Nejnovější

Jiří Kajínek není filmový hrdina, ale omilostněný vrah

KOMENTÁŘ: Omilostněný vězeň Jiří Kajínek se za půl roku od svého propuštění dokázal stát televizní hvězdou. První díl dokumentární série Já, Kajínek se stal nejsledovanějším dokumentem televizní stanice Prima a zároveň jejím druhým nejsledovanějším pořadem tohoto roku. Díl byl navíc vysílán v hlavním vysílacím čase. Měli bychom však opravdu věnovat tak velký mediální prostor odsouzenému vrahovi?

Diváci to chtějí. Takový je pravděpodobně důvod, proč se Prima rozhodla dokumentární sérii o omilostněném dvojnásobném vrahovi natočit. Etické nebo neetické, na to se Prima neptá. Stačí si vzpomenout na nahrávku z porady televize Prima, kterou publikovala redakce HlídacíPes.org a kde vedení Primy svým redaktorům zpravodajství řeklo, že tématiku uprchlíků mají prezentovat jako hrozbu, problém a krizi. Takže důležitá nejsou fakta, ale názor vedení a sledovanost, tedy zisk.

Nicméně otázka, zda opravdu Kajínkovi věnovat takový prostor v médiích, na místě zaručeně je. Osobně na otázku odpovídám: Ne, nevěnovat. Vždyť nehledě na milost jde o odsouzeného vraha, který byl odsouzen českou justicí na základě podložených důkazů.

A ačkoli se zde ve velké míře objevují názory, že je Kajínek nevinný, nikdy tyto názory nebyly podložené, a jsou proto pouhými konspiračními teoriemi. Ostatně asi proto měl první díl tohoto nesmyslu takovou sledovanost, lidé totiž milují příběhy o nespravedlnosti a značná část občanů České republiky věří na ilumináty, chemtrails nebo pyramidy vytvořené mimozemskými návštěvníky. Není proto divu, že se tato část obyvatelstva téměř pokloní Miloši Zemanovi ve chvíli, kdy jednu z konspiračních teorií a nespravedlivých životních osudů po 23 letech rozřeší, protože nikdo jiný toho nebyl schopný.

Je to celé k smíchu, ale jednu světlou stránku to přeci jen má. Svíčkou v temnotě je hodnocení filmu na Česko-Slovenské filmové databázi, kde necelá 600 hodnotících dává najevo, že Kajínkovi slávu zadarmo nedají. Celkové hodnocení pouhých 36 % mi jednoduše dělá radost. Bohužel je to pouze hrstka názorů vzhledem k tomu, že premiérovému dílu v televizi věnovalo svůj čas 1 300 000 diváků.

Věřím však, že většina z nich z Kajínka hrdinu nebo mučedníka nedělá a dívá se na tuto kontroverzní postavu kriticky. Opak by totiž neznamenal pouze jistou zvrácenost části české společnosti, ale také její nedůvěru v českou justici, a to může být do budoucna velký problém.

Jan Žabka
Jan Žabka (Články)
Zatím stále studuje žurnalistiku na FF UP. Tam také organizuje Studentskou žurnalistickou konferenci. Podle některých se jedná o aktivního blbečka. Prý nesnáší zbytečnosti. Šéfredaktorský veterán.
  1. Petr Kaminsky | 22.11.2017 v 18:41 | Odpovědět

    Je to padouch. Je neuveritelne, co predvadeji prezideni nasi bananove republiky. Klaus omilostnil tunelare z 90. let, protoze udajne trvalo soudni projednavani prilis dlouho. Ted Zeman na zaklade nicim nepodlozene pochybnosti omilostnil usvedceneho vraha. A publikum tleska. Co s tim? Odstehovat se nekam jinam?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*