Nejnovější

Znáte Monero? Kolumbijští narkobaroni ano

Zdroj: pixabay.com

Pokud chceme pochopit Monero, musíme začít pěkně od začátku. Co je to vůbec kryptoměna? Zjednodušeně řečeno – digitální platidlo, které vyniká svou anonymitou, decentralizací a transparentností. Nikdo vám do vašich peněz neuvidí. A také si na ně nikdy nesáhnete.

Raketový vzestup Bitcoinu není třeba sáhodlouze komentovat. Vždyť o něm byla napsána spousta článků, ať už blahořečících nové mocné platidlo, které nás zachrání od zlých kapitalistických bank, nebo označujících jej za výstřelek dnešní doby a varujících před ztrátou životních úspor. Před bitcoinem varovaly i samotné banky, např. JP Morgan, jedna z největších bankovních korporací v USA. Že šlo o propočítaný tah, jsme se mohli dozvědět až poté, co její vedoucí pracovník Jamie Dimon stroze označil Bitcoin za podvod, čímž pohnul s důvěrou ve virtuální platidlo, kterému rázem klesla cena. A co se nestalo? Korporace obratem nakoupila dluhové cenné papíry Bitcoinu. To také poukazuje na fakt, že se kryptoměny s celkovou tržní hodnotou 184 miliard amerických dolarů staly významným hráčem na trhu a nelze je opomíjet.

Anonymní zločin?
Monero patří mezi TOP 10 nejvýnosnějších kryptoměn a těší se rostoucí popularitě. Její tvůrci inzerují, že je to měna bezpečná, soukromá a nevystopovatelná. Jste tedy sami sobě bankou. Zní to pohádkově, že? Dokonalý prostředek pro jarní úklid, pokud s peřinami potřebujete vyprat i nějaké ty peníze. V roce 2016 hodnota Monera vzrostla 27krát a ne náhodou. V srpnu téhož roku začal tuto měnu přijímat trh na Darknetu s názvem AlphaBay. Na takových trzích nenajdete babičky s jablky, nýbrž kradené kreditní karty, zbraně a drogy. Není třeba dlouze vysvětlovat, jak spolu souvisí téměř dokonalá nevystopovatelnost a nelegální obchod. Vždyť třeba i Antonín Capoušek, „těžař“ Monera, zastává teorii, že cena této kryptoměny roste vždy po sklizních kokainu v Kolumbii. Dalšímu růstu ceny Monera nahrávají případy, kdy jsou různé kryptoměny postaveny mimo zákon, jak se stalo ve Vietnamu nebo v mírnějších formách v Číně. Stejným způsobem se plánuje zapojit Jižní Korea a Rusko. Nejohroženější se stává nejpopulárnější kryptoměna, tedy Bitcoin. A co je logickým krokem? Přestoupit na anonymní platidlo a být z obliga. Tím rozhodně Monero je.

Padá ekonomika, přej si Bitcoin
Odvrácená tvář anonymních digitálních měn zde asi bude vždy, ale abych je jen nehanil, je třeba uvést i to, že v jiných koutech světa zachraňují životy. Pokud selže vláda a začne se bortit celý systém, je skvělé mít možnost sáhnout po alternativě. Řeč je o Venezuele a Zimbabwe. Jelikož je státní měna zasažena hyperinflací, občané se uchylují k nákupu a těžbě kryptoměn za účelem přežití. Vysvětlit průběh těžby kryptoměn by bylo nadlouho, čili odhalím jen to, že je nutné mít elektrický proud a nějaké to počítačové vybavení. Také platí, že čím levnější proud, tím vyšší výdělek. To představuje skvělé podmínky pro země, kde ceny za elektřinu nejsou nikterak vysoké. Ve Venezuele těží kryptoměny více než 100 000 lidí, kteří se ale musí mít na pozoru, protože mohou být obviněni z kyberzločinu, ba dokonce z podpory teroristických aktivit. V Zimbabwe zatím nemůžeme o tak velké komunitě kryptotěžařů hovořit, ale jejich řady se stále rozrůstají. Poté, co kvůli inflaci ztratil zimbabwský dolar hodnotu, se tamější vláda uchýlila k přijetí amerického dolaru. Vyvstal ale jiný problém – nejsou schopni dovážet dostatek bankovek, aby uspokojili poptávku. Právě to vede k nárůstu obchodů s kryptoměnami. Zda-li se digitální platidla stanou dominantní měnou v zemích, kde selhala fyzická měna, tzv. fiat, můžeme jen hádat.

  1. Antonin Capousek je zlodej, ktery okradl sve investory v krypto projektu Citicash o miliony korun.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*