Nejnovější

Alternativní fakta: Tak chcete pravdu, nebo ne?

Zdroj: Gage Skidmore (Flickr.com)

GLOSA: Donald Trump nemohl vzít na pozici svého tiskového mluvčího nikoho lepšího než Seana Spicera, fakt že ne. Spicer se totiž během krátké doby po inauguraci ukázal jako muž, který svou mýtotvořivostí překonal i našeho tuzemského velkovýrobce fabulací Jiřího Ovčáčka. Popírání faktů dotáhla k dokonalosti Trumpova poradkyně Kellyanne Conway, která při rozhovoru pro CNN prohlásila, že – volně přeloženo – Sean Spicer nabídl pouze alternativní fakta.

Fakta jsou v dnešní době docela ubozí tvorečci. Spousta lidí už je nebere vážně, zpochybňují jejich pravost a furt by je někdo zkoumal. Vytvoření pojmu „alternativní fakta“ už je jen poslední hřebíček do rakve. Ve finále se dá říci, že velikost inauguračního davu není tak důležitá. Nicméně ve chvíli, kdy ze stolu smetete fotky o rozdílné velikosti davů jako důkaz a prohlásíte, že nabízíte alternativní fakta, už je dost mizerné pořízení. U doktora určitě nechcete slyšet, že máte zánět průdušek, aby vám potom ten samý doktor nabídl alternativní fakt, že máte rakovinu. A nejde jen o to, že to slyšet nechcete – je to taky hloupost.

Podívejme se na Slovník spisovného jazyka českého. Otrava, já vím, ale je to poučné, ať vám to češtinářka na základní škole zprotivila sebevíc. Tak tedy…

fakt, -u m. (6. j. -u, mn. 1., 4. -y, 2. -ů), faktum, -ta s. (6. j. -ě, mn. 1., 4. -a, 2. fakt) (z lat.) (zjištěná, ověřená jednotlivá) skutečnost

Vidíte ten problém? Fakt reflektuje zjištěnou a ověřenou skutečnost. Alternativní fakt je jako když si ženáč najde milenku. Může stokrát předstírat, že ta sexy zlatokopka u něj v posteli je jeho žena, ale skutečná manželka na něj bude čekat doma s válečkem a rozvodovými papíry. A pozor, nezaměňujme pravdu za fakta. Říct doma manželce, že jste se byli jen bavit s někým známým, to může být v této formě pravda, ale to, že jste píchali s cizí ženskou, zůstane faktem. Stejně tak, že Trumpovi lidé těmito výroky naférovku vymrdávají s veřejností. Pravda nemusí být jen jedna, vždy záleží také na formě, ale fakta jsou jen jedna. Alternativní mohou být názory, ale ne fakta.

Podle této logiky by se totiž daly legitimizovat veškeré konspirační teorie a jakékoli výmysly, které kdokoli s určitou mocí vypustí na internet nebo do světa. O informační nebo symbolické moci Osla si iluze – zatím – neděláme, nicméně můžeme prohlásit, že Trump ve skutečnosti místo exekutivních nařízení do kamer podepisuje denní menu pro kuchaře v Bílém domě. U moci totiž reálně zůstal Obama, který podepsal tajnou dohodu s Clintonovou, jejíž nadace se nyní napojila na skryté fondy evropských lídrů. Celé šílenství kolem Trumpa je jen zástěrka pro operaci, která nakonec přinese Iluminátům kontrolu nad celým světem, až spadnou jaderné hlavice na Čínu.

Pozor, to nejsou lži, pouze „alternativní fakta“ – z prstu vycucaná změť výmyslů, která se hodí maximálně těm, kterým ověřená skutečnost nesedí do rétoriky.

 

Martin Klose
Martin Klose (Články)
Student mediálních studií na FF UP, pseudofilozof, introvert a latentní mizantrop, co rád používá fajnová slovíčka. Všeobecně charakter, kterého si pozvete na párty jen proto, aby umyl nádobí.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*