Nejnovější

Volby do Senátu, kolo první: Duel ODS s ANO a slavné propadáky

Týdny před volbami jsou vždy plné precizních analýz, předvolebních průzkumů a čtení z čajových lístků, většinou se stejnou šancí na přesnost. Letošní volby do Senátu už jsou však za námi, a tak nezbývá než naskočit na tenhle vlak a shrnout, co že to lidé ČR zvolili. Ve zkratce: pár známých jmen, pár méně známých jmen a dvakrát strike.

V první řadě samozřejmě všechny zajímá, jak že na tom po prvním kole senátních voleb je ten pan Babiš. Co se Senátu týče, Andrejovi ty astronomické výdaje na předvolební kampaně asi i pomohly. Deset kandidátů divize Agrofert čeká druhé kolo s více či méně výhodnou pozicí. V počtu úspěšných uchazečů o druhé kolo je předčila akorát ODS se třinácti kandidáty. Pokles preferencí ANO náš analytický tým přisuzuje výměně koblih za guláš – Češi rádi své pečivo.

A jak dopadla ta slavná Praha? Inu, odpůrci kavárny budou mít milion důvodů k prskání, že tam žijou lidi úplně mimo realitu. Nebo že tam všechny platí EU nebo co. Každopádně pánové Marek Hilšer, Jiří Drahoš a Pavel Fischer celkem váleli. Drahoš má výhru v prvním kole, Hilšer a Fischer získali nad čtyřicet procent. To, že všichni nevyhráli v prvním kole, můžeme považovat za vítězství Institutu Václava Klause.

Lovec divočáků Čunek vpřed

A abychom neopomněli všechny neúspěšné prezidentské kandidáty, Petr Hannig je teď nově také neúspěšným senátním kandidátem. Už podeváté. Být Hannig Popelka, tak čert vem nějaké holuby, on tu čočku přebere sám! Ale bohužel, závratné odhodlání křeslo v Senátu nepřinese. Stejně tak odhodlání bránit marxleninismus. Přesně tak, Marta Semelová také neuspěla. Což bohužel znamená, že bude mít více času na svůj boj proti přepisování historie. Na druhou stranu, dobré sitcomy v Česku těžko pohledat, takže to bude vítané.

Co se dalších známých tváří týče, asi málokoho překvapí úspěch Jiřího Čunka ve Vsetíně. Nadpoloviční výsledek mu znovu zajistil vysezený důlek v Senátu. Ostatní už na tom nejsou tak přesvědčivě. Pavel Bělobrádek se porve s Martinem Červíčkem za ODS, Daniel Herman je s Janem Teclem téměř shodně na čtrnácti procentech.

A pak jsou tu samozřejmě slavné propadáky. Známý pašerák krabic od vína David Rath si usmyslel, že po všem tom mediálním balastu není rozhodně na škodu kandidovat v Litoměřicích za stranu Česká Suverenita. Inu, suverénně to projel s ani ne pěti procenty.

Pamatujete si na Jirku Paroubka? Toho přivandrovalce z Prahy, který zničehonic začal rozumět potřebám Ostraváků? Nebo minimálně najel na sílící vlnu přesvědčení, že v Ostravě může úspět každý? Tak toho voliči odměnili sedmi procenty hlasů. Stejně tak muslimobijec z Českých Budějovic Martin Konvička v kraji rázovitém pohořel s pouhými čtyřmi procenty. Cizáky v Ostravě nechceme! My si totiž umíme zasolit sami.

Paradox českého cizince

U cizinců ještě zůstaneme, ti jsou stále aktuální téma. Kromě voleb do obecních zastupitelstev se to ukázalo i v Mladé Boleslavi. Pamatujete si na hocha z plakátu jménem Raduan Nwelati, který se vymezoval proti cizincům? Prý jen těm pracujícím načerno a hlavně z Ukrajiny, ale stejně? No, tak ten slaví úspěch s více než třiceti procenty.

Očekávat můžete také novou vlnu horlivých příspěvků Tomia Okamury o tom, že Senát je vlastně úplně zbytečný a bylo by nejlepší, kdyby se zrušil. Přesně tak, SPD nemá ani jednoho uchazeče o křeslo v Senátu. Dáváme jim tak měsíc, maximálně dva, než Okamura nebo Fiala někde zmíní, že v rámci zefektivnění práce vlády je třeba Senát zrušit.

Pár poznatků na závěr: Faltýnkova pevnost Prostějov senátora za ANO mít nebude, duel bude mezi ČSSD a nezávislým kandidátem. Ve Zlíně má šanci na úspěch strana Soukromníků, čili Ivo Valenta expanduje mimo Slovácko. A nejhorší propad zaznamenala ČSSD, která bojuje o pět křesel po minulých třinácti. Tohle zabolí.

Kdosi na Facebooku poznamenal, že zřejmě budeme mít slušný Senát, čímž asi myslel úspěch Hilšera, Drahoše, Fichera a možná ještě dalších. Spíše doufejme, že od nových senátorů něco uslyšíme a zůstane po nich nějaká práce. Bylo by smutné, kdyby celé ty volby vedly jen k nočním šichtám desítek redaktorů.

Martin Klose
Martin Klose (Články)
Student mediálních studií na FF UP, pseudofilozof, introvert a latentní mizantrop, co rád používá fajnová slovíčka. Všeobecně charakter, kterého si pozvete na párty jen proto, aby umyl nádobí.
  1. Petr Kaminsky | 7.10.2018 v 19:00 | Odpovědět

    Tak hlavne, aby po Drahosovi nezustaly podobne otazniky, jako po jeho (a hlavne jeho kamosovi Milanu Hajkovi) pusobeni v AV. Vice v “Patenty pana profesora”.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*