Nejnovější

Obhajoba Zemana. Na oficiálním snímku stál, píše iDNES, ale to nikoho nezajímá

KOMENTÁŘ. Sedící, spící. Dvě slova, která vystihují prezidenta Miloše Zemana na fotografiích ze společného fotografování státníků na summitu NATO. Jelikož nejde o oficiální snímky, tak se redakce serveru iDNES.cz rozhodla sepsat text, který celou věc uvede na pravou míru. A tak vznikl zbytečný článek, pod který se raději ani nikdo nepodepsal.

Miloš Zeman jakožto prezident České republiky reprezentoval Česko na summitu NATO v Bruselu. Pohyboval se tam vedle dalších zástupců členských států Severoatlantické aliance, a to například vedle Recepa Tayyipa Erdogana, Angely Merkelové, Justina Trudeaua, Emanuela Macrona nebo jeho oblíbence Donalda Trumpa.

Součástí programu byl také zahajovací ceremoniál, který zahrnoval mimo jiné společné fotografování a projev generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga. Oficiální fotografování Zeman zvládl ve stoje, poté si ale v době projevu Stoltenberga nechal přinést židli pro zbylých deset minut ceremoniálu. A to je moment, kdy vznikla virální fotografie, na které byla vytvořena řada vtipných koláží.

Okurková sezóna

Podobné parodie vznikají snad při příležitosti jakékoli politické události, takže není zarážející, že vznikly i teď. Mnohem více zarážející je to, že redakce serveru iDNES.cz si dala tu práci a napsala článek s titulkem: “Češi si utahují ze sedícího Zemana. Na oficiálním snímku státníků však stojí.”

Printscreen článku serveru iDNES.cz

Je pochopitelné, že jsou prázdniny, je okurková sezóna a iDNES.cz je Mladá Fronta DNES, tedy Mafra, takže Babiš, kamarád Zemana, takže nemají o čem psát. Ale postavit článek na tom, že Zeman stojí a snažit se tím snížit důležitost toho, že neměl sílu stát deset minut po boku ostatních státníků, je bizarní. Pokud teď budou novináři z Mafry psát články pokaždé, když bude Zeman někde stát, tak možná budou i čtenáři překvapeni, co všechno se vlastně dozví.

Podstata fotografií sedícího Zemana na summitu NATO v Bruselu přitom není v tom, že seděl a vypadalo to ostudně, ale hlavně v tom, že to vypovídá něco o zákulisí reprezentace a prosazování zájmů České republiky v NATO. Pokud Zeman nevydržel deset minut stát, jak má zvládnout aktivně jednat a hájit zájmy občanů České republiky? Těžko.

Styl Babiš

Možná je to tím, že na server iDNES.cz má vliv premiér Andrej Babiš, který se při každém podobném jednání snaží dát najevo, jak byl aktivní a plnil své závazky občanům. Což je klasický politický marketing.

Novinařina má však nastavovat zrcadlo a ukazovat to, co politici neukáží. V tomto případě tedy i sedícího, unaveného Zemana mezi stojícími a aktivními státníky jiných zemí.

To, že si s nimi Zeman udělal fotografii ve stoje, není ničím překvapivým, nýbrž vyžadovaným standardem.

Prostě pisálek, který jde na ruku politikům, nikdy nebude novinářem, byť bude psát pro jakékoli médium. Nejspíše proto se pod článek jeho autor raději ani nepodepsal.

Jan Žabka
Jan Žabka (Články)
Zatím stále studuje žurnalistiku na FF UP. Tam také organizuje Studentskou žurnalistickou konferenci. Podle některých se jedná o aktivního blbečka. Prý nesnáší zbytečnosti. Šéfredaktorský veterán.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*