Nejnovější

Proč se váš kamarád medik učí německy?

Zdroj: Pixabay.com

KOMENTÁŘ – I přes záplavu kauz, kterými nás zásobuje (nejen) česká politická reprezentace, se opět objevilo téma, které se pomalu stává českým evergreenem. A tím tématem je krize českého zdravotnictví. Málokomu unikly zprávy na Novinkách či internetové petice. Vyjadřovali se politici, vyjadřovali se lékaři.

Zdroj: facebook.com/humornalfmu/

Zdroj: facebook.com/humornalfmu/

Děti z dobré rodiny školy

České zdravotnictví je skvělé. Tečka. Jeho úroveň je vskutku světová, čeští lékaři jsou na špici mnohých oborů a jak po vědecké, tak po klinické stránce jsou zlaté české ručičky něco, co není jen nepodložený nacionalismus. A nejde jen o specializovanou péči. Náš záchranný systém pracuje na jedničku (a nikdo vám v sanitce nedá do ruky terminál na kreditku, aby vás vůbec odvezl do špitálu), proočkovanost populace na vysokých procentech (a autismus z toho žádný, kdepak jenom udělaly matky z mimibazaru chybu?) a pokud jdete na operaci s žílami, je velmi malá pravděpodobnost, že přijdete o nohu. Každý rok brány našich lékařských fakult opouští velké množství kvalifikovaných absolventů. Zní to jako idylka. Tak kde je potom problém?

Za vším hledej mamon

Představte si, že máte krásné auto. Například Mercedes. Jezdí skvěle, motor pod kapotou přede, kapota se leskne, no prostě radost z jízdy. Jenže do takového auta musíte něco investovat. Musíte kupovat kvalitní pohonné hmoty, oleje, kupovat drahý lak a tak dále. A to stojí peníze. Za takový Mercedes musíte dát průběžně dost peněz. Pokud však dáte pouze tolik, kolik byste dali na Felicii, auto už nepojede tak pěkně. A je taky nebezpečí, že se jednoho dne zadrhne motor. A tak je to i se zdravotnictvím v Česku. Máme zdravotnictví na úrovni Mercedesu, ale dáváme do něj peníze jen jako za Felicii. Konkrétně 7,4 % HDP. Chcete vědět kolik stojí německý Mercedes? 11,3 %! (švédské Volvo 11,9 %, britský Cooper 9,4 % a dokonce slovenské lakatoše 8,1 %!). Takže to asi vidíte. Ve zdravotnictví chybí peníze. A tím pádem chybí peníze na platy. Tím pádem se plat absolventa podle tabulek MZ rovná 23 tisíc hrubého. Plat českého absolventa v Německu? 3,8 tisíc hrubého… v eurech… spočítejte si sami.

https://www.facebook.com/medicinskecitaty/

Zroj: facebook.com/medicinskecitaty/

Nevděčná mafie v bílém

V tuhle chvíli doslova cítím vaše rozhořčení. Úplně slyším ty výčitky, že za naše daně se vystudujeme a pak jdeme pryč a že jsme rozmazlení a jde nám jenom o peníze, a že jsme mafie placená sítí farmalobby (už by mi konečně mohl přijít nějaký ten šek!). A chápu to rozhořčení. Problém je, že otázka platů není jediná bolístka českého zdravotnictví. Patří mezi ně také neúnosná byrokracie (doktor jako psací stroj aneb nejdřív papír, až pak pacient), chaotický způsob postgraduálního atestačního vzdělávání (protože pro doktora nekončí škola ani po třicítce) a i samotná personální krize a s ní spojené nezvladatelné přesčasy (aneb přijď do práce v pátek ráno a odejdi v pondělí odpoledne). Toto jsou další, ne však všechny, nesnáze českého zdravotnictví. Nicméně problém platů zůstává nejbolestnější.

Šek od farmalobby konečně dorazil! Ty vakcíny způsobující autismus fakt vynáší!

Šek od farmalobby konečně dorazil! Ty vakcíny způsobující autismus fakt vynáší!

Es ist Zeit für Reich

Prosím mediky, aby mě nekamenovali, a prosím nemediky, aby nekamenovali nás mediky. My jsme totiž taková pošahaná sorta: furt tvrdíme, jak se učíme, tím pádem strávíme víc času naříkáním, kolik máme učení, než vlastním učením; neustále taháme historky z pitevny a to nejraději u nedělního oběda a máme tendenci používat latinské pojmy, abychom se cítili líp. Ale ve skrytu duše máme tuhle naši malou republiku rádi a většina z nás by tady velmi ráda zůstala. Tak na nás prosím buďte hodní, my vám to rádi oplatíme. A na představitele našeho státu společně apelujme, aby se snažili tyto problémy vyřešit co nejrychleji. Ať si nemusíme říct auf Wiedersehen. 

Další zajímavosti k tématu:

Zdravotnictví volá o pomoc
Kterak si absolvent vydělá méně něž obráběč bez maturity
Jaká je ta medicína doopravdy aneb komixy o studiu

Štěpán Fojtů
Štěpán Fojtů (Články)
Student medicíny 2.LF UK, hráč her, špatný zpěvák a gynekolog samouk. Nemá rád sluníčkáře a nepije kafe. Názorově se s ostatními shodne pouze na téma ,,nejlepší kebab v Olomouci".

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*