Nejnovější

Nezastavujeme, máme zpoždění! Greta pádí do Španělska

KOMENTÁŘ. Švédská ochránkyně klimatu Greta Thunbergová se vrací z USA do Evropy. Jako dopravní prostředek opět využije ekologické plavidlo. Jejím cílem je stihnout konferenci OSN ve španělském Madridu. Pokud se jí však nepodaří na vytyčenou metu dosáhnout, symbolická cesta za lepším životním prostředím zůstane bez povšimnutí. A Greta pro změnu bez dalšího emotivního projevu.

Šestnáctiletá aktivistka za ochranu klimatu Greta Thunbergová na svém Twitteru oznámila, že zahajuje last minute plavbu přes Atlantik. Po téměř tříměsíčním pobytu v Severní Americe, kde se zúčastnila tří ekologických kampaní a na půdě OSN pronesla svůj slavný, značně emotivní projev, se vrací do Evropy.

Mladá Švédka chce totiž za každou cenu stihnout další konferenci OSN o změnách klimatu v Madridu (COP25), která se koná už na počátku prosince. Neměly by ji zastavit ani vlny rozbouřeného oceánu.

Včera bylo pozdě

Greta přitom plánovala mnohem delší návštěvu zámoří. Po Spojených státech se chtěla přemístit i do Chile, která původně byla hostitelskou zemí konference COP25. Jenže nedávné občanské nepokoje v hlavním městě Santiagu de Chile donutily OSN jednat a přesunout klimatické rozhovory do Španělska. V té chvíli začal pro Gretu skutečný závod o čas.

Aby se mohla akce OSN zúčastnit, potřebovala rychle splašit pobočníky, kteří ji pomohou překonat Atlantik. Oběť přinesli zkušení australští mořeplavci Riley Whitelum a Elayna Carausuová. Ti si během cesty jistě sáhnou na dno svých sil. Možná už teď, jen několik hodin poté, co opustili břehy přístavu v Hamptonu, svého kroku litují. Ať si ale jen zkusí té křehké dívce odseknout, že za tři týdny se plavba opravdu stihnout nedá! Greta se totiž rázem promění v emotivního diktátora a začne i bičem mrskat, jen aby se u evropských břehů vylodila včas.

Odkaz, sláva a uřvaný proslov

Možná by pro ni bylo daleko pohodlnější zabookovat si letenku v první třídě, užít si pár hodin ničím nerušeného spánku a probudit se v hlavním městě Španělska. To by ale nešlo. Ostatně k čemu by vlastně byly všechny ty zameškané pátky, kdyby najednou Greta vytáhla bílou vlajku? Svou cestou tentokrát hraje o víc – odkaz mladým lidem, že i na konferenci OSN se dá jezdit ve stylu a být přitom eko.

Bez ohledu na Gretiny ambice však existuje reálná obava, že důležitou konferenci nestihne a opravdu dorazí s křížkem po funuse. Bude onen odkaz v té chvíli ještě někoho zajímat?

Je totiž sice moc hezké, že se mladá aktivistka ohrazuje proti emisím z letadel. Vždyť podle webu Business Insider jeden zpáteční let z New Yorku do Kalifornie vyprodukuje asi 20 % z toho, co běžné auto vypouští do ovzduší za celý rok. Pakliže ale Greta dorazí do Madridu v době, kdy budou uklízečky vyklízet zasedací síň, zůstane její ekologická cesta bez povšimnutí.

Kromě toho přijde o svou údernou zbraň, čímž je další uřvaný, ale zato extrémně sledovaný projev na půdě OSN. V případě zpoždění se stane pouze morálním vítězem, na kterého ale v cíli nečekají davy fanoušků ani vavřínové věnce.

Její osud nyní třímá v rukou mladý australský pár a jeho kormidlovací schopnosti. Jen ten teď může pomoct Gretě znovu poučit svět svým: „How dare you!”

  1. Petr Kaminsky | 15.11.2019 v 14:51 | Odpovědět

    1) Srovnani emisi auta a letadla je trochu mimo misu, nemyslite? Plavi se lodi. 2) Celkove me popuzuje ten posmesny ton. Mozna jsou Vase predstavy o dokonalych hrdinech deformovane nadmernym sledovanim holywoodske produkce. 3) Myslite, ze kdyby se neuchylila k “urvanym” projevum, dosahla by takove publicity? Jejim hlavnim prinosem je, pokud to nechapete, prave to, ze se o tematu zase hlasiteji mluvi.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*