Nejnovější

Přehled týdne 14.–20. 5. 2018

Pondělí: Podle Ruska v Čečensku nedochází k utlačování homosexuálů, protože tam už žádní nejsou. No… to je jeden způsob, jak to vyřešit. – Prezident Andrej Kiska řekl, že v úterý řekne, jestli bude ještě jednou kandidovat. Expremiér Robert Fico se probral a začal na něj útočit, že u posledních voleb Kiska beztak podváděl, takže měl být diskvalifikován, ale že to prý neřekl dřív, protože je fér. Nebo tak ňák. – TOP 09 a STAN chtějí v Praze utvořit koalici jako alternativu k Zemanovi a ANO. Aspoň že jim neschází optimismus. – Lukáš Nečesaný byl krajským soudem zproštěn obžaloby v případu pokusu o vraždu v Hořicích. Tak je vinný, nebo ne? Už si musí připadat jako lidské jojo. – Ministryně obrany a expertní historička Karla Šlechtová odvolala ředitele Vojenského výzkumného úřadu, na kterého odkazoval Zeman při svém projevu o novičoku. Chudák chlap. Ať už by řekl cokoliv, stejně by ho jedna či druhá strana vyrazila. To si holt nevybereš. (JL)

Úterý: Europoslanec ČSSD Miroslav Poche se vyjádřil, že neví, proč by vůči němu Miloš Zeman viděl odpor v rámci volby ministra zahraničí. K tomu, aby někdo Zemanova formátu někoho neměl rád, už je potřeba důvod? – Andrej Babiš nepřímo obvnil z kůrovcové kalamity bývalé vedení ministerstva zemědělství, tedy Mariana Jurečku z KDU-ČSL. Ta minulá vláda fakt asi nic nedělala. Kdyby v ní tehdy tak bylo ANO… moment. – Pražští zastupitelé otázku Libeňského mostu projednávat nebudou, Bourák Dolínek tento bod programu stáhl z jednání. Vysvětlí mu už někdo, že spálit za sebou mosty po funkčním období je metafora? – Ruský opozičník Alexej Navalnyj půjde za protiprezidentstké demonstrace na měsíc do vězení. Tak snad si dá extra bacha, aby mu neupadlo mýdlo. – Open Society Foundation George Sorose definitivně opouští Maďarsko. Je to také vítězství Institutu Václava Klause? – USA zablokovaly výzvu OSN projednat smrt více než 50 Palestinců po střetu s izraelskými vojáky. Protože to situaci uklidní, víme? (MK)

Středa: Ředitel pražské policie končí ve funkci na vlastní žádost. Jen tak mimochodem, to je ten, který se zastával Nevtípila a hájil vyšetřování Čapího hnízda. Fakt zvláštní, ty lidi ve vyšších funkcích v poslední době padaj jak hrušky. – Expertům se podařilo rozluštit dvě nečitelné strany z deníku Anny Frankové, které naschvál zalepila, aby si je nikdo nemohl přečíst. Teď už je jasný proč. Byly tam prasárničky. – Bývalý důstojník StB Navečeřal nepůjde do vězení za finanční podvod. Nástup by byl pro něj těžký, jelikož mu je už 73 let. Tak proto Andrejko tak vehementně oddaluje své obvinění. Prostě čeká, že s vysokým věkem vyfasuje jen podmínku. – Šlechtová zase zlobí. Často využívala na letišti VIP salonek. No, ta to má za pár. Budete nám chybět Karlo. – Policista požádal paní, aby po svém psovi uklidila výkaly. Ta policistu pokousala. Inu, jaký pes, takový pán. (AH)

Čtvrtek: No jo, chvilku ho ten cajkot kolem bavil, ale dnes si prezident Zeman “dovolil” členům ČSSD doporučit, aby volili pro koalici s ANO. Že by měl tenhle český čardáš poslední takty? – Když se politici sjedou…ehm…na summitu, tak spolu nejdřív mile povečeří a rafají se druhý den. Co se týče jaderné dohody s Íránem či otázky amerických cel na ocel a hliník, dorafali se k závěru. Nad přijetím balkánských států však stále visí otazník. – V Bavorsku prošel zákon o posílení policejních pravomocí v případě “hrozícího nebezpečí”. C’est what? Nevíme. Proti zákonu protestují vášniví čtenáři Orwella a hráči Half-Life. – Začíná Ramadán. Muslimové nebudou přes den jíst ani milovat, zato však hojně meditovat. Věřícím také káže, aby konali dobré skutky. Snad se nikdo nikde nevyhodí do vzduchu, aby nám dokázal opak. – Že je Rusko trochu svět sám pro sebe? A že je trochu švihlý? Tak teď Rusové zakážou americké hranolky. Budou vyrábět vlastní! Ze sibiřských brambor. (DL)

Pátek: Policie v Malajsii podnikla razii v domech bývalého premiéra Razaka. Našlo se u něj skoro 300 krabic s luxusními kabelkami, hodinky, šperky a tašky plné bankovek. Souvisí to s politikovým korupčním skandálem. Vše ale popírá. Zapírat, zapírat, zapírat. Ty kabelky a šperky jsou určitě jen dárky pro manželku. – Zlínsko si volí náhradního senátora. Nebo spíše nového, protože bývalý senátor Čuba se nepočítá. Takovou rekordní absenci už jen tak nikdo nepřekoná. – Ze sekce twitterový účet amerického prezidenta: Donald Trump věří, že ministerstvo vnitra dosadilo do jeho štábu špiona. Já bych už nevěřila nikomu, co když je špion i Melania? – Miloš Zeman nelení a dále objíždí regiony Česka. Nebo spíše oblétává. Z návštěvy ve Slezských Pavlovicích, kde si místní stěžují na špatný stav silnic, prezident raději odletěl vrtulníkem. (VŽ)

Víkend: V Číně vymysleli nový trest pro dlužníky. Ti jsou veřejně zostuzeni na plátnech kin. Snadnější způsob dostat se na stříbrné plátno už asi existovat nebude. – Erdogan prohlásil, že Izrael se k Palestincům chová stejně jako nacisté k Židům. Říká někdo, kdo pronásleduje vlastní občany. – Byla svatba. Už bylo na čase. Terry Hutt a.k.a. nejvěrnější fanoušek královské rodiny na ni ve Windsoru čekal týden. – Japonský mnich žaluje svůj chrám a viní ho z depresí z přepracování. Tak tady to je, další záložní plán po promoci mi padl. – Prvnímu českému homosexuálnímu páru bylo uznáno právoplatné rodičovství  obou partnerů. Rozhodně úspěch. Jen si nejsem jistá, zda si každý homosexuální pár v Česku bude moci dovolit zajet si porodit dítě do Kalifornie. – Babiš prohlásil, že na projektech EU musí státy spolupracovat. Tak to vidíte, ten člověk je do té spolupráce fakt hrrr. (bag)

Jakub Loukota
Jakub Loukota (Články)
(Stále ještě nevyhozený) student žurnalistiky na UP v Olomouci. Má rád kočky a britský humor.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*