Nejnovější

Juchelka neuspěl. Matky mohou i nadále pracovat v „Mateřské, ale určitě ne dovolené”

GLOSA. Poslanec Aleš Juchelka (ANO) navrhl přejmenovat mateřskou dovolenou na mateřskou péči. Vláda, včetně jeho vlastní strany, jeho návrh odmítla. Mimo to by ale jiná terminologie přinesla spoustu problémů.

Juchelka vysvětlil svůj návrh tím, že slovo „dovolená“ neodpovídá dřině, kterou mateřská opravdu přináší. Což je doopravdy revoluční zjištění, jelikož do této chvíle si lidé zřejmě mysleli, že mateřská dovolená označuje prázdniny u moře.

Pro pana poslance si dovolíme drobný jazykový exkurz do tajů slova „dovolená“. Ta totiž ve spojení s mateřstvím označovala „dovolenou absenci z práce.“

Krom toho, že je tato změna zbytečná, tak by také přinesla řadu komplikací. Mateřská dovolená je totiž pevně zakotvena v české terminologii. Mimo to se toto sousloví používá i ve spoustě dalších zákonů. Při změně by se tak musely všechny tyto zákony přepracovat.

Juchelka přitom není první, kdo o přejmenování mateřské dovolené usiloval. Jedenáct let se o to snažila zakladatelka Mateřských center Rút Kolínská, které se v roce 2008 podařilo návrh dostat do parlamentu. Tam to ovšem i skončilo. Kolínská navrhovala obdobný název jako Juchelka, a to mateřská nebo rodičovská péče.

Matky na sociálních sítích útočí

V dnešní době každý ví, že mateřská je jedno z nejtěžších období v životě. A to i v případě, že ještě nemáte děti. Dávají nám to dostatečně najevo matky, kterým ještě bohužel nebyl odepřen přístup na sociální sítě. V lepším případě vidíte pár fotek mímíska denně, v horším pak víte vše, dokonce i kdy si uprdnul.

To přináší další komplikaci. Tisíce matek by musely změnit své zaměstnání. Už by nemohly pracovat na plný úvazek ve společnosti „Mateřská, ale určitě ne dovolená“, jak je teď na sociálních sítích trendem.

Je nezpochybnitelné, že při mateřské si rodiče opravdu příliš neodpočinou. Kvalitní odpočinek by však mohly matky dopřát nejen sobě, ale i bezdětným jedincům. Stačilo by netrávit volné chvíle postováním fotek svých dětí na Facebook nebo Instagram.

Jako druh ohrožen početím cítí autorka tohoto textu velkou zodpovědnost vůči veřejnosti. A proto, jestli se někdy promění v pološílenou matku vystavující své dítě desetkrát denně na svůj profil s profilovou fotkou ne sebe, ale svého miminka, je dovoleno, ne-li přímo vyžadováno, minimálně pár facek. Děkuji.

Anna Halamová
Anna Halamová (Články)
Studentka žurnalistiky na FF UP. Miluje bizár a zajímá se především o politiku.
  1. Co znamená slovo “dovolená”?
    Znamená to, že zaměstnanec má dovoleno nechodit do práce, aniž by přišel o pracovní poměr.
    Známe dovolenou na zotavenou, dovolenou mateřskou, dovolenou rodičovskou. Kratším dobám, kdy je dovoleno nechodit do práce, se dnes už neříká dovolená, ale doba překážky v práci.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*