Nejnovější

„Volkerte, kde jsi?“ Akademik vyhrožuje opozičnímu politikovi a vítězi nedávných nizozemských voleb

Nizozemské volby do provinciálních stavů, konané tento měsíc a důležitostí srovnatelné s českými volbami do krajů, měly překvapivého vítěze. Stalo se jím hnutí Forum voor Democratie vedené mladým konzervativním novinářem Thierry Baudetem. Ten ale musí čelit výhružkám svých politických oponentů, které vycházejí z míst, odkud by se nic takového ozývat rozhodně nemělo. Z univerzitních kateder.

Thierry Baudet je vedle Jesseho Klavera z levicově-zelené strany GroenLinks pravděpodobně nejvýznamnější novou tváří nizozemské politiky. Šestatřicetiletý intelektuál se nikterak nestydí za svou afinitu k populismu a nacionalismu a zastává konzervativní postoje. Nasvědčují tomu tituly knih, které již stihl vydat: Oikofobie (strach z vlastního, řídce užíváno i českými populisty), Útok na národní stát nebo Proevropský, tedy proti EU.

Thierry Baudet. Zdroj: Flickr

Ačkoliv programově připomíná známějšího Geerta Wilderse, snaží se nebýt tak prvoplánově jednoduchý. Vystupuje z více intelektuálních a kultivovaných pozic. I přes některá faux pas, kterých se čas od času dopouští, se mu to daří. Taky je multitematický a nevyskytuje se u něj taková posedlost islámem jako u známějšího „kamaráda Tomia Okamury“ Wilderse.

Chce zpět suverenitu, kupní sílu a Rembrandta

Součástí programu Baudetova hnutí je i několik liberálních bodů, jako návrat závazných referend zrušených před rokem (jedno z posledních bylo o tzv. špehovacím zákonu) , e-government a nebo širší legalizace měkkých drog. Jedno z jeho hesel také zní „Chceme zpět svou kupní sílu“, čehož chce dosáhnout „rušením regulací, které brzdí pracovitost a chuť podnikat.“

Baudet je ale v Nizozemsku také poměrně známý svými komentáři k umění. Jako člen parlamentní komise, která se uměním zabývá, vystupuje proti modernímu umění a nenávidí ho. Mluví-li o tomto tématu, zní to, jako kdyby někdo vytáhl příručku ministerstva propagandy Třetí říše o „Entartete kunst“. Abstraktní a novodobá díla nazývá „útokem na naše domovy ze strany kulturního marxismu“.

Získal víc křesel než vládní strana

Khadija Arib, předsedkyně Tweede Kamer, kde Baudet působí jako poslanec. Zdroj: Wikimedia commons

Baudetovu fóru pro demokracii se podařil nebývalý úspěch. Ve volbách do provinciálních stavů jeho poměrně nedávno založené uskupení překonalo stranu VVD premiéra Rutteho, nejsilnější část vládního bloku, která před rokem taktak udržela první místo před Wildersem.

Průzkumy také ukazují, že Rutteho strana dále významně oslabuje, a to hlavně ve prospěch Baudeta. Totéž – ovšem v menší míře – platí také o Wildersově straně.

Wilders má svou voličskou základnu především na nizozemské periferii – sám je rodák z hrančního města Venlo. Baudetovi se naopak podařilo uspět v provincii Zuid Holland, kde se nachází část nizozemské centrální aglomerace Randstad.

To vše ho staví do velmi dobré pozice před senátními volbami, které se budou konat na konci letošního května. Senát v Nizozemsku volí právě provinciální stavy, kde získal Baudet tolik křesel.

Objevily se spekulace, že na výsledcích voleb se mohla podepsat i nedávná střelba v Utrechtu. To však částečně vyvrací skutečnost, že právě v provincii Utrecht se vyhrála levicová GroenLinks, která si připsala druhý největší zisk křesel. Navíc stále není jasné, zda střelce motivoval k činu radikální islám.

Univerzitní profesor vyhrožuje Baudetovi násilím

Takový vzestup strany, zastávající pro velkou část spektra neakceptovatelné postoje, nenechal klidným vysokoškolského učitele Corného Hanssena, vyučujícího islámské a arabské dějiny na Univerzitě Utrecht. Napsal tedy na svůj twitter „Volkerte, kde jsi?“

Obyčejného nizozemce toto nenechá chladným, neboť Volkert van de Graaf je levicový terorista, který roku 2002 zastřelil v Hilversumu důležitého proti-migračního politika Pima Fortuyna. Utrechtská univerzita se od výroku distancovala a profesorovi pozastavila činnost.

Podobný čin – vyhrožování násilím z univerzitní půdy proti politikovi – doteď nemá v Evropě obdoby. Je však nositelem chování, proti kterému by se měla akademická obec jednoznačně vymezit.

Mimoto se vyhrožování dopustila také jednadvacetiletá členka Antify z Nijmegenu, která dokonce hovořila o politikově zastřelení. Následně ji policie zadržela a po prošetření opět pustila na svobodu.

„Jako předsedkyně sněmovny si dělám velké starosti o to, co zde nyní vidím: že Thierry Baudetovi, zvolenému zástupci lidu, se vyhrožuje násilím. V demokracii by se mělo spíše debatovat,“ vyjádřila se k tomu Khadija Aribová, předsedkyně dolní komory parlamentu.

V podobném duchu se vyjádřil i sám premiér Rutte. „Absolutně neakceptovatelné!“ uvedl pro De Telegraaf. „Každý může v Nizozemsku s kýmkoliv nesouhlasit, ale vyhrožování Thierry Baudetovi je absolutně nepřijatelné. Všichni politici musí svoji práci dělat v bezpečí. Demokratický proces je sice složitý, ale je to i naše bohatství. Všichni společně ho musíme chránit,“ uvedl současný předseda vlády, kterému v provinčních volbách Baudet utekl.

Filip Horák
Filip Horák (Články)
Čtvrtohorní útvar studující nizozemštinu a žurnalistiku v Holomóci. Narodil jsem se v Pardubicích, odmaturoval v Chrudimi a bydlím v Železných Horách. Making idiot of myself, since 1996.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*