hodně a já jsem se narodil téměř před třiceti lety. Vzpomínám si na hodně důležitých událostí. Důležité je určitě, že v roce 1999 vstoupila Česká republika do NATO a v roce 2004 do Evropské unie, dokonce jsem tehdy byl na Václavském náměstí, kde se to oslavovalo. Mrzí mě, že jsou tady politici, kteří chtějí, abychom vystoupili, i když chápu, že můžou mít nějaké kritické připomínky, co dělají evropští politici. Ale i tak si myslím, že kdybychom v EU nebyli, tak hodně zchudneme.

Foto: Kristina Němcová, instagram Zdeňka Hřiba

Kristina Němcová (Články)
Studentka žurnalistiky na FF UPOL. Ač je jí dvacet, nikde jí bez občanky nenalejou. Má ráda kočky, Disney pohádky a politickou satiru.
Kontakt: Twitter

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*