Nejnovější

Já mám Demagoga, ty máš Demagoga, Andrej má Demagoga

GLOSA. Projekt Demagog.cz funguje na českém internetu už od roku 2012 a jeho cílem je ověřovat pravdivost všemožných výroků, které vypustí z úst naši drazí politici. Mnoho z nich toho totiž občas napovídá tolik, že sami už jen stěží kontrolují, jestli vlastně říkají pravdu, či ne. To ale naštěstí ani nemusí, protože Demagog.cz provádí kontrolu jejich výroků za ně. Ne všem se to ale zamlouvá. Například Andrej Babiš si řekl, že jeho verze pravdy je mnohem lepší.

Hlavní hvězdou Demagoga je bezesporu velkodrůběžář (toho času ve svěřeneckém fondu milující ženy) a budoucí premiér Andrej Babiš, který sice v počtu výroků zaostává za Bohuslavem Sobotkou, avšak kvantitu bohatě vynahrazuje kvalitou. Na svém kontě má vedle 214 pravdivých výroků také 73 vyloženě nepravdivých, 69 zavádějících a 111 neověřitelných (k 3. 10. 2017). Dá se tak říct, že i když lži mu nejsou cizí, mnohem schopněji umí mlžit. To však Andreje nemohlo nechat v žádném případě v klidu, a proto se rozhodl zakročit. Vznikl jakýsi protiprojekt, který má lži o lžích lídra ANO spolehlivě a jednou provždy vyvrátit: Mujdemagog.cz. Něco jako můj malý poník – verze pro zpracovatelné masy.

Hned po otevření čtenáře přivítá vřelý nápis „Neuvěříte, co o mně řekli. A nic z toho není pravda“. Ponechme stranou, že to je stejný startovák, jako titulek na péelkách. Tak se tedy podívejme, co se skrývá za záhadným úvodem.

Je to co? No kampáááň! A ne fact checking

„Ukázalo se, že Andrej Babiš lže, že navzdory slibům, které dal, ovlivňuje média, že pravděpodobně dostal přístup k živým policejním spisům, že porušuje pravidla fungování demokracie, ohrozil důvěru ve stát a jeho instituce. Je potřeba, abychom společně vystoupili na obranu demokratických principů a hodnot.“ – Petr Fiala, 10. 5. 2017. A jak to je „doopravdy“?

„Neovlivňuji svá média. Neexistuje žádný článek, které by moje noviny zveřejnily na základě nějaké mé intervence. Aféra s novinářem Markem Přibilem je provokace, je jasné, že na nahrávkách reaguji velice zdrženlivě a žádný příkaz ke zveřejnění jsem nikdy nedal,” brání se Babiš. Problém takového fekčekinu je, že to je fekčekin, ale ne fact checking.

“Korektní fact-checking musí zastávat několik základních principů: odkazování na zdroje informací (což Babiš s výjimkou citování sama sebe a zpráv Agrofertu nečiní), snahu pokrývat širší spektrum politických prohlášení (Babišův web si vybírá výroky, které se mu hodí), jasnou metodologii hodnocení a podobně,“ vysvětluje pro HlídacíPes.org Jan Tvrdoň ze skutečného projektu Demagog.cz.

Babiš v případě médií sahá k analýze od Newton Media. “Podle mediální analýzy společnosti NEWTON Media se tonalita příspěvků, zmiňujících Andreje Babiše na stránkách Mladé fronty DNES, výrazněji nelišila od toho, jakým způsobem list psal o Milanu Chovancovi.  Negativita a pozitivita byla v případě informovanosti o mé osobě vyrovnaná,” píše někdo z Babišova PR týmu a vyjmenovává ještě konkrétní případy. Problém je, že samotný text je poměrně dlouhý a nabytý informacemi. A taky se otáčí od problému. Právě aféra s Přibilem je jasná ukázka vměšování se do práce novinářů. Slavný je také telefonát do Lidových novin. Ostatně, samotná nahrávka s Přibilem jasně ukazuje, že nejde ani tolik o kvantitu, jako o načasování (před socanský sněm) a kvalitu (je to Chovanec, kdo by ho nechtěl sundat?)

Nedělám, nevím, kampaň

„Ten člověk tak bezostyšně využívá stát pro vlastní prospěch, že to pro mě není přijatelné. Já jsem dělal zemědělství 35 let, tak tomu trošku rozumím a vím, že je to odvětví od první světové války zcela závislé na státu a dotacích. Když ty dotace rozděluje největší zemědělec této země, tak tu něco nehraje. Také nemám rád strany vůdcovského typu. Já jsem je zažil v dětství a to mi stačilo.“  – Karel Schwarzenberg pro server Novinky.cz, 11. 7. 2017.

„Nikdy jsem si nepřidělil žádnou dotaci. Ani jsem nemohl. Ministerstvo financí nerozděluje ani korunu dotací v oblasti zemědělství ani v žádném jiném průmyslovém odvětví,” brání se Babiš. A má pravdu. Dotace rozděluje jeho koaliční partner Jurečka. To je ten, co se nedostal do hlavního spotu o chlapecké lásce mezi milovníkem psů a starostou Suché Lozi, tak si udělal vlastní.

Babišova obhajoba se táhne na další dlouhé řádky a ve zkratce je postavená na tom, že dotace berou všichni zemedělci, a Babiš na nich nevydělává, ale jen mu hradí část nákladů. Sranda je, že kníže nikde ve svém výroku netvrdí, že by na dotacích Babiš vydělal. Ale tak, koho při fact checkingu zajímá pravda, že jo?

Podobných perel se na Mém (pardon, Andrejově) demagogu nachází hned 21. Věnují se mimo jiné i údajným vazbám Vodňanských drůbežáren na ukrajinskou mafii, zlikvidování pšenice soukromníka Bohumíra Rady nebo tomu, jak měl Andrej Babiš připravit řezníky o Kostelecké uzeniny. Hotová detektivka! A všetko je kampaň tého zkorumpovaného systému, který Andrej vyčistí jak Augiášův chlév.

„Už o vás někdy někdo napsal něco, co není pravda? Jestli jo, nejspíš víte, jaké to je. Je to strašné. Není vám dobře, chce se vám řvát a nikoho to nezajímá. Cítíte bezmoc. A tu lež už začínají sdílet lidi a vaše vysvětlení je každému jedno. A co teprve, když o vás někdo řekne do televize nebo do novin evidentní lež a vy jste se nemohli bránit? Přiznám se vám, já to fakt špatně snáším. Takovou lež pak vidí stovky tisíc lidí a vy se nemůžete bránit. No, fakt ne. Když požádáte o opravu, vyjde tím nejmenším písmem v nějaké rubrice, zatímco ta lež je na titulní straně a hlavně jí lidi donekonečna sdílejí na sítích.“ – Andrej Babiš pro slovník spisovné češtiny přidává definici slova “kňů” 2. 10. 2017 .

Jakub Loukota
Jakub Loukota (Články)
(Stále ještě nevyhozený) student žurnalistiky na UP v Olomouci. Má rád kočky a britský humor.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*