Nejnovější

Komentář: Mohou feministky ukazovat svá poprsí?

Zdroj: http://allure.vanguardngr.com

Emma Watson, bojovnice za rovnost pohlaví, si zadělala na průšvih, když nafotila snímky s odhalenými ňadry pro časopis Vanity Fair. Odměnou se jí dostalo přílivu nadávek a pohoršení. Protože jak si může feministka, za kterou se ona sama považuje, jen tak ukazovat veřejně poprsí?!

Emma je pokrytecká, protože se nepokrývá.

Pokud by platil argument „nemůže být feministka, protože má prsa“, žádná žena by tím pádem feministkou být nemohla. Podle Emmy je feminismus o tom dát ženám svobodnou volbu v tom, jak se sebou a svým tělem naloží. Jak se každý odhalí nebo zahalí si rozhoduje jedinec sám. Přesně v tom tkví veškerá myšlenka rovnosti mezi pohlavím. O tom, co bude člověk dělat se svým tělem a svým intelektem, je zcela na jedinci, nikoli na zajetých zakonzervovaných myšlenkách, které se nezměnily snad od dob osvícenství. Celá kritika nafocených fotografií proto stojí na velice chatrné kuří nožce jménem prudérnost.

Prudérní pseudofeminismus

Takže milé pseudofeministky, feminismus tu rozhodně není od toho, aby popíral ženskost, ani aby se ji snažil potlačovat nebo zakrývat. Pokud bychom tedy vycházeli z myšlenky, že feminismus se snaží ženy zrovnoprávnit, neměly by ony fotografie způsobit vlastně žádný rozruch.

Nejprapodivnější věcí na tom celém je, že nejvíc pohoršené bývají samy „ženy-feministky“. Tato sorta žen se chová trochu jako armáda non-gender bytostí, která se snaží ženskost vyhubit tím, že nastolí společnost bez jakýchkoliv pohlavních rysů. A schovává se za feminismus. Pro ně je špatná žena, která se odhaluje stejně jako žena, která se rozhodne pro čistě rodinný život. Jediná pro ně správná volba bude nejspíše – krátký sestřih, mužské oblečení, no make-up a cesta slibné kariéry v oboru, který se stále považuje za čistě mužský. To jim nikdo nebere, naopak, feminismus jim tyto dveře otevírá, ale rozhodně nezavírá dveře před jinou a individuální volbou každé z nás.

Nahota a feminismus

Jak by se měl stavět feminismus k nahotě? Nejde v první řadě hlavně o ten podstatný rozdíl mezi vnímáním ženské a mužské nahoty? Vadí někomu u muže, když je svlečený do půl těla? Je to snad v rozporu s tím, že správný muž nesmí ukazovat svou mužnost? Ne, není.

Poslání feminismu a osob podobných Emmě by mělo vést právě k tomu, aby nikoho něco takového nevzrušovalo a nepohoršovalo jen proto, že je někdo žena. Ta by totiž, zřejmě a stále, měla být především cudná nebo nejlépe zavřená v klášteře. Měla by se starat se o děti, pečovat o muže, vařit jim teplé jídlo a chodit na nákupy. A samozřejmě nemluvit o ženských záležitostech (o „tom“) s nikým jiným než s odrazem v zrcadle, protože je to taky fuj. Ale to už zabíháme někam jinam…

Barbora Genser
Barbora Genser (Články)
Studentka žurnalistiky a politologie na FF UP. Hudební nadšenkyně, potterhead, dobrodruh a taky trochu environmentalistka.
Kontakt: Facebook

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*