Nejnovější

Bude další stávka za klima? Té minulé se zúčastnily tisícovky studentů

REPORTÁŽ. Politikům zbývá už jen týden, aby začali podnikat kroky ke snižení emisí skleníkových plynů. Jen tak mohou vyhovět požadavkům plynoucích z nedávné studentské stávky proti změnám klimatu. Pokud tak do příštího pátku neučiní, studenti znovu výjdou do ulic. Houpací osel proto připomíná průběh páteční stávky Fridays for Future v České republice.

Studenti zorganizovali stávky po celé republice. Ta největší se uskutečnila na Malostranském náměstí v Praze, hned vedle Poslanecké sněmovny.

Před osmou hodinou ranní se před budovou dolní komory Parlamentu ČR začali scházet pražští studenti. Během několika desítek minut se celé náměstí zaplnilo mladými lidmi, kteří přišli vyjádřit svůj nesouhlas s postupem české politické reprezentace v otázce klimatu a životního prostředí.

„Jsme opravdu nadšení, kolik škol vyšlo vstříc svým studentům a umožnilo jim sem přijít. Navíc je tady mnoho lidí na vlastní pěst. Fakt paráda,“ okomentoval pro Houpacího Osla účast jeden z organizátorů.

Za poslaneckého dozoru

Organizátoři na úvod z provizorního pódia představili zúčastněné třídy a školy, jejichž studenti byli na stávku „propuštěni“ bez budoucích následků. Ne všichni zúčastnení měli takové štěstí v podobě osvícených vyučujících či ředitelů – přesto přišli.

Než se dav studentů vydal na pochod Prahou, organizátoři přečetli společné prohlášení. “Zatímco politikům dochází výmluvy, nám všem dochází čas. Požadujeme, aby se klimatická krize začala i jako skutečná krize vnímat,” znělo Malostránským náměstím.

To přilákalo pozornost i těch, ke komu bylo prohlášení směřováno. Na balkoně Paláce Smiřických – jedné z budov Poslanecké sněmovny – se vystřídalo několik politiků či jejich spolupracovníků. Mimo jiné například Radek Koten (SPD) nebo PR poradce premiéra Andreje Babiše Marek Prchal.

Pochod fanoušků životního prostředí

Z důvodu uzavírky dopravy museli organizátoři na poslední chvíli měnit plánovanou trasu pochodu.

Proto se nakonec vydali kolem Ministerstva průmyslu a obchodu, odkud demonstrujícím studentům srdečně mávala neznámá paní. Paradoxně však z budovy úřadu, kterého se z velké části kritika studentů týká.

Zatímco si dav po cestě fotili se zájmem turisté, řidiči aut museli čekat v uzavírkách, než dav uzavřeným úsekem projde. I proto se nejednou stalo, že pokřiky studentů doprovázelo troubení řidičů.

Po celou cestu studenti pronášeli hesla jako „There is no planet B“ nebo „Neprojídejte naši budoucnost“. Po cestě se k nim spontánně připojovali i další lidé, mezi nimi bylo dokonce několik tříd ze školky se svými vychovatelkami.

Pochod byl několikrát zastaven policisty. Ne však kvuli problémům či konfliktům, ale kvůli čekání na průjezd tramvají či aut.

Politici, máte dva týdny!

Průvod nakonec skončil tam, kde začal. Na Malé Straně tentokrát byly na programu proslovy hostů z řad odborníků a studentů.

„Změna klimatu s sebou přináší tak velká nebezpečí, že se jim musíme vyhnout, ne se na ně snažit adaptovat“, shrnul celý problém Bedřich Moldan, ekolog a geochemik z Univerzity Karlovy. Dále promluvili chemik a publicista zajímající se dlouhodobě o ekologickou tématiku Milan Smrž nebo zakladatelka Platformy pro udržitelný rozvoj a etiku Gabriela Kleinová.

Po skončení projevů došlo na konečné stanovisko. Studenti dali politikům dvoutýdenní ultimátum. Pokud do té doby poslanci nepřijdou s reálnými kroky k řešení klimatických změn, stávky budou pokračovat: “Jsou nás tisíce. Jsme ochotni postavit se za naši budoucnost a nic nás nezastaví. Nekončíme.”

Náměstí se po skončení začalo vylidňovat. “Při odchodu posbírejte odpadky, ať tady po nás nezůstane nepořádek,” vyzvali na závěr organizátoři a poděkovali za účast.

  1. Petr Kaminsky | 23.3.2019 v 16:20 | Odpovědět

    Protoze cokoliv spjateho s klimatem je beh na dlouhou trat, ocekavam, ze se studenti budou schazet kazdy patek (po vzoru svedske skolacky). Jen by me zajimalo, jestli jim vydrzi nadseni i behem letnich prazdnin.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*