Nejnovější

Zahořklost pana JXD: Jak se bránit proti pokroku

Zdroj: Pixabay

KOMENTÁŘ. Společnost se neustále vyvíjí. Co bylo přijatelné před pár lety, dnes již není. Většina lidí se trendu přizpůsobí, zvlášť když směřuje správným směrem. Před rokem 2013 byla zvířata ještě podle zákona definována jako věc, dnes se bojuje za jejich práva. A někdo zase bojuje proti jakémukoliv pokroku v této oblasti, jako třeba publicista Jiří X. Doležal.

Hnutí na ochranu zvířat OBRAZ zveřejnilo v červnu tohoto roku tajně pořízená videa z velkochovů slepic. Tajně proto, že společnosti byl odepřen vhled do těchto prostor, ačkoliv by každý měl vědět, odkud jídlo, které konzumujeme, pochází.

Po vlně kritiky, která se snesla na velkochovatele, se několik velkých společností a supermarketů jako Lidl, Tesco nebo Albert, zavázalo k ukončení prodeje klecových vajec od roku 2025.

Whataboutismy a argumentační fauly

S tím se však těžce smiřuje komentátor časopisu Reflex Jiří X. Doležal, vystupující pod zkratkou JXD. Tento publicista našel zalíbení v tématu „aktivisté a ochránci zvířatƒƒ“. Od začátku roku 2018 napsal na toto téma více než 10 článků.

Protestoval navíc proti demonstracím za práva zvířat a zúčastnil se také diskuze s Tomášem Bursíkem ze spolku OBRAZ, ve které JXD hájil zachování klecových chovů. Při podpoře svého stanoviska se však nezmohl na víc, než na tvrzení, že lidé mají raději slepice než romské děti. Ti sociálně nejslabší si pak – podle jeho názoru – vajíčka nebudou moct dovolit.

JXD tak proti sobě staví dvě naprosto rozdílné věci. Podporu absolutně neetických podmínek chovu slepic a ekonomickou nesoběstačnost. Týrání zvířete takto zakrývá rádoby pseudohumanitou a vytváří dojem, že bojuje za zachování „blahobytu“ dětí.

Buršík v duelu s JXD navíc uvedl, že se obchodní cena klecových a halových vajec liší jen o 20 haléřů. Marži si k ceně přidávají až samy obchodní řetězce, které prezentují halová vejce jako luxusnější zboží.

Aktivisté vs Doležal 2:0

Další zálibou Doležala se stala účast na protestech proti cirkusům se zvířaty. Aktivisty napadá, uráží a opovrhuje jejich argumenty. Nakonec pak sestříhá reportáž, ve které se diví, že jej za to někdo napadl.

Což samozřejmě není správné. Tak jako není správné k reportáži připsat, že byl napaden bezdůvodně starý invalida s holí, který má nemocnou nohu.

JXD tak často používá argumentační fauly a zneužívá emocí, aby v důsledku působil jako oběť a ochránci zvířat jako ti špatní, které je nutné nenávidět.

Navíc to vypadá, že komplexy přibývají s neúspěchem. Nejenže vše nasvědčuje tomu, že klecové chovy skončí, nebo budou v důsledku malého odběru velkých společností výrazně oslabeny, ve Sněmovně prošel i návrh na zákaz zvířat v cirkusech.

Není přímo jasné, odkud snahy pana Doležala vychází. Zda-li se jedná pouze o komplexy, nenávist nebo potřebu se vymezit proti pokroku. Nebo jednoduše najít téma, o kterém se dá často psát a štvát lidi.

Není nutné být afektovaný aktivista, ekoterorista, milovat zvířata a účastnit se protestů proti zabíjení hospodářských zvířat. Když se ale můžeme téměř bezúhonně zasloužit o zlepšení jejich podmínek, není přece důvod proti tomu protestovat.

Anna Halamová
Anna Halamová (Články)
Studentka žurnalistiky na FF UP. Miluje bizár a zajímá se především o politiku.
  1. Článek takového nenávistného stylu bych zde na tomto serveru tedy nečekal. Zdá se tedy, že tolik adorovaná svoboda slova, názoru a projevu platí pouze v případě, že je to ten “správný” názor. Protože to, že se společnost vyvíjí správným směrem, je jen a pouze váš pohled. Mnozí lidé ten pohled nesdílejí a neznamená to nutně, že automaticky patří k té “druhé straně”.

  2. Petr Kaminsky | 3.11.2018 v 14:40 | Odpovědět

    1) Ad vejce. Vi autorka o kolik vic je neeticky klecovy chov slepic oproti halovemu? A z ciho pohledu? Lidskeho nebo slepiciho? Ten dvacetnik v obchodni cene znamena korunu v koncovych cenach. 2) Zakaz zvirat v cirkusu je pokrok? Predpokladam, ze autorku v detstvi behem cirkusoveho predstaveni kopnul kun do hlavy. Jinak si to nedokazu vysvetlit. Byla jste nekdy v posledni dobe v cirkuse? Staci se podivat na ty detske zarici oci a kazdemu je to jasne. Ano, existuji i jine cirkusy – Cirque du Soleil. A co rikate na zvirata v ZOO? Taky zakazat?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*