Nejnovější

Příčina smrti: Kondom ve frňáku

Zdroj: Pixabay.com

Jak praví staré moudro, lidská blbost je nekonečná. Internet dokazuje tuto moudrost každý den. Nově Kondomovou výzvou – další z mnoha YouTube čelenží, u kterých divák ztrácí víru v lidstvo.

Kondomová výzva nebo, chcete-li, Condom Snorting Challenge spočívá v tom, že se člověk nechá natočit, jak si strčí do jedné z nosních dírek prezervativ, prudce nasaje a pak ho vytáhne pusou opět ven. A ano, tohle netradiční využití nosohltanu je opravdu tak nechutné, jak se zdá.

Ovšem nechutnost není jediné plus této kratochvíle, protože odvážlivec si velmi snadno může ublížit. Co je však zarážející ze všeho nejvíce, tohle není ani zdaleka první taková výzva, u které hrozí zmrzačení, či dokonce smrt. A objevuje se jich čím dál více.

K udušení infekce jako bonus

Největším rizikem téhle výzvy je logicky zadušení. Lidský nos rozhodně nebyl určen k tomu, aby se jím protahovala pánská ochrana a pokud v něm uvízne elastická nepropustná věc, je zaděláno na malér.

Vedle udušení jsou tu i další rizika, o kterých píše docent Bruce Y. Lee z John Hopkins Bloomberg School of Public Health ve svém článku v časopise Forbes: „Cokoliv jiného (než vzduch), co projde vaším nosem, může poškodit citlivé sliznice nosní dutiny, způsobit alergickou reakci nebo infekci.“

Ale hej, lajky nejsou zadarmo.

Podivuhodné také je, že Condom Snorting Challenge není první výzvou, která měnila prostředek antikoncepce v zákeřnou zbraň poháněnou lidskou pitomostí. Před třemi lety existovala podobná výzva s podobným rizikem. Pro úspěšné splnění bylo třeba naplnit kondom vodou a následně si ho položit na hlavu.

Extrémně pružný „balónek“ obklopil hlavu dotyčného pitomce a na malý moment byl zjev a úsudek stejně hloupý. Riziko zadušení a ani představa lubrikantu ve vlasech není moc příjemná. Tedy… proti gustu žádný dišputát, ale stejně.

Darwin se musí za břicho popadat

Ale pozor! Je toho víc. Myšleno víc takových výzev, které se velmi snadno mohou zvrtnout a skončit špatně. Nemusíme ani chodit daleko do minulosti.

V lednu se objevila vlna videí, ve kterých se lidé krmí Tide Pod tabletami, čili gelovými tabletami určenými k praní prádla. A jako každý normální prací prášek jsou nejen nejedlé, ale přímo jedovaté. Čím to je, že najednou došlo k hromadnému rozhodnutí pomoci evoluční teorii a odstraňování genu debility z lidského genofondu?

Částečně za to mohlo Center for Disease Control and Prevention, které kritizovalo společnost Tide kvůli vzhledu tablet, které mohly být malými dětmi nebo pacienty s demencí snadno zaměněny za sladkosti. A tak vznikl internetový mem, který Tide Pods tablety označil za „zakázané ovoce“. Výsledek? Jen během prvních dvou týdnů roku 2018 bylo v USA nahlášeno 39 případů mladistvých,  kteří úmyslně snědli prací gel.

A proto nemůžeme mít nic hezkého

Existují, nebo spíše existovaly, výzvy, které nejen že nebyly bezprostředně smrtící, ale dokonce charitativně prospěšné. Příkladem je hit léta 2015 – Ice Bucket Challenge, čili Kbelíková výzva, jejímž smyslem bylo polití se ledovou vodou a následně darování určité částky na charitu, přesněji na výzkum léku proti ALS, známé též jako Lou Gehrigova choroba. Sice většina vyzvaných zapomněla přispět, ale i tak se charitám výrazně zvedly příjmy.

Podobný směr sledovala Book Bucket Challenge, která se ovšem nezaměřovala na nemoci, ale spíše na nezájem o čtení. Dokonce ani není třeba se ničím polévat, stačí na nějaké ze sociálních sítí zveřejnit seznam deseti nejoblíbenějších knih. Vznikají něco jako řetězová doporučení ostatním. Ale tyhle přátelské výzvy jsou spíš v menšině.

A tak místo toho máme Hot Coil Challenge, ve které je cílem přitisknout dlaň na rozpálenou plotnu, Banana Sprite, spočívající ve snědení dvou banánů a vypití plechovky Spritu v omezeném čase, nebo Hot Pepper, která odvážlivce dostatečně poučí o tom, že jíst extrémně pálivé papriky vcelku opravdu není dobrý nápad.

Jakub Loukota
Jakub Loukota (Články)
(Stále ještě nevyhozený) student žurnalistiky na UP v Olomouci. Má rád kočky a britský humor.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*