Nejnovější

Kýč ke kýči sedá, Řád nádoru Ortela si hledá

Foto: Ortel.cz

GLOSA: Tomáš Ortel, alias Hnídek, vydal spolu s Josefem Zicklerem memorandum o spolupráci. Řád národa – Vlastenecká unie bude mít na Ortelových koncertech to nejlepší postavení. To protože bude mít promo od barda spodiny. No nekup to. A k tomu ještě Zickler ukecal ke spolupráci Unii živnostníků a Unii malých a středních firem.

FOTO: facebook Řád národa – vlastenecká unie

Řád národa – Vlastenecká unie je spolek wannabe sektářů, který se vytvořil okolo skutečné sekty – Řádu strážců koruny a meče. Možná na ně čtenář narazil, pokud má velmi emotivní přátele na Facebooku. Stránky těchto uskupení totiž zaplavují internetový prostor nezdravým množstvím nicneříkajících citátů o životě a o vztazích. Aby však nebyla nuda, proloží občas hluboké myšlenky nějakým drobným odkazem k národu, státu, rodině a tradici. Pochopitelně koťátka nesmí chybět. Na první pohled nevinná banda maníků, kteří sdílí laciný kýč a nejspíše tvoří diváckou základnu TV Barrandov. Problémem tak trochu je, že předseda Řádu národa – Vlastenecká unie Josef Zickler je tak trochu podivný patron, který se navíc začal kamarádit s Ortelem.

Sídlo v ruské budově 

FOTO: facebook Řád národa – vlastenecká unie

Má mizernou pověst a jako by si na ní zakládal. O Josefu Zicklerovi se lidé z jeho okolí odmítají bavit. “Tam jde o zlámané kosti,” tvrdí. Časopis TÝDEN loni v červnu popsal Zicklera jako vůdce gangu násilníků, exponenta ruské mafie a jako muže, který má dlouhé prsty v politice. Podařilo se prokázat pouze jeho vazby na některé senátory. “Nastává doba vůdců, kteří nekompromisně řídí své strany. Pryč se stranickou demokracií,” sdělil Zickler pro Faktor S. Jaká byla otázka? Zda nově schválené stanovy nedávají příliš velký prostor předsedovi. Je to něco podobného, jako když se zeptáte průměrného neonacisty na to, kolik je hodin, on začne hajlovat a vy marně přemýšlíte, zda si hraje na sluneční hodiny, ačkoliv je pod mrakem.

O předsedu hnutí se ale Faktor S původně zajímal z jiného důvodu. Začal totiž úřadovat ve vile, kterou kdysi obýval druhý československý prezident Edvard Beneš a dnes patří Ruské federaci. Ani tuto skutečnost Zickler nezastíral. Od zbytku politické scény se  toto podivné uskupení odlišuje především symbiozou s tajemným řádovým světem. Pokud by se toto uskupení prolnulo se strukturami Řádu strážců koruny a meče, disponovalo by vlastní dobře trénovanou gardou. K jejím členům patří i populární propagátor bojových umění Stanislav Gazdík, bývalý příslušník francouzské cizinecké legie (jediné bojeschopné části francouzského vojska, haha). Pod křídly Řádu strážců koruny a meče založil Gazdík akademii bojových umění. Jeho hruď zdobí tetování se znakem řádu, znamení všech gardistů. Dalším kuriózním členem strany je herec a majitel realitky Jiří Maria Sieber  známý jako muž, co seděl na pračce.

S Ortelem na věčné časy

Spojení Řádu národa s Ortelem vlastně dává naprostý smysl. Kýčovitost, která je obsažena v sebeprezentaci obou subjektů, cílí na podobný typ příjemce. “Tomáš Ortel je člověk, který jasně a nahlas pojmenovává nešvary dnešní konzumní společnosti. Jeho přístup a projev jednoznačně ukazuje čistotu a opravdovost jeho konání,” říká v prohlášení k memorandu Zickler. “Pokud mohu uvést, proč jsem vstoupil na společnou cestu právě s Řádem národa – Vlastenecká unie, tak první část odpovědi je již skryta v tomto slovním pojmenování, které jednoznačně vyjadřuje postoj tohoto hnutí. Vlastenectví a odhodlání bojovat zde není dáno jen proklamacemi, ale i přístupem jednotlivců v tomto uskupení. Vzdávají se imunity a jejich předseda netouží po funkcích a sám nikam nekandiduje, členové si za své peníze polepují svá auta a stává se z toho všelidové hnutí,” notuje si trubadúr všeho lidu Ortel. Má pravdu. Členové hnutí jsou vážně takoví nadšenci, že bez mrknutí oka polepí celou svou káru kříži, citáty a odkazy na symboliku hnutí. Pokud nemají auto, obvykle alespoň vyvěšují dobře viditelné transparenty přímo na svůj dům. Být rodič, tak varuji děti spíše před tím, aby se nemotaly okolo domu s velkým křížem na okně než okolo té zbořeniny, ve které přebývá starý pán s podezřele velkou zásobou bonbónů.

Mamo, su milionář

Soudruzi z Antify před nedávnem poukázali na to, že Ortelovic cesty po kulturácích a boj s těma muslimama je docela slušný byznys. Podle zjištění Antify přijde “akustické vystoupení v roce 2017  na pěkných 40 000 Kč a dvouhodinové vystoupení celé kapely „na klíč” na kulatých 80 000 Kč. Plus DPH. Plus cestovné.” Jelikož si Ortel vozí vercajk (myšleno hudební nástroje) v Hummeru, který taky nejezdí na solar, letí náklady na koncerty do slušných částek. Připočteme-li k tomu merch, můžeme prohlásit, že se Ortel blíží milionovým příjmům. Do této rozjeté mašiny na prachy vstoupil Řád národa. “Absolutně mě překvapila jeho nabídka stát se ode dneška stálým hostem jeho akustických koncertů a společně říkat lidem pravdu. Samozřejmě jsem nabídku přijal a jsem zvědav, jak lidé budou pravdu přijímat. Někdy není hezká, ale poučná,” dojímá se Zickler v prohlášení k memorandu. Jak to tedy dopadne? Duo “Ortel und Zickler” bude jezdit po kulturácích, dělat volební agitku za nádor a vlast a ještě za to dostanou zaplaceno. A to už se vyplatí.

 

Jakub Mikel
Jakub Mikel (Články)
Kryptosluníčkář, někdejší šéfredaktor a ostentativní metrosexuál. Je student žurnalistiky na FF UP. Trpí utkvělou představou, že je vtipný.
  1. Tomáš Sytař | 9.8.2017 v 13:13 | Odpovědět

    Dobrý článek, díky.

  2. Vynikající text Jakube!!

  3. Jarmila Doleželová | 31.8.2018 v 20:48 | Odpovědět

    Rodičové bděte….nám zničili celou rodinu

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*