Nejnovější

Pravda a láska vracejí úder. Nebo ne?

K politickému a společenskému dění u nás se vyjadřuje snad úplně každý, výjimkou nejsou ani umělci. Názorová polarita je znatelná také v hudební branži. Není nic neobvyklého, že se umělci vyjádří k politickému dění nebo veřejně podpoří kdejakého politika. A když mají štěstí, dostanou za svou loajalitu třeba i vyznamenání…

Velkou vlnu kritiky, ale i podpory, proto zaznamenal videoklip k písni Fuck Off od PSH, vydaný koncem června z hudebního labelu BiggBoss. K tomuto počinu vydal label i oficiální prohlášení na svých webových stránkách, kde jasně vykresluje svůj postoj k současné situaci ve společnosti.

„Nesouhlasíme s tím, aby nenávist vstupovala do veřejného prostoru způsobem, jakým nyní vstupuje, tedy aby byla legitimizována a racionalizována jako prostředek politické agendy. Je nepřípustné, aby surová hmota nenávisti byla racionálně manipulována a usměrňována za účelem dosažení politických cílů. To je podle nás cesta, která nemůže vést jinam než ke katastrofě. Naprosto odmítáme projevy násilí a agrese,“ zní stanovisko od umělců spolupracujících s BiggBoss labelem.

Naše doba není zlá, žijeme si dobře

Za pozornost stojí také nedávný počin pražské funky kapely TOP Dream Company. Ti vydali koncem října videoklip k písni Xstát (Xenofobní stát). „Byli bychom moc rádi, kdybychom se jako společnost opravdu zamysleli a přiznali si, že se nemáme opravdu tak špatně. Často slyším, jak jsou lidé zpruzení, stěžují si, nadávají, a někdy dokonce říkají, že dřív jsme se měli lépe. Tak to ale není. Neříkám, že vše je dokonalé a úplně všichni žijí skvěle. Obecně se ale máme lépe než naprostá většina světa. To bychom si měli uvědomit a začít na svět nahlížet pozitivněji,“ říká kapelník TOP Dream Company Petr Harmáček.

Podobně situaci v Česku vnímá i Vladimir 518 z PSH, který pro DVTV dodává: „Je tady relativní svoboda, je tady relativní blahobyt. Přes všechny chyby, které je možné si pojmenovat, si žijeme vlastně velmi dobře.“

Cesta ke klidu ve společnosti

Veřejná debata se opakuje stále dokola a maximálně se na ni občas nabalí další nová informace, na kterou obě strany reagují vášnivě. Střed se hledá velmi těžko. Otázkou proto zůstává, zda angažovanost hudebníků má ve společnosti své místo. Nepochybně mají právo vyjádřit se, stejně jako to dělá každý jiný, ovšem jejich dopad je o dost rozsáhlejší. Můžeme zde dokonce mluvit o jakémsi „názorovém vůdcovství“. Umělci mají své následovatele a fanoušky, kteří přijímají vše, co spatří světlo světa. A je to špatně?

Na jedné straně mluví Vladimir 518 o tom, jak Brichta, Zeman, Ortel či Babiš jsou symboly rozdmýchávání hysterie a zbytečných omylů, pak na straně druhé ale vyjde od PSH skladba s vulgárním názvem, kde si na výše zmíněných v textu smlsnou. To vzedme další vlnu kritiky od zastánců druhého tábora. „Je to žánrová věc. Není to jediná forma boje proti věcem, které se nám nelíbí. Je to dělané s nadhledem,“ vyjádřil se Vladimir 518 v pořadu DVTV na otázku, zda je vulgarita ta pravá cesta k vyvolání klidu ve společnosti.

Podobně to vidí i TOP Dream Company. „Cílem této písně bylo hlavně se povznést nad naším společenským problémem. Češi by měli myslet a uvažovat v daleko větším kulturním záběru a společenském nadhledu. Nepropadat všem problémům, které se vyskytnou v médiích, myslet objektivně a hlavně nepanikařit,“ reagoval Petr Harmáček na dotaz, zda si skutečně myslí, že se stáváme xenofobním státem, jak zní v jejich písni. „Tuto píseň jsem napsal v Albánii. Češi by měli víc cestovat a poznávat svět, aby si pak vážili, že žijí v zemi s volným pohybem, svobodou, můžou si blekotat, co chtějí, a na záchodě splachují pitnou vodou,“ upřesňuje.

Otázkou ale zůstává, zda to veřejnost chápe správně. Obzvlašť ta část veřejnosti, která s osobnostmi jako Zeman, Babiš či Brichta sympatizuje. Nejedná se pak prostě jen a jen o protiváhu k hudebním parodiím typu Olívie Žižkové? O protiváhu, která rozdmýchá jen další vlnu kritiky a napomáhá k hlubšímu rozdělení společnosti.

Modla Havel

Používání postavy Václava Havla ale k pochopení a sjednocení určitě nepřispívá. Naopak zavdává další důvod k tomu, označovat někoho za “pravdoláskaře” v pejorativním smyslu slova. Alarmující je, že naše společnost dokáže z ryze pozitivně vnímaných slov, jako pravda a láska, vytvořit nadávku. V klipu TOP Dream Company dokonce Havel ztvárňuje vizuálně podstatnou roli á la producent. „Když jsem šel do první třídy, byla revoluce. On byl pro mě první prezident nový doby, svobody. Jeho vnímám zatím jako nejvýraznější politickou osobnost ČR, proto jsme z něj udělali symbolického producenta písně,“ upřesňuje Havlovu přítomnost Petr Harmáček.

Jako ikonu, která lid spíše sjednocovala, než rozdělovala, ho v rozhovoru pro DVTV označil i Vladimir 518. V písni Fuck Off je zmiňován také náš současný prezident, který ale společnost spíše rozděluje a zároveň i zrcadlí. „Politika odráží úroveň společnosti,“ dodal Vladimir 518.

To je u umělce poměrně progresivní konstatování. Poukazuje na uvědomění si, že do společnosti patří každý jednotlivec a společně ji tvoří. A přesně z té samé společnosti pak pochází i samotní politici. Je to postoj, který se od společnosti neodvrací a nepovyšuje se, ale kritizuje ji zevnitř. A to je možná ten zdravý, kritický přístup. Uvědomovat si kontext, ve kterém se jednotlivé názory tvoří. Snaha šířit mezi lidmi klid a hasit projevy frustrace agresivním textem není možná úplně správná cesta, je ale efektivní. A ve stylu PSH dokonce i do značné míry sofistikovaná.

Barbora Genser
Barbora Genser (Články)
Studentka žurnalistiky a politologie na FF UP. Hudební nadšenkyně, potterhead, dobrodruh a taky trochu environmentalistka.
Kontakt: Facebook

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*