Nejnovější

“Vlastenecké” strany v Česku? Čím víc pruhů, tím víc Adidas

KOMENTÁŘ: Je to asi deset let, co jsme s kamarádem chodívali na hřiště ve vsi hrát fotbal. Nosívali jsme aušusové boty od pana Nguyena, což bylo mezi těmi krtinci na hřišti u řeky praktické. Jednou se mu podařilo z takovýchto tržnicových bot strhnout anonymní koženkový design a co z nich neměl? Echt adidasky!

A tak nějak se cítím, když dnes vidím kampaně stran, které si říkají vlastenecké. Mezi těmito stranami stále ještě existuje i Blok proti islamizaci – Obrana domova. Zde v první řadě nejde o její protiislámský postoj, ale o něco daleko závažnějšího – absenci vlastních myšlenek. Nejvíce je to patrné na volebním spotu tohoto “Bloku proti islámu v AH Basic kvalitě”, který dostal ve volbách číslo 13. Tento klip mezi ostatními volebními spoty vysílá ČT:

Pro lidi, kterým se ekluje si to pouštět: video zobrazuje důchodkyni s chodítkem, jak ji na cestě k budově, kde stojí “Výdej sociálních dávek” – ne snad, že by taková cedule oficiálně existovala, to jen aby to všichni pochopili – předběhne spousta muslimů v šátcích. V čem je problém? V tom, že úplně stejný motiv použila skandinávská strana Švédští demokraté ve svém klipu z léta roku 2008. A to i včetně textu – téměř slovo od slova.

Švédská televize TV4, která tento klip v době voleb vysílala, se rozhodla ho stáhnout z éteru kvůli tomu, že by mohl odporovat místním zákonům na ochranu menšin. Podle Der Spiegelu tato záležitost následně pobouřila politiky v sousedním Dánsku. Ti to vnímali jako zásah do svobody slova. Dánové tehdy uvažovali i o tom, že by požádali Radu Evropy, aby do Švédska poslala volební pozorovatele. 

První část názvu strany “Blok proti islamizaci – obrana domova” je recyklace starého občanského hnutí založeného tím… jak on se jmenoval, dělal do hmyzu … ano, přesně tím. U něj se to však jmenovalo “Blok proti islámu”. Potom, co se před rokem kvůli dluhům za volby u Úsvitu původní BPI rozpadl, označil jeho někdejší šéf své spolubojovníky za bolševiky a agenty BIS a společně s Petrem Hamplem, mužem číslo dva, založili ještě asi tři spolky. Pak se jali bojovat za bílého heterosexuálního muže. Úsvit, podobně jako v podobné kauze od Okamury, nikdy neviděl ani korunu a zbytek spolku BPI se dostal pod vedení Jany Volfové, bývalé poslankyně ČSSD a ženy, která od voleb ve Francii nejí makronky. Druhá polovina názvu naproti tomu evokuje odbojovou skupinu z druhé světové války, ta se ale nazývala “Obrana národa”.

I kdyby tato kopie kopie kopie protisystémové strany měla práva na klip, dokazuje to nejen prostotu programu těchto spolků, ale i prostotu jeho realizace. A takový případ není jen jeden: podobnou krádeží volební kampaně – opět s protipřistěhovaleckými motivy – se roku 2014 prezentoval Tomio Okamura. Tehdy to bylo od Schweizerische Volkspartei a jednalo se o plakát Sicherheit Schaffen s černými ovečkami z roku 2013. Informoval o tom iDNES i A2Larm. Lze jen doufat, že procenta těchto stran budou rovna procentům vlastní invence v kampaních, a že budou hledět dodržovat taky jinou staročeskou tradici, než je vykrádání cizinců.

Filip Horák
Filip Horák (Články)
Čtvrtohorní útvar studující nizozemštinu a žurnalistiku v Holomóci. Narodil jsem se v Pardubicích, odmaturoval v Chrudimi a bydlím v Železných Horách. Making idiot of myself, since 1996.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*