Nejnovější

Amerika hledá prezidenta – Buďte s námi u té největší reality show ze všech!

Je to tady, dámy a pánové. Po 18 měsících kandidatur, analýz, posměšků a odpadlých kandidátů tady máme velké finále. Bude to Hillary, nebo Donald? Získá Amerika moc, anebo bude volat o pomoc? Co na tu Putin (čti: Pjůtn)? Pohodlně se usaďte, a pokud s námi budete sčítání hlasů sledovat celou noc, uvařte si vagón kafe. Budete ho potřebovat. 

Dovolte nám úvodem říci něco k americkým prezidentským volbám. Předně je důležité si uvědomit, že se jedná o volby nepřímé. Prezident není volený přímo občany, ale skrze volitele – volené zástupce jednotlivých států Unie.

Prezidentské volby fungují na principu vítěz bere vše – tedy vyhraje-li v daném státě jeden z kandidátů, byť o jediný hlas, získává automaticky hlasy všech volitelů.

Každý stát má různý počet volitelů. Ten je odvozený od reálného počtu obyvatel. Za klíčové státy se tak považují Kalifornie (55), Texas (38), Florida (29), New York (29), Illionis (20) a Pensylvanie (20). Jedná se o státy, které mají nad 20 volitelů – tedy nejsilnější hlas.

Prezidentem se stává ten, kdo získá nadpoloviční většinu z 538 volitelů. Tedy kdo získá 270 hlasů, vyhrává.

Aktualizované zprávy:

16: 15 – Vážení čtenáři, děkujeme za přízeň. Konec světa se nekoná, Trump vyhrál a my budeme pokračovat v dobré práci. Náš přenos končí, ale Osel je věčný. 

16:00 – Srdečné pozdravy z Ruska.

15:57 – Protestující dav v Portlandu zablokoval na pár hodin most. Záběry z akce zde.

15:38 – A stejně Trump vyhrál jen proto, že mu vyslovil podporu Chuck Norris. #roundhousekick

15:35 – Falešný Jirka stihl už Dolanovi pogratulovat.

15:30 – Souhrn dalších vyjádření k Trumpovi v NewYork Times. S extra dávkou pesimismu.

15:14 – Schíza v přímém přenosu. Heštegy #ImStillWithHer a #NotMyPresident jsou frekventovanější, než obyčejné gratulace ke zvolení. Hodně štěstí tohle zklidnit.

15:06 – Převzato z Twitteru (@Brandon Reinhart): Plány Elona Muska na kolonizaci Marsu jsou nyní o mnoho důležitjěší.

15:02 – Reakce britských politiků na zvolení Donalda Trumpa. Asi nečekali, že jim něco trumfne Brexit.

14:53 – Před Bílým domem se handrkují Trumpovi voliči a jeho odpůrci. Vyloženě protitrumpovské demonstrace se spustily v Eugenu a Portlandu.

14:52 – Přestože Clintonová získala více voličských hlasů, díky nastavení amerických voleb přes volitele vyhrál Trump. To naštve, představovat “kandidáta systému”, když s vámi nakonec systém vytře podlahu. A ano, jsme škodolibí i za této situace.

14:41 – Internetem kolují vtipy o přesunutí plánovné zdi na kanadskou hranici s USA. Mexiko tyto návrhy schvaluje.

14:37 – KPR zveřejňuje gratulační dopis od Zemana pro Trumpa. Obávám se, že to není diplomacie, ale… posuďte sami.

14:30 – Co má společného Donald Trump a Institut Václava Klause? Zřejmě mnoho, IVK ve svém prohlášení uvedl, že Trumpovo vítězství je i jejich vítězství (wat?). Zároveň neopomněli kopnout si do elit, sluníčkářů, politické korektnosti a upadajících tradic. Globální přihřívání polívčičky.

14:20 – Martina Navrátilová tweetuje. “Věděla jsem, že Amerika je rasistická, ale ne, že až tak. Taky mě nenapadlo, že je Amerika takhle sexistická. Styďme se.” Říká v situaci, ve které odstupuje dvakrát zvolený černý prezident a Hillary prohrála jen o pár drobků. To je taky materiál.

14:10 – K výhře Donalda Trumpa se vyjadřuje v tuto chvíli už úplně každý. Včetně Institutu. “Troufáme si říci, že v amerických prezidentských volbách zvítězil i Institut Václava Klause a jsme na to pyšní.”

14:02 – Psali jsme email pro Hillary, kde jsme chtěli vyjádřit soustrast, ale nakonec jsme si řekli, že její korespondence už nikoho nezajímá.

14:00 – Ladislav Jakl v rozhovoru pro DVTV předpověděl, že by mohl být za 11 let prezident. Vypadalo to, že žertuje, ale i tak v nás hrklo. Normální chlapské chování je podle něj téměř mrtvé kvůli radikálnímu feminismu. No, prostě to, co si od něj přečtete na Protiproudu. Nemá cenu to víc rozmazávat.

13:57 – “Co se na to podívat z jiné stránky: Konečně První dáma, s kterou by každý pořádný chlap šel rád do postele,” tweetuje Neviditelný pes. Pan Neff si nevzal prášky.  Takhle asi bude vypadat svět bez politické korektnosti. Čtvrtá cenová na malém městě. Kdyby to alespoň bylo vtipné.

13:55 – Zkušený sázkař Michal Horáček pohořel na Clintonové. Na její vítězství vsadil 100 tisíc, informuje HlídacíPes.org.

13:30 – Zeman doufá ve zlepšení vztahů s USA, kopl si do Šafira (prej to je velvyslanec USA u nás) a citoval Jana Wericha. Závěrem se vysmál výzkumům veřejného mínění, které jinak používá jako důkaz pro svou přetrvávající podporu všeho lidu.

12:54 – Jiří Ovčáček vidí vítězství Trumpa jako porážku “nabubřelých pseudoelit”. Zároveň neformálně nakousnul možnou kandidaturu Zemana v roce 2018.

12:43  – Angela Merkelová reagovala na zvolení Donalda Trumpa.

12:31 – Donald Trump si aktualizoval svůj twittrový profil, aby lépe odpovídal jeho stávající pozici.

https://i.gyazo.com/a23ae6937e316910112d835115bc738f.jpg

12:15 – “Trumpovo vítězství je jakousi ostatntativní reakcí na prvního černého prezidenta,” řekl politický aktivista a komentátor Van Jones.

12:09 – Trumpovo zvolení reflektují všechna významná světová média – včetně Houpacího Osla.

12:07 – Donaldovi poblahopřál ke zvolení i Vatikán. Bůh nám pomáhej…

11:45 – První protesty proti zvolení Donalda Trumpa prezidentem hlásí kalifornský Oakland.

11:13 – Obama telefonoval s Trumpem. Výsledek rozhovoru neznáme. Nicméně máme teorii, jaké východisko našel stávající prezident k výsledku voleb.

Fotka uživatele Houpací Osel.

11:01 – Když založíte kampaň na nenávisti vůči cizincům… Že by opět přišel čas převést Ku Klux Klan z ilegality?

11:00 – Prohrála politická korektnost a konečně můžete jít a říct tchýni, co si o ní myslíte. Vemte si raději svou legálně drženou zbraň.

10:55 – “Ve volbách funguje poslední dobou efekt  “válečného zákopu”. Status quo je zákop, populisté jsou hlavně nepřátelských kulometů a čekající lidé se s přibývajícím časem začnou na kulomety těšit.” – Jakub Mikel 2016

10:47 – Andrew Shapiro uvedl, že USA potřebuje silnou Evropu a z toho důvodu se bude snažit dostát svým závazkům v rámci NATO. Uvidíme v únoru.

10:45 – V Kanadě se začíná mluvit o tom, že do pěti let bude potřeba vyměnit slaďouše Trudeaua za někoho, kdo postaví zeď a zabrání, aby nelegálně migrující liberálové brali práci lidem v kostkovaných košilích.

10:40 – Zlé USA si zvolily Trumpa a židovské spiknutí se nekoná. Čtenáři novinek.cz jsou zmatení.

10:35 – Republikáni ovládli Bílý dům i Kongres. Kvůli Trumpovi to je ovšem nevýhra. Rozdělení Republikáni se dokážou shodnout hůře, než kdyby se měli dohodnout s Demokraty. #Trumpjeprostěnevýhra

10:32 – Čeští politici začínají tweetovat o výsledku voleb. Vlastně jsou spokojeni napříč spektrem, což už nás vlastně ani nepřekvapuje.

10:18 – Donald Trump chce být prezidentem všech Američanů. Kde už jsme to jenom slyšeli…

10:10 – Trump děkuje všem. Svým bratrům sestrám, dětem, manželkám, všechny miluje, všechno vyřeší… ale o zdi nepadlo ani slovo.

9:50 – Andrej Babiš na ČT24 vyjadřuje překvapení s výhrou Donalda Trumpa a do své řeči vplétá jakési stotožnění.

8:40 – Donald Trump byl zvolen americkým prezidentem, Clintonová podle CNN po telefonu uznala porážku.

8:00 – Vteřiny před katastrofou tím nejlepším, co se Americe kdy stalo. Ať žije Mc Donald Trump a ať i nadále vítězí ve volbách prázdné slogany a televizní tváře známé díky reality show!

vteriny-pred-katastrofou

7:44 – Donaldovi přibyli 3 volitelé z Aljašky. Putin označil tento stát za Ice-Krym.

7:20 – Přejeme vám dobré ráno. I když 7 hodin ráno je ještě noc a dobré teda asi taky moc nebude. Clintonová má 215 volitelů, Trump zase 244. Donaldovi tak chybí 26 zářezů aby… zkrátka si začínáme vyhlížet morčata pro normovaný Trumpův účes, rozebíráme cihly z domu po babičce a vybíráme místo pro tu největší zeď. Sláva tomu největšímu z největších! Ehm.

3:00 – Vzhledem k faktu, že to vzdal i poslední věrný čtenář, ukončujeme tento onlajn. Děkujeme za přízeň a doufáme, že jste si společně s námi sledování voleb užili. Za 2 hodiny by měly být známy výsledky voleb.

Aktuální stav:

2:40 – Co se mezitím děje na Floridě? Máme to z důvěrných zdrojů!

2:35 – Noční můra pro přípanou prezidentku Hillary Clintonovou?

2:29 – Dle očekávání vyhrává Donald Trump také v Alabamě a Jižní Karolině. Aktuální stav je poměrně vyrovnaný – sportovní terminologií 68:66 pro Hillary.

2:28 – Donald Trump je na Floridě opět ve vedení. Drama však pokračuje – rozhodují desítky hlasů!

2:18 – Slovy Jiřího X Doležala: “Vy jste v takový nepohodě, nemyslíte si, že je na čase si zahulit?”

2:17 – Marco Rubio oficiálně obhájil post senátora na Floridě. Posíláme pugét.

marco rubio dancing with the stars stars election 2016 should

2:13 – Donald Trump dohnal Hillary Clintonovou ve státě Florida. Aktuální stav je vyrovnaný.

2:10 – Podívejte se přehledně, které státy dosud získal Donald Trump a které Hillary Clintonová.

2:02 – Clintonová se dostává do vedení. Průběžné výsledky jí zatím připisují 68 volitelů, zatímco Donald Trump má pouze 48.

2:00 – Trump si posteskl, že pro něj nehlasoval G. W. Bush.

donald trump eye roll come on bitch please who cares

1:57 – Volební horečka pokračuje. Do základny Demokratů v Javist Center se tlačí tisíce lidí.

1:52 – Clintonová se na Floridě ujímá vedení.

1:45 – V Západní Virginii podle exit pollu zvítězil Donald Trump.

http://vignette2.wikia.nocookie.net/jadensadventures/images/7/7d/Donald_Artwork_KH.png/revision/latest?cb=20120903231253

1:41 – Na Floridě prozatím vede o necelých 100 tisíc hlasů Donald Trump.

https://i.gyazo.com/27a74001598aa98620e555efa4649349.png

1:18 – Eric Trupm vyzývá k volbě jeho táty s tím, že se všichni mají připojit k jeho úžasné rodině. To nechceš.

1:17 – Už víme, že Bernie nevyhraje, ale pořád existuje naděje.

– 

1:13 – A u nás nenechají ani promítnout pár nápisů na Hrad…

1:06 – Donald Trump vyhrál ve státech Indiana a Kentucky. Clintonová zvítězila ve státu Vermont.

1:05 – Bývalý republikánský prezident G. W. Bush nezvolil ani jednoho z kandidátů a využil kolonky “nikdo z výše zmíněných”. Bída, když už Trumpa nevolí ani reklama na zlo.

1:03 – Odvoleno mají také ve Virginii, Georgii, Jižní Karolíně a Vermontu.

1:00 – Zavřely se volební místnosti na Floridě. Pokud zde vyhraje emailová lady, má celkové vítězství téměř jisté.

0: 55 – Většina Američanů si myslí, že výsledky budou sečteny spravedlivě. A na ilumináty myslíme jenom my v Čechii?

0:52 – Přiznáváme, že humory umí dělat i jinde. Jednou do roka i Simpsonovi.

0:50 – Republikáni? Jedině Fox News!

0:45 – Kromě voleb se v Arizoně, Kalifornii, Maine, Massachusetts a Nevadě rozhoduje o legalizaci rekreačního užívání marihuany.

0:39 – K volebním urnám tentokrát přišlo podstatně více lidí hispánského a asijského původu. To dává slušné šance Hillary Clintonové. Však Donaldovi dojde, že ten plot nebyl nejlepší nápad.

0:38 – I přes 20 000 telefonátů, které upozorňují na zastrašování, Demokraté trvají na tom, že žádné systematické vyvýjení nátlaku nepozorují.

0:37 – Donald má rád gaye. Pokud jsou tedy veselí a nestrkají si nic tam, kam nemají.

0:35 – redakce Houpacího Osla chtěla oslovit odborníky na volby, USA nebo humor, ale pak nám došlo, že tomu stejně nejlépe rozumíme sami.

0:30 – Trump vede v Indianě, kde má 71% hlasů. Zatím jich však bylo sečteno minimum a vy stejně nevíte, kde Indiana je, takže vlastně všechno při starém.

0:25 – Pořád věříme, že to vyhraje Bernie.

0:16 – Ve městě Grand Prairie v Texasu prodloužili volby. Zemřel zde totiž jeden ze členů volební komise – přirozenou smrtí. Ve městě Azusa v Kalifornii zase museli volební místnost o něco dříve uzavřít. Poblíž je totiž hlášena střelba. Zemřeli údajně už dva lidé. #tohlevčeskunezažiješ

0:15 – Podle Donalda pořád mohou Američané k volbám. Dokonce bez rozdílu barvy plati, náboženství nebo pohlaví. Pokud nejste hispánci, muslimové nebo ženy.

00:11 – Po sečtení prvních hlasů v Kentucky, vede Donald Trump. Sečteno bylo 1% hlasů. Ještě nemusíte do krytů.

00:00 – Uzavřely se volební místnosti v Indianě a Kentucky.

23:55 – Jedna ze tří odpovědí je špatně.

15044705_10205897461035726_1423997514_o1

23:48
Před Trumpovým mrakodrapem i před hotelem Hilton nechaly americké úřady postavit hradbu nákladních aut s pískem. Podobné opatření platí také pro volební štáb Hillary Clintonové. Tato hradba má zabránit v útoku případnému atentátníkovi, který by chtěl do budovy najet autem s výbušninami (třeba krátece po vyhlášení výsledků). To by bylo pochopitelně nemilé.

23:40 – Máme 20 minut do prvních hlasů. Nechcete je strávit jen nějakým bezceným koukáním do prázdného monitoru? Pak nechte profesora Steve Doiga, držitele Pulitzerovy ceny, aby vám řekl, co si o tom všem myslí. Jen tak mimochodem, to interview vede člen naší redkace (DaG).

23:36 Podle serveru Slate.com: na Floridě vede Hillary o 300 tisíc hlasů, v Ohiu o 29 tisíc hlasů a v Pensylvánii o 100 tisíc. Jestli ve všech těchto státech zvítězí Hillary Clinton – stane se novou prezidentkou USA.

23:30 – Nigel doufá ve výhru Donalda. Údajně totiž nabízí stejnou perspektivu, jako Brexit. Tak si to přeberte…

23:08 – Hillary Clinton sleduje výsledky voleb v místě vzdáleném od Donalda Trumpa 2 minuty chůze.

https://i.gyazo.com/b94bb37611650fd18ca1537cc550712c.png

23:07 – Je tady hodina do prvních výsledků. Zrovna sledujeme CNN. Taková americká Nova. Neasi.dsc_0149

 

 

 

 

 

 

 

23:00 – Nesmíme zapomínat, že ačkoliv jsme malá slovanská země, i u nás žijí velké myšlenky velké emerické demokracie. Alespoň Trumpovy interpretace této demokracie. Například mezi našimi islamofoby.

22:45 – Trumpův tábor se na poslední chvíli šikuje jak skřeti před Helmovým žlebem. Motivační proslov level Nespoutaný Django od Rudy Giulianiho.

22:30 – Je tu začátek. Oficiální výsledky z prvních uzavřených volebních místností budou sice až za hodinu a půl, ale my jsme věděli, že tu nikdo nebude. Jestli tu však přeci jenom jste, je to strašně cool a my se s vámi podělíme o tento sympatický odkaz, kde můžete sledovat průběh hlasování. A nezapomeňte… Houpací Osel je tu s vámi.

osel

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*