Nejnovější

Houpací Osel vydává novou publikaci. “Svět 3.9 není východ a západ,” říká šéfredaktor Jakub Mikel

Je tomu již dva roky, co světlo světa spatřilo první tištěné vydání Houpacího Osla. Proto se redakce opět rozhoupala k využití dávného čínského vynálezu – papíru. Na necelých čtyřiceti stranách popisuje výzvy současného světa, světa na hraně nové průmyslové a společenské revoluce. Svůj počin redakce nazvala Svět 3.9. U příležitosti jeho uvedení Houpací Osel zveřejňuje předmluvu šéfredaktora Jakuba Mikla.

Nacházíme se ve skutečném historickém milníku. Dominantními termíny ve společenském diskurzu jsou globalizace, robotizace, sociální sítě, průmysl 4.0. Zažíváme novou průmyslovou revoluci, která velmi zásadně mění společenské uspořádání nejen pár zemí v Evropě, ale v důsledku globalizace má radikální dopad na celý svět.

Je patrné, že řada států a společností míří ke zcela novému (či naopak velmi starému) uspořádání a hodnotám. Někde se hraje na nostalgickou strunu nacionalismu a provinčnosti, jinde se chtějí obnovovat impéria či budovat superstáty. Transformace však zdaleka nedosáhla svého vrcholu.

Svět 3.9 je pouze hrana

Stojíme na hraně útesu a váháme, zda se chceme naklonit mírně dozadu a přistát stabilně na zadek, doufajíce, že spadneme do měkkého, nebo zda po hlavě skočit do neznámého. Obojí se díky našim zkušenostem zdá děsivé, ale i samotný stav nerozhodnosti nám na odvaze nepřidává.

Držet se konzervativních hodnot a doufat, že později nebudeme litovat nebo vykročit do neznáma za novým? Co je vlastně staré? Co nové? Svět 3.9 je svět, ve kterém žijeme. Na prahu nové éry, na prahu nové průmyslové revoluce, na kterou pružně nedokáže reagovat školství ani hodnoty.

Na prahu éry, kde žijeme v bezpečí pod stálým dozorem velkého bratra? Na prahu éry obrů, kteří stojí na hliněných nohách a v případě pádu s sebou strhnou celý svět? Svět 3.9 není snadný pro pochopení, zejména pro pochopení hodnot – pravdy, humanity, svobody. Není snadný pro život a přitom je často snadný pro žití a přežívání.

Svět není východ a západ. Už ani sever nebo jih. Svět 3.9 je pouze hrana. Hrana, kterou řada lidí nedokáže pojmenovat, ale musí se rozhodnout, zda ji chce překročit.

Publikaci, která se výše zmíněným tématům věnuje, koupíte ZDE

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*