Nejnovější

Hannah Montana? Ne. Dívčími hrdinkami jsou Frida Kahlo a Katherine Johnson

Žijeme ve 21. století, kde si jsou naštěstí ve většinové části světa ženy a muži rovnocennými partnery. Vedle superhrdinů máme i superhrdinky, ať už jde o Black Widow nebo Erin Brokovich. Pokud jste v poslední době neminuli knihkupectví nebo hračkářství, určitě jste si všimli, že vliv ženství a ženských hrdinek se promítá primárně k těm nejmladším z nás.

Příběhy o reálných ženách, které v životě dokázaly něco inspirativního, zpracované jako pohádky pro malé i velké jsou v posledním roce velkým trendem. Odstartovala ho v roce 2016 dvojice italských spisovatelek Francesca Cavallo a Elena Favilli knihou Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky. K nám však doputovala až loni.

To jí na popularitě neubralo. I české holčičky si oblíbily příběhy z knihy jako třeba učitelky Marie Montessori, podle jejíž metody se dnes řídí tisíce školek a škol i u nás v České republice, političky Evity Perón, která se v Argentině zasloužila o volební právo žen, nebo malířky Fridy Kahlo, jež se přes všechny nemoci a zdravotní neduhy nevzdala a stala se největší malířkou 20. století.

Podobných příběhů je první kniha plná. Dala by se jedním slovem definovat jako rozmanitá. Popisuje političky, aktivistky, malířky, spisovatelky, vědkyně a dokonce i rapperku nebo motokrosovou závodnici.

Nápad se rychle uchytil. Ošizeni nezůstali ani kluci

Po velké popularitě prvního dílu na sebe ten druhý nenechal dlouho čekat. A tak ještě v tom stejném roce, kdy k nám zamířil díl první, spatřila světlo světa i druhá stovka rebelských příběhů. Tentokrát knížce dominovala autorka Harryho Pottera Joanne Rowling, která se díky psaní dostala z chudoby, nebo lesbická básnířka Sapfó. Dvojice Italek však nebyla jediná, kdo knižní trh zásobil příběhem statečných a výjimečných žen.

Americká spisovatelka Katherine Halligan s knihou Příběhy pro holky, které se nebojí být výjimečné přispěla padesáti příběhy, které rozdělila dle témat, například boj za rovnoprávnost, hrdinské činy nebo odhodlanost dostat svých cílů. Zde se malé rebelky poprvé seznamují například i s Annou Frankovou, ta se zatím v Malých rebelkách neobjevila.

Holčičky už své hrdinky mají, ale co kluci? Na malé rebely pomyslel mladý Brit Ben Brooks a vydal Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční, a tak i rodiče chlapečků mohli večer vyprávět o umělci Andy Warholovi nebo o bývalém prezidentovi USA Baracku Obamovi. Ke konci roku 2018 už měl tedy svého hrdinu skoro každý. Ať už jím byl spisovatel Oscar Wilde nebo papež František či herečka Audrey Hepburn.

A co Češky? Dočkáme se Čáslavské?

Elena Favili a Francesca Cavallo po úspěchu obou knih založily Instagram, kde nadále sdílí myšlenku, kterou popisují ve svých knihách. Matky z celého světa zde sdílí portréty svých holčiček převlečených za své nové oblíbené hrdinky.

Jak již bylo zmíněno, záběr příběhů je opravdu široký, ať už zeměpisně či časově. I tak ale v dvou stovkách příběhů nenajdeme žádnou Češku. Přitom by bylo z čeho vybírat. Za zmínku stojí mimo jiné třeba Věra Čáslavská, Marta Kubišová, Milada Horáková…

Redakce Houpací Osel proto autorkám místo dotazu zaslala odkaz na záznam, kde Věra Čáslavská přebírá medaili společně s ruskou atletkou a při ruské hymně sklopí zrak. Reakce přišla skoro hned: Wow, velmi statečná žena. Naprosto chápeme, proč je pro Čechy tak významná. Děkujeme, že jste s námi tento příběh sdíleli.

Otázka tedy je, kdy se můžou mladí čtenáři inspirativních příběhů těšit na třetí díl. Přestože jich bylo napsáno už hodně, ještě je totiž rozhodně o kom psát. Ať už se bavíme o zmíněných českých rebelkách, princezně Dianě nebo židovské dívce Anně Frankové.

V současné Gretamánii je pak zřejmé, že potencionální třetí díl by se neobešel bez švédské aktivistky za klima Grety Thunberg. Ta se ale svojí knížky dočká brzy i tak. v listopadu se totiž anglicky mluvící děti mohou těšit na knížku Gréta a obři inspirovanou právě příběhem šestnáctileté Švédky. Zda se překladu dočká i české publikum zatím není známo.

Mattel nezůstal pozadu

Trendu ženských rebelek se nevyhnula ani firma Mattel, která už několik desítek let vyrábí panenku Barbie. Gigantický výrobce hraček chce holčičky podpořit v myšlence, že se mohou stát kým chtějí. Proto na trh vyslal Barbie fotbalistku, vědkyni, kosmonautku nebo soudkyni. V souladu s knihou však vyšla i série Inspirativní ženy, tedy panenky, které měly živou předlohu. A tak se v hračkářství začaly prodávat miniatury Fridy Kahlo, matematičky Katherine Johnson nebo pilotky Amelie Earhart.

Není se čemu divit, že rok 2018 a posléze i 2019 patřil ženám. Zatímco ženy v Saudské Arábii loni oslavily to, že konečně mohou řídit, což je u nás naštěstí už běžné, na sousedním Slovensku se žena stala prezidentkou. Přesvědčení o tom, že svět patří pouze mužům už dávno neplatí. A je také dobré brát na vědomí to, že pohlaví neurčuje ani kvality ani talent.

Kristina Němcová (Články)
Studentka žurnalistiky na FF UPOL. Ač je jí dvacet, nikde jí bez občanky nenalejou. Má ráda kočky, Disney pohádky a politickou satiru.
Kontakt: Twitter
  1. Petr Kaminsky | 21.10.2019 v 19:19 | Odpovědět

    Predpokladam, jestli se nahodou bude resit pribeh nejake Cesky, bude to ze seznamu: Karolina Kurkova, Eva Herzigova, Tatana Kucharova, Tereza Maxova apod. Nebo z trochu jineho soudku, napr. Vanessa Decker, Stacy Cruz.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*