Nejnovější

5 důvodů, proč by měla být Česká Republika jako Tyrion Lannister

Game of Thrones už je drahnou chvíli věc minulosti. Jak to dopadlo nám vyspoilovalo Ministerstvo Zahraničí z našich daní. Než se hláška „You know nothing, Jon Snow,“ stane stejně společensky nepřijatelnou, jako „Jdu blejt, velebnosti.“ nebo „Placák“, rozevzpomeňme se na postavu skřeta, která mnohým utkvěla v srdci. Při vzpomínání totiž zjistíme zajímavou věc. Tyrion měl některé rysy, které by se hodily i naší republice.

1. Svou velikost bral jako výhodu

Jsme malí, slabí, dosti těchto řečí, jen kdo tak zoufá, slabý a malý jest. Oč byla Hellas, byla Roma větší, než skrání nesmrtnou se dotkla hvězd...“ píše Svatopluk Čech ve své básni Dosti nás.  Nikdo, snad s výjimkou Bruce Willise, nevyřkl umělecky hodnotnější motivační citát.

A nedávno jsem tuto báseň slyšel podruhé – když trpaslík z amerického seriálu říkal, že svou pověst máme nosit jako zbroj. Přeměňme naši nevýhodu ve výhodu a nepovažujme svou velikost za problém. Kdo je malý, dostane se do míst, kam velký ne.

Zdroj: giphy.com

Zdroj: giphy.com

2. Byl to obratný diplomat

Tyrion toho ve Hře o Trůny víc namluvil, než nabojoval. Stálo to ale vždy za to a nejednou ho to dostalo ze strastí. Proto by i naše česká diplomacie měla být taková. Přesvědčujme naše konkurenty i spojence o své pravdě racionálně a neprotiřečme si.

Česká diplomacie je dnes v krizi. Mnoho lidí mluví o rozdvojení zahraniční politiky na Hrad a Stát. Ministr zahraničí podporuje Ukrajinu a někteří poslanci bez mandátu jezdí do Doněcka. Prezident přijede do Rakouska a hovoří o svých plánech na megalomanské kanály a rychlovlaky, zatímco Rakušané čekají na dostavění jedné dálnice. Němci nás pak s vlaky raději objíždí. Je to pro nás důstojné? Kdyby naše diplomacie vypadala víc jako polomužova, mohlo by to být důstojnější.

Zdroj: giphy. com

Zdroj: giphy. com

3. Pil a věděl věci

Tyrion není jen příklad sečtělého intelektuála, ale i bonvivána. Někdy leží v knihách, jindy leží … hmm… v nevěstinci. I naše země má hluboké dědictví myslitelů, ale i lehkovážnou stránku. Mnohdy se ty dvě stránky doplňují. Nestyďme se ani za jednu z nich.

Dnešek je bohužel ve znamení dehonestace a ostrakizace intelektuálů. Říct nahlas slovo „Havel“ je v některých no-go zónách s fundamentalistickým obyvatelstvem o okoštování pěsti. Doby, kdy na Hradě seděl prezident vedle intelektuální elity národa jsou taktéž hodně dávno ty tam. Dnes je tam jen mistr duševních převleků a pár mafiánů.

A bohužel i naše zvyky ohledně pití dostávají na frak. Nejen, že jsou pod palbou daní a různých moralistů s chutí cpát se lidem do života – to jsme vždy po svém nějak překonali. Teď ale mnohdy požírají samy sebe. Hodně lidí v této zemi totiž neumí pít, což se paradoxně projevuje alkoholismem.

Moc bych si přál, aby bylo v této zemi méně notorických alkoholiků, a více pololiterárních postav, které ctí své pivo jako kdysi angličané Five o clock, a slouží jim ne k devastaci, ale ke zbystření mysli

Zdroj: giphy. com

Zdroj: giphy. com

4. Podporoval obchod a pokrokové myšlenky

Tyrion byl v některých situacích postavou, která se objevila mezi pateticky žvástajícími rytíři a přinesla nápad, který jako kdyby byl víc z našeho světa. Třeba způsob, s jakým si poradil s otrokáři v Meerenu. Dejme tedy na přidanou hodnotu nových myšlenek, nebraňme se jim a nestůjme jim v cestě. Tak se z malých zemí stávají velké.

5. Uměl včas mrsknout odznakem o zem

Poslední díl  ukázal, jak si postava skřeta dokázala zachovat čest. Když královna Dænerys dovedla svou úžasnou utopii do hořkého konce, Tyrion už toho dále nechtěl být součástí. Uměl říct “Ne”, když odmítl být pobočníkem vražedkyně, a to s vědomím všech následků, které ho mohly v důsledku jeho jednání dostihnout. Čím víc Čechů bude takhle v životě jednat, tím líp.

Zdroj: giphy.com

Zdroj: giphy.com

Třeba nebude jednou potřeba nějakých obchodních omezení, protože si prostě sami od sebe řekneme, že prodávat zbraně do Jemenu a nebo je licenčně nechávat vyrabět Pákistánem není úplně košer. Bariéry není potřeba ochranářsky stavět. Stačí, když každý z nás v sobě najde bariéru přirozenou, postavenou na morálních hodnotách, kterou nepřekročí.

Třeba v tom, co bude a nebude kupovat, čeho se bude a nebude účastnit a koho bude a nebude volit.

Filip Horák
Filip Horák (Články)
Čtvrtohorní útvar studující nizozemštinu a žurnalistiku v Holomóci. Narodil jsem se v Pardubicích, odmaturoval v Chrudimi a bydlím v Železných Horách. Making idiot of myself, since 1996.
  1. Petr Kaminsky | 7.6.2019 v 19:53 | Odpovědět

    Blbost jako vrata! 1) Nerozumim tomu, proc se tolik pozornosti venuje vymyslenym pribehum – serialova podoba predstavuje idealni prostredek, jak dlouhodobe lidi indoktrinovat. 2) Predstava, ze my “jakozto mali” muzeme tem velkym neco noveho dat, je dusledkem vymyvani mozku uz od raneho detstvi. Neverite? Pohadka o Hloupem Honzovi je jasna ukazka ignorance – clovek, ktery nikde nebyl, nic nezna, najednou vymysli ta nejskvelejsi reseni na miru. Neni divu, ze jsme vetsinove proti EU, neustale znovuobjevujeme Ameriku, zpochybnujeme nebezpeci z Ruska/Ciny. Neumime se poucit ze zkusenosti/chyb ostatnich. To ma za nesledek, ze jako celek nejsme uspesni, uspech ostatnich povazujeme za nezaslouzeny a tak muzeme vduchu klidne rozvijet narodni sport – zavist.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*