Nejnovější

Černý humor není pro každého. Vtipálci, máte padáka…

Přijít o práci může člověk z mnoha důvodů. Porušení pracovních podmínek, mizerná pracovní morálka nebo obávaný hashtag #MeToo. Před pár dny se však objevil nový precedent, kvůli kterému jeden z nejočekávanějších superhrdinských filmů přišel o režiséra: Špatné vtipy.

James Gunn není ve světě filmu žádným nováčkem. Svědčí o tom například to, že mu komiksový gigant Marvel svěřil režírování série Strážci galaxie, přičemž za druhý díl nedokončené trilogie sbíral jednu cenu za druhou.

Zdroj: Twitter

Všechny jeho úspěchy a zdánlivě neotřesitelná pozice v Holywoodu však vylétly oknem a téměř se na ně zapomnělo, když se mu do cesty postavil pravicový aktivista a konspirační teoretik Mike Cernovich. Ten si vzal Gunna na paškál kvůli jeho dlouhodobé kritice Donalda Trumpa a poukázal na sérii Gunnových tweetů z let 2008 až 2012, v nichž se režisér oháněl vtipy na kontroverzní témata jako pedofilie a znásilnění.

Je ironií, že to byl právě Cernovich, kdo Jamesi Gunnovi zlomil tímto krokem vaz. On sám totiž během prezidentské kampaně v roce 2016 šířil falešnou zprávu o tom, že několik vysoko postavených členů Demokratické strany se zapletlo se skupinou unášející a znásilňující děti. Ačkoliv byla kachna poměrně rychle odhalena, způsobila škody, a to především majitelům restaurace, v níž se měli únosci scházet.

My tě v tom nenecháme

Jamese Gunna takřka okamžitě vyhodili. Ztratil tak možnost se podílet na připravovaných třetích Strážcích galaxie.

I přesto nezůstal úplně sám. Postavili se za něj někteří jeho kolegové a herci, namátkou například Chris Pratt, Bradley Cooper nebo Dave Bautista.

„James Gunn je jeden z nejmilejších a nejdobrosrdečnějších lidí, které jsem kdy potkal. (…) Udělal chyby. Každý někdy udělal chybu. Nelíbí se mi, co se mu stalo,“ hájil Gunna na Twitteru Bautista.

Na podporu vyhozeného režiséra se objevila také petice, která přesáhla hranici 360 tisíc podpisů požadujících, aby společnost Disney vzala Gunna zpět a nechala ho dokončit oblíbenou trilogii.

Samotný James Gunn uveřejnil rozsáhlou omluvu za své staré tweety, z nichž na většinu pravděpodobně už dávno zapomněl.

„Mnoho lidí sledujících moji kariéru ví, že když jsem začínal, viděl jsem se jako provokatér, dělal jsem filmy a říkal vtipy, které byly urážlivé. Jak jsem již mnohokrát řekl, od té doby jsem vyrostl, stejně jako moje osobnost a můj humor. (…) Aby bylo jasno, když jsem tyhle šokující vtipy říkal, nežil jsem podle nich,“ napsal.

Jiný zaměstnavatel, jiný mrav

Zatímco herci i fanoušci chtějí Gunna zpět, pravděpodobnost úspěchu je mizivá. Disney má celkem jasný postup ohledně osob, které se stanou jen trochu kontroverzními nebo se zapletou do nějakého skandálu. Zpravidla okamžitě s ním rozváží pracovní poměr, aby společnost skandál nepošpinil.

Může se to zdát logické a pro PR jen prospěšné, potíž ale nastává v momentě, kdy je celý skandál spíše jen nafouklým dětinským žalováním.

Diametrálně odlišný přístup můžeme vidět u americké televizní stanice Adult Swim. Ta téměř současně řešila podobný problém, když se tvůrce oceňovaného kresleného seriálu Rick a Morty Dan Harmon zapletl do kontroverze kvůli svému parodickému videu z roku 2009.

V něm simuluje znásilnění nafukovací panny. Stanice Adult Swim, která už dříve čelila kritice například kvůli skutečnosti, že zmíněný seriál Rick a Morty nemá ve svém scénáristickém týmu žádné ženy, svého zaměstnance jasně podpořila v oficiálním prohlášení.

Uvedla, že Harmon chápe, že se jeho video neslučuje s i tak dost volnými pravidly stanice, seznává jeho nevkus a omlouvá se za něj. A tím je pro Adult Swim celá záležitost uzavřená.

Za vtipy do lochu

Humor je velmi subjektivní věc, proto mohly kdekomu tweety Jamese Gunna připadat nevkusné a urážející. Bylo by tedy možné pokládat postup společnosti Diseny za správný. Pro Gunna však mohla celá věc skončit ještě mnohem hůř. Existuje totiž relativně nedávný případ, jehož hlavnímu aktérovi hrozilo dokonce vězení.

Zdroj: Facebook

Skotský youtuber Markus Meechan, známější pod svým pseudonymem Count Dankula, zveřejnil v roce 2016 video s názvem Aw m8, yer dog a nazi (v překladu: Sakra kámo, tvůj pes je nácek), ve kterém z legrace učí mopsa své přítelkyně hajlovat a živě reagovat na frázi „Zplynujeme židy?“.

„Mimochodem, nejsem žádný rasista, jen ji (svou přítelkyni; pozn. red.) chci pořádně nasrat,“ vysvětluje své záměry Meechan.

Přesto se celá událost dostala až ke skotskému soudu a letos v březnu byl shledán vinným z podněcování nenávisti a odsouzen k pokutě osmi set liber.

Vzhledem k tomu, že mu původně hrozily až dva roky za mřížemi a odsouzení za podněcování nenávisti jej činí prakticky nezaměstnatelným, dopadl ještě relativně dobře. Stejně tak James Gunn se svým vyhazovem.

Jakub Loukota
Jakub Loukota (Články)
(Stále ještě nevyhozený) student žurnalistiky na UP v Olomouci. Má rád kočky a britský humor.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*