Nejnovější

Superhrdinové čtvrtého odboje: nahý politik a karikatura Mohameda

SERIÁL: Osm let, pět měsíců a tři dny. Tolik strávil Ivan Martin Jirous – jeden z lidí, které dnes dějiny označují jako bojovníky za svobodu slova – ve vězení. Říkali mu Magor. Jako vězeň musel kopat kanály. Dnešní „oběti systému“ však už nesedí  ve věznicích a dna kanálů kopou zcela dobrovolně. Třetí díl série nás zavede do země mlejnů a shopů.

Z Nizozemska totiž pocházejí ty největší hvězdy, kterých si všímá náš čtvrtý odboj. V dnešní době jsou jimi stálice Geert Wilders a nově vycházející hvězdička jménem Thierry Baudet.

Islámobijec trpí bolístkami všech politických Horstů Fuchsů

Strana dlouholetého kritika islámu Geerta Wilderse  dnes neposiluje, nýbrž oslabuje. Podle srovnávacího portálu frontbencher.nl nedává Geertově PVV žádná z agentur větší hypotetický podíl na moci, než získal ve volbách minulý rok.  Čím to je, když zemi údajně drtí multikulturní Godzilla a starosta Rotterdamahmadabádu je pár let muslim?  Tři slova: amatérismus, repetitivnost a konkurence.

Jste nacionalista, ale přesto chcete etnickým nizozemcům s dvojím občanstvím žijícím v zahraničí odebrat hlas? Jste ekonomicky napravo, a přitom chcete zakazovat vodní dýmky? Jste z národa, jehož hlavy státu jsou stovky let známé tím, že podporují umění, a chcete přestat podporovat umění? Cesta „moje procenta už stoupat nebudou“ vede právě tudy.

Skrytý milovník umění

Aspoň že to s tou podporou umění nemyslí Geert úplně vážně. Nedávno totiž navrhl zorganizovat  zajímavou soutěž karikatur proroka Mohameda přímo v parlamentu. Ten to povolil.

„Svoboda slova je ohrožena, obzvláště pro kritiky islámu,“ uvedl v té souvislosti pravdivě Wilders.  Zavražděný politik Pim Fortuyn nebo někteří redaktoři (Charlie Hebdo) by o tom mohli vyprávět, kdyby se je lidé, kterým se kritika islámu nelíbí, nepokusili spolehlivě umlčet. Jiné víry se tady stávají terčem humoru pořád, a tak si i Islám bude muset zvykat, chce-li fungovat v Evropě.

Záměr  měl velký úspěch na sociálních sítích. Podobnou soutěž v USA vyhrála vkusná karikatura, která ani tak nezesměšňuje Mohameda nebo Islám, jako nedostatek humoru radikálních muslimů.

Kdyby to dopadlo takto, celá akce by se vydařila. Vše by klaplo nebýt jednoho malého detailu. Wilders si totiž opět protiřečí se svým programem. To by rozumný politik zkrátka dělat neměl, i když jsou jeho záměry sebevíc bohulibé.

Druhá strana téže mince je to, že s blížícím se termínem konání soutěže se začala vyostřovat bezpečnostní situace. Komentátoři pak Geertovi začali předkládat, že za to může právě on. Když pak na konci srpna došlo k teroristickém útoku na stanici Amsterdam Centraal, kde muslimský radikál pobodal dva lidi, měl to Geert okamžitě na talíři. Nic naplat, že již krátce předtím soutěž odvolal.

Protisystémoví voliči mají na výběr, volí toho chytřejšího

Ne každý se spokojí s tím, že dvacet let opakujete stále dokola “Islám je zlo.” Pokud s tím chcete vládnout jedné z největších evropských ekonomik, je to docela málo. Lidi zajímá taky bytová politika, podnikání, zasahování státu do soukromí a další témata.

Vše se rozhodně nevejde na áčtyřku, kterou sotva zaplnil program Wildersovy Strany pro Svobodu. Polovinou programu strany, která má svobodu v názvu, je pak to, co vše se zakáže, uzavře anebo co se nebude podporovat.

Video vydané Wildersem během voleb do obecních zastupitelstev. (Zdroj: Youtube Partij voor de vrijheid)

K tomu se Wildersova strana potýká s naprostým nedostatkem zkušených lidí na komunální úrovni, což se ostatně projevilo v květnových volbách do obecních zastupitelstev, kde získala Wildersova strana PVV  nominálně druhá nejsilnější strana v parlamentu – pouhých 1,39 % hlasů.

Bude to nejspíš tím, že komunální politika nefunguje tak, že si do vsi přivedete 150 000 falešných podporovatelů, protikandidáty,  se kterými chodíte denně na pivo, označíte po twitteru za idioty a vlastizrádce a za všechny neúpěchy obviníte obyvatele vesnice na druhém konci země, z nichž jeden se k vám přistěhoval a dělá nepořádek. Naopak na státní úrovni to bůhvíproč funguje.

Thierry Baudet  ten chytřejší

Posuďte sami, jestli je lepší tohle, nebo Geertova písmenka. (Zdroj: Youtube- De Kwis)

Ještě že po tolika letech tohoto přebarveného blondýna  který splňuje všechny podmínky alternativně pravicového politika, včetně potlačovaného cizího původu, urážek novinářů a protiřečení si v každé druhé větě  “střídá” někdo nový.

Je jím muž mnoha talentů Thierry Baudet.  Tetička wiki o něm říká, že je politik, právník, historik, publicista, žurnalista, sloupkař, editor, vydavatel, komentátor, politolog a učitel práv. Takže zhruba totéž, jako kdyby se naše kolegyně editorky daly na politiku a rozhodly se být mužem.

Pardon, úplně totéž.  Jim to taky sluší u bazénu.  Tohoto odpůrce EU nemůžeme jen tak nazvat pitomcem. Člověka, který chce, aby Nizozemsko kontrolovalo svou migrační politiku, nemůžeme odsoudit jako nějakého stadionového fašouna.

Vzpomínáte ještě na referendum v Nizozemsku o Ukrajině?  Spáchal ho on. Slýcháte občas od svých názorových oponentů slovo oikofobie jako protiklad ke xenofobii? Vymyslel ho on. Každý by ho na první pohled chtěl za milenku a prezidenta sluneční soustavy. Někdy ale dost připomíná tohoto maníka:

Zdroj: Tumblr

Povinný hejt na někoho s opačným názorem

Jako všichni nacionalističtí politici, i pan Baudet musí občas prohlásit nějakou totální blbost. Například v květnu tohoto roku chtěl na twitteru své stránky ukázat, jak jsou na tom jeho političní oponenti v žebříčku nedůveryhodnosti politiků. Citoval při tom ten samý žebříček nedůvěryhodnosti, ve kterém se umístil ještě výš než oni. Není zas tak těžké domyslet si, koho už konečně předběhl. Pokud uvážíme, že názor je pro nacionalisty přednější faktů, má o předpoklad víc být jejich jedničkou.  Kolik univerzit jeden musí vystudovat na to, aby se takto znemožnil? Podle Thierryho životopisu tři. Dvě v Amstru a jednu v Leidenu.

Jindy se zase tento odborník na umění jako člen umělecké komise vyjadřoval k dílům vystaveným v parlamentu.  Plastiku fríského umělce na téma Nizozemsko, země na moři, která obsahovala rybářský háček a svinutou nizozemskou vlajku, označil „hrozně škaredou“.

Následně se rozpovídal o tom, že nejspíš dost stála, a že by tedy měla jít pryč.  V přímém přenosu se mu tím povedlo urazit bývalou královnu Beatrix, protože to dílo byl dárek od ní.

Závěrem by se dalo říct, že pro dění na nizozemské alternativní scéně často existuje paralela také v České republice. Populistu nakonec zastaví vlastní inteligenční brzda představující vnitřní problémy. Vytvoří se mu nezlomné jádro voličů, které následně začne odsávat jiný populista. Na to bychom se i u nás měli připravit.

Filip Horák
Filip Horák (Články)
Čtvrtohorní útvar studující nizozemštinu a žurnalistiku v Holomóci. Narodil jsem se v Pardubicích, odmaturoval v Chrudimi a bydlím v Železných Horách. Making idiot of myself, since 1996.
  1. Petr Kaminsky | 12.9.2018 v 19:14 | Odpovědět

    Nerozumim. Jakoze je tady prostor pro dalsiho populistu – krome Okamury a Babise? Nebo je to mysleno tak, ze si ti dva budou pretahovat volice? To by byl jeste ten lepsi scenar.

    • Filip Horák Filip Horák | 12.9.2018 v 19:18 | Odpovědět

      Možné je obojí. Jak to, že si navzájem budou přetahovat voliče, tak i nástup někoho úplně nového. Myslím, že spousta lidí v tomto smyslu čeká na pád SPD jako vlci.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*