Nejnovější

Čí je Ovčáčkův Twitter?

Zdroj: lidovky.cz

Spekuluje se o tom již nějaký čas. Je twitterový účet @PREZIDENTmluvci, jak už jeho jméno napovídá, oficiální hradní komunikační kanál, nebo pouze soukromá aktivita sveřepého mluvčího?

Před pár dny se na sociálních sítích objevila jasná odpověď. Jedná se o dopis Kanceláře prezidenta republiky reagující na sérii dotazů ohledně práce mluvčího Jiřího Ovčáčka, zahrnující i otázku ohledně statusu twitterového účtu. Kancelář ve své odpovědi uvádí, že se jedná o “soukromý profil Jiřího Ovčáčka” a “Jiří Ovčáček nedostává za vedení účtu žádnou odměnu”. Tím bychom mohli celý případ uzavřít a nechat jej hnít někde na dně Orlické přehrady (která má velmi blízko k rodu Schwarzenbergerů…náhoda?!). Určité nejasnosti však zůstávají. Především proč je i přesto tento soukromý účet veden jako jeden z kontaktů na stránkách Pražského hradu?

Směs tiskových zpráv a totálního chucpe

Pro odpověď jsme se obrátili přímo na samotného mluvčího Ovčáčka. “Jde o můj twitterový účet, který jsem si zřídil po dohodě s panem prezidentem. Je to velmi účinný komunikační prostředek, pomocí kterého informuji o aktivitách pana prezidenta, názorech pana prezidenta, bráním zde názory pana prezidenta a bráním zde pana prezidenta. A je transparentní, pokud je o tomto komunikačním prostředku informováno i na webu hrad.cz,” odpověděl na zaslané dotazy Ovčáček. V zásadě tedy na soukromém účtu, který nese název vykonávané profese dělá svou práci. Zadarmo. Zajímavostí je, že nikdo jiný ze zaměstnanců Hradu žádný podobný kontakt na stránkách neuvádí, přičemž například Hynek Kmoníček svůj twitterový účet má a používá jej. Ale tušíme, že situace se má poněkud jinak než mluvčí popisuje. Ovčáček zastává velmi specifickou funkci, která vyžaduje určitou profesní úroveň. “Správný tiskový mluvčí by měl být vlastně neviditelný. Tiskový mluvčí zastupuje svého zadavatele, tlumočí jeho stanoviska a informuje o jeho činnosti. Úkolem tiskového mluvčího rozhodně není být veřejně exponovaná a diskutovaná osoba. V případě Jiřího Ovčáčka ale velmi často nelze rozlišit, kdy mluví za sebe a kdy za prezidenta republiky,” píše ve svém komentáři pro iHned Rostislav Starý, člen výkonné rady Asociace PR agentur (APRA). Ovčáček na svém Twitteru přináší mix nejrůznějších mediálních výstupů, které mohou neznalého příjemce mást.

Například zde nalezneme odkazy na jeho tiskové zprávy nebo vysílání OVTV. Tyto odkazy napovídají, že se skutečně jedná o oficiální kanál hradního mluvčího a obecně Kanceláře prezidenta republiky, a tedy legitimní zdroj informací o práci a názorech prezidenta republiky.

Na stranu druhou je tento účet plný velmi podivných statusů a odkazů, nechybí ani útoky na případné kritiky prezidenta Zemana. Málokdy totiž jde o věcnou argumentaci nebo obranu, jak uvedl Ovčáček, ale spíše osobní útok na případné kritické hlasy.

Vše navíc probíhá v pracovní době, což lze dokumentovat celou řadou tweetů, například níže uvedený tweet byl publikován přibližně kolem jedné hodiny odpoledne.

Ovčáček se také snaží okouzlit své publikum nejrůznějšími validními průzkumy veřejného mínění. Například tento nejspíše pochází z ankety na stránkách bulvárního deníku Blesk.

Hradní mluvčí je také odborník na nejrůznější historické paralely. Lidé, kteří tyto paralely používají často, sklouzávají k velmi povrchním přirovnáním, jako například k tomu o pádu Římské říše. Ne však Jiří Ovčáček. Ten ví, že teď zažíváme spíše situaci, která připomíná druhou republiku a padesátá léta dohromady, tedy vlastně žido-nacistické spiknutí podporované špičkami komunistické strany. Asi.

 

Mluvčí je také rozený fotograf a mistr etikety.

Jedno je ovšem docela jisté. Jiří Ovčáček ani Miloš Zeman se nehodlají stáhnout do pozadí.

Účinná manipulativní metoda

Ačkoliv se Kancelář prezidenta republiky distancuje od tohoto twitterového účtu jako zcela soukromé aktivity Jiřího Ovčáčka, je, jak jsme zmínili na začátku, tento účet stále veden jako jeden z kontaktů na stránkách Hradu. Podle mluvčího se jedná o důkaz transparentnosti. Otázka je, transparentnosti čeho? Podle oficiálního vyjádření Kanceláře se jedná o soukromou aktivitu, za kterou není Ovčáček placený a kterou, mimo jiné, provádí v pracovní době. Velká část této aktivity je věnována urážení kritiků Miloše Zemana, jak ukázala analýza severu lidovky.cz. Z klávesnice hradního mluvčího za celou dobu nevzešla žádná kritika Ruska (například směrem k situaci v obleženém Allepu) nebo Číny. Ačkoliv tedy Zeman prohlašuje, že se snaží o politiku více azimutů, jeden z jeho zaměstnanců většinu nejbližších spojenců uráží, stejně jako uráží kritiky Ruska nebo Číny. Vytváří tak o politice Hradu jiný obraz, než jaký proklamuje Zeman. Zůstává stále otázka, zda je toto v zájmu Miloše Zemana, nebo ne.

Případná výhoda tohoto hybridního nastavení je zjevná. Z Ovčáčka se stala mediálně vděčná osobnost, která zaměstnává novináře natolik, že například udělají obsáhlou analýzu jeho soukromé aktivity na Twitteru. Zároveň je jejich motivace pochopitelná, vzhledem k Ovčáčkově oficiální funkci. Kritické články o kontroverzních prohlášeních tak nesměřují tolik na Zemana, jako spíš na samotného mluvčího. Ten absorbuje kritiku, čímž zůstává jeho zaměstnavatel částečně z obliga. I Martin Veselovský se v druhém rozhovoru DVTV s Jiřím Ovčáčkem zaměřil na samotného mluvčího a jeho práci a ne tolik na prezidenta. Média tak vlastně svou pozorností legitimizují postavení této osoby jako někoho, o jehož názorech je třeba psát, přestože, jak upozorňuje Rostislav Starý, správný tiskový mluvčí by měl být vlastně neviditelný. Jedná se tak o mediálně asi nejznámějšího úředníka posledních několika desítek let. Profesionální novináři by tak měli svou pozornost soustředit spíše na samotného prezidenta, jeho kontakty se Zdeňkem Zbytkem, na minulost poradce Nejedlého a další skutečně palčivé problémy. Možná že by tím Ovčáček výrazně ztratil na významu i na síle.

Jakub Mikel
Jakub Mikel (Články)
Kryptosluníčkář, někdejší šéfredaktor a ostentativní metrosexuál. Je student žurnalistiky na FF UP. Trpí utkvělou představou, že je vtipný.
  1. Ještě si vezměte do prádla Fofrprejta, na fotkách ho těžko přehlédnete

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*