Nejnovější

The šéfredaktor is “dead”. Long live the šéfredaktor.

Houpací Osel prochází personálními změnami. Částečně za ně může – stejně jako za čistky na českých úřadech – designovaný premiér Babiš. Šéfredaktor Jakub Mikel totiž redakci opouští kvůli svému nástupu do olomoucké redakce Mladé fronty DNES. “Nekoupil si ho Babiš, ale kvalitní regionální žurnalistika,” říká k tomu nový šéfredaktor Jan Žabka.

Mikel stál za Houpacím Oslem prakticky od začátku. Pozici šéfredaktora převzal po otci zakladateli a prvním šéfredaktorovi Ondřeji Krupčíkovi, který inicioval vznik celého projektu a manažersky ho nastartoval.

“Jeho puntičkářství a investovaná snaha vedly k tomu, že Osel během prvního půl roku neumřel, jako tolik jiných studentských projektů. Naopak,” říká Mikel.

Zakládající členové a první redaktoři se vše učili na koleni při studiu žurnalistiky. “Od glos psaných od počítače jsme začali dělat rozhovory, reportáže, tepali jsme do těch, kteří si to podle nás zasloužili,” popisuje začátky Mikel.

Touto cestou si redakce vybudovala čtenářskou základnu z různých koutů republiky.

Citace Houpacího Osla u soudu

Sbírání zkušeností redaktorů vedla k dosavadnímu pomyslnému vrcholu. Za ten lze považovat investigativní práce okolo takzvaného Doněckého konzulátu v Ostravě. Materiály, které Houpací Osel publikoval byly citovány i u soudu. Ten nakonec letos rozhodl o zrušení spolku, který za Doněckým konzulátem stál.

Na textech pracoval primárně právě Jakub Mikel ve spolupráci s Tomášem Pikou, který i nadále zůstává zástupcem šéfredaktora.

“To byla chvíle, kdy bylo jasné, že jako šéfredaktor musím skončit. Osel nikdy neměl být a nebude hlavní médium. Má být svobodná platforma pro mladé lidi, kteří se chtějí naučit psát, přemýšlet o světě a třeba ho dílčím způsobem měnit,” předkládá jeden z důvodů svého odchodu Mikel.

A dodává: “Glosy, analýzy, články a rozhovory – to je budoucnost Houpacího Osla. A satira. Pohled mladých lidí, kteří vidí svět skepticky, a přesto s nádechem idealismu. Hlas, který by měl být ve společnosti slyšet.”

Za všetko může Babiš

Po uvedení nové publikace s názvem Svět 3.9 přebírá redakci Houpacího Osla student žurnalistiky Jan Žabka. I nadále mu bude nápomocný Tomáš Pika. Oba v uplynulém roce s Mikelem a dalšími redaktory spolupracovali na vybudování olomoucké redakce investigativního serveru HlídacíPes.org.

Po skončení projektu a získání zkušeností, chtějí oba nadále při svých studiích pomoct udržet kvalitní fungování redakce Houpacího Osla. Mikel, který už nestuduje, přijal pozici redaktora v olomoucké redakci MF DNES.

“Olomoucká fronta odvádí dobrou práci. Byť to může vypadat, že si Jakuba koupil Babiš. Nekoupil, koupila si ho kvalitní regionální investigativní žurnalistika,” říká k tomu Žabka.

Osel po Mikelovi

Poslední Mikelovo dílo je druhé vydání tištěného Houpacího Osla a převod pod nezávislé vydavatelství Nugis Finem Publishing. “Chci to věnovat budoucím redaktorům i čtenářům. Za obojím je kus práce nejen jednotlivých redaktorů, ale i editorů, korektorek, sazby, IT a dalších. Za to jim všem patří dík,” říká Mikel.

Nový šéfredaktor Žabka chce v práci Mikela pokračovat. “Osel má kvalitní redaktory, studenty žurnalistiky, kteří nechtějí jen kopírovat informace, ale myslí i za ně. Máme výhodu, že nikomu nepatříme, jsme mladí a máme vlastní názory, to nám dává prostor pro specifický přístup k tématům,” popisuje redakci Žabka.

“Zároveň nám jde o to, ať odvádíme dobrou novinářskou práci. Proto chceme předat naše dosavadní zkušenosti dalším začínajícím žurnalistům a udržet tak tento jedinečný projekt při životě,” dodává.

“Přál bych si, aby Osel jednou mohl slavit deset let existence. Aby stále patřil mezi specifické názorové platformy, které bude řada čtenářů milovat, protože jej tolik dalších nenávidí,” uvádí Mikel.

 

Podpořte aktivní studenty žurnalistiky zakoupením publikace Svět 3.9. Kupujte ZDE!

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.
  1. Petr Kaminsky | 30.6.2018 v 21:04 | Odpovědět

    Pan Buh s nami a zle pryc! Co se Mikelovi stalo, ze jde do “jamy lvove”? Neco mu upadlo na hlavu? Nebo prachy (takhle to Babis resi s byvalymi novinari vzdycky)?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*