Nejnovější

Dneska spousta lidí věří, že ty papíry, které držíte v ruce, mají nějakou hodnotu, i když to nemusí být pravda, říká těžař kryptoměn

Facebook Tondy Capouška

ROZHOVOR – Tonda Capoušek je expert na těžbu decentralizovaných platidel a vtipný programátor. Jaký je jeho názor na využití kryptoměn k ilegálním obchodům, bankovní účty a předražené ponožky? Na to vše nám odpověděl. Moje první otázka směřovala k atraktivitě trhu a jeho růstu.

Dnes je to přesně devět let od toho, co Satoshi Nakamoto vydal whitepaper k Bitcoinu, tedy víceméně vymyslel Bitcoin. Jak si vysvětlujete enormní nárůst popularity a nynější trh této měny, který má velikost přes sto miliard amerických dolarů?

Řekl bych, že informace o velikosti sta miliard amerických dolarů nemusí být úplně pravdivá, protože to je přepočítání všech Bitcoinů na dolary, pokud by se v současné době všechny prodaly, ale to samozřejmě taky není pravda, protože spousta Bitcoinů je ztracených a hlavně není taková poptávka, aby byly všechny Bitcoiny (najednou) koupeny. Je to hodně virtuální. Ale ano, růst Bitcoinu je prostě zajímavý a já to přikládám tomu, že se o tom dělá osvěta. Zajímá se o to více lidí, tím pádem vzniká další poptávka po těch mincích a tím pádem roste i kurz. Vezměte si – Microsoft implementoval Bitcoin na nákup svých služeb.

Já jsem si za Bitcoin teď koupil Office a doufám, že nebudu za pár let psát o tom, jak jsem si koupil Office za deset milionů korun. Teď jsem četl, že Slush (Marek Slush Palatinus, pozn. red.) si kdysi koupil ponožky, za které zaplatil bitcoiny v hodnotě deset milionů korun při dnešním kurzu. Ale já těm trhům úplně nerozumím, a proto jsem se do nich nepouštěl. Proto se mi taky nechce spekulovat, proč ta hodnota roste. Můj názor ale je, že to je proto, že roste poptávka.

Myslíte si, že by výhledově mohly kryptoměny nahradit fiat (t.j. měna s nuceným oběhem, čili běžně používané peníze)?

Já si myslím, že v následujících deseti či dvaceti letech asi ne, protože fiat má jednu ohromnou výhodu, a sice to, že ho můžete držet v ruce. Prostě máte v kapse stokorunu, máte ji v ruce. Dneska spousta lidí věří, že ty papíry, které držíte v ruce, mají nějakou hodnotu, i když to nemusí být pravda. Já nejsem úplný kryptoanarchista, který tvrdí, že peníze jsou úplně bezcenné, ale myslím si, že kryptoměny fiat nenahradí, dokud se neobmění dvě tři generace lidí, kteří tomu budou jako současnému finančnímu systému věřit. A taky si myslím, že státy se tomu budou bránit a stále ještě mají sílu zabránit tomu, aby se kryptoměny staly platidlem. I když třeba ve Venezuele a Zimbabwe se stalo, že Bitcoiny vytlačily fiat, ale to se stalo proto, že tam fiat nemá kvůli inflaci žádnou hodnotu.

Má zákaz Bitcoinu a dalších kryptoměn v některých asijských zemích, jako třeba v Číně a ve Vietnamu, šanci přilákat držitele k Moneru, mimochodem mnohem anonymnější měně?

To nevím, záleží na tom, jakým způsobem tam bude ten zákaz aplikovaný a to do dneška nikdo neví. Jestli zavřou směnárny a bude to nelegální nebo třeba bude za obchod s kryptoměnami hrozit trest smrti, spousta lidí ztratí zájem. Jde o to, že existuje mnoho jiných trhů. Podle mě není možné, aby se všechny státy domluvily a najednou kryptoměny zakázaly.

Myslíte si, že díky své anonymitě má Monero šanci získat si popularitu na nelegálních internetových trzích?

Podle mě nejen na trzích, kde dochází k nějaké trestní činnosti, ale i mezi lidmi, kteří nedělají nic špatného, ale nechtějí, aby kdokoliv mohl nahlížet do jejich soukromí. Protože váš účet je vaše soukromí. Vezměte si, že ty peníze, které byste měl doma pod matrací, jsou prostě pod matrací, ale jelikož je máte na účtu, může vám na ně dnes spousta institucí nahlédnout. Dnes se vám může exekutor podívat na účet a vy platíte. Na účet se vám může podívat rozvědka, finanční úřad a spousta institucí může sledovat vaše finance a přestože neděláte nic špatného, může vám to být nepříjemné, protože soukromí je prostě soukromí. Proto si myslím, že tyto anonymní kryptoměny budou nabývat na popularitě.

Není tedy těžení či obchodování s anonymními kryptoměnami, jako je Monero, podporou nelegálních aktivit?

To je těžké. Mohli bychom pak taky říkat, že každý, kdo vyrábí zbraně, je terorista, protože zbraněmi se zabíjejí lidi, a že ten, kdo vyrábí auta, je vrah, protože auta přejíždějí lidi a spousta lidí v autech zemře. Musíte být pragmatičtí. To, že podporujete síť, ještě neznamená, že podporujete to, k čemu se ta síť používá. Nemůžete ovlivnit, k čemu se ve finále používají ty měny nebo zbraně nebo auta. Prostě to tak je.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*