Nejnovější

Koho volí mladí liberálové a proč to je konzervativní TOP 09?

Screenshot ze seriálu House of Cards

Volby jsou za dveřmi, a tak nastal čas na chytré analýzy. Lidé z internetů se předhánějí v argumentech a kilometrových statusech, komu to hodit, a také boří sociální bubliny. My v Houpacím oslu nezahálíme a máme pro vás prudce inteligentní a povrchní analýzu, proč se TOPka dostane znovu do sněmovny.

Mezi mladými liberály bylo vždy cool volit TOPku. Byl kníže pankáč, byl i vtipný Kalousek. Teď jsme o několik let starší a kníže s Kalouskem už jenom jistí záda. Do popředí se rve skutečné mládí v podobě Markéty Pekarové Adamové a Dominika Feriho. Markéta se stará o sociální politiku a žene matky na mateřské do práce a kariéry. Dominik nás každodenně zásobuje memy, selfíčky, přednáškami pro mladé o politice a samozřejmě hrozbě v podobě hnutí ANO. Proč je ale budou volit mladí liberálové?

Z předvolební knížky Tahle knížka není pro starý.

Koho jiného mají volit?

ČSSD – Sobotku vyhodila vlastní strana, psali mu hezké projevy a někdy se i ozval proti prezidentovi a Babišovi. Zaorálek jako nový lídr bojuje proti nízkým platům. Nebojuje ale proti bezplatným nikdy nekončícím stážím a proti práci na dohodu, která je většinou z donucení. Chrání pouze rodiny s dětmi a důchodce. Nuda.

ANO – tohle je strana pro chlapce a děvčata z VŠE, co mají tah na branku a pochopili, že je lepší mít dobré vztahy s šéfem firmy než se snažit o demokratickou diskusi. Co nabízejí pro mladé? Samozřejmě skvělou budoucnost. Jakou konkrétně? To se uvidí podle aktuální situace.

ODS – Profesor, Junior, Don Pablo, miliardář a vždy ozbrojená Černochová. Tenhle mix mladí liberálové neskousnou. Aspoň se z toho vytěží vtipné statusy.

KDU-ČSL – tady umřel pes a nepomůže ani svěcená voda. Na jedné straně „pravda a láska“ a podporují Tibet. Na druhé straně neradi umírající psy, homosexuály, netradiční rodiny… A taky se všemi vlezou do vlády. Co nabízejí mladým? Daňovou slevu na dítě. Je všeobecně známo, že generace millenials a singles mají hodně dětí.

SPD – Okamura je všude a lidi ho mají rádi. Lidi taky měli rádi Evu a Vaška, a jaké to bylo duo, všichni víme. Prý to je žlutý kůň letošních voleb.

Piráti – „Když chceš v gulagu Wi-fi.“ Piráti z logiky věci potápějí cizí lodě a rabují. V Česku se tváří jako experti na digitalizaci a jsou to hoši programátorští. Někdy jim to trochu ujede a všechno by řešili v referendu. Samozřejmě v online referendu – diskuze na novinkách.cz by byla ideální forma. Když mají problém, tak se dostaví marketingový mág Jakub Horák a ten to vyžehlí. Co nabízejí pro mladé? Drogy, stahování filmů a rychlý net. Velká neznámá, ale každé volební období se musí do sněmovny dostat nová strana. Tak budiž.

Zelení – podle zaručených informací je volí pouze obyvatelé Vinohrad a Letné, kteří vlastní Teslu. Druhý zdroj nám sdělil, že je volí mladí socialisté z Kliniky. Do sněmovny se nedostanou, a přitom pro to udělali vše, co bylo v jejich silách. Matěj Stropnický oholil knír!

KSČM – hahaha… ne.

Dalších 22 stran kandiduje pouze za jediným účelem. Chtějí se dostat do análů Českého politického bizáru.

Z předvolební knížky Tahle knížka není pro starý.

Takže kdopak nám to zbývá? Konzervativní a tradiční pravicová strana, která se rozhodla spojit s Bursíkovým Lesem. Zkráceně TOP-LES 09. Mají rádi tradiční rodiny a neradi homosexuály. Feri sice říká, jak za sexuální menšinu bude bojovat, ale tak nějak mu nevěříme, že něco prosadí. Aspoň to nebude taková ostuda je volit. Co mají dál? Poukázky na máslo? Ne, jsou to poukázky na kultury pro mladé do 26 let. Konečně můžu jít na koncert Ortelu nebo na operu. Krása. Bohužel jsem už starý, takže zase za vlastní. Dále to jsou zase další poukázky, tentokrát na vlak. Hotový socialismus.

TOPka chce euro, nechce na dálný východ, chce zůstat v NATO, chce zachovat demokratický systém. Chce taky školné a poplatky ve zdravotnictví, které ale nemá šanci prosadit. Sem tam nějaký Havlův citát a fotka s tibetskou vlajkou. Tenhle mix stačí, aby je mladí liberálové volili. Odpustíme jim i naučnou publikaci plnou špatného humoru s názvem „Tahle knížka není pro starý“. Ano, česká politická scéna je na tom tak špatně, že liberálové volí konzervativce. Zvykejme si, líp už nebude.

Andrzej Branny
Andrzej Branny (Články)
Nová média, kultura, politika.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Kdyby bylo více proevropských stran, mladí liberálové by nevolili TOP 09 - Hrebenar.eu

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*