Nejnovější

Mají umělci kritizovat politiku a prezidenta?

Zdroj: kulturaliberec.cz

Měli by umělci veřejně kritizovat politické dění? Mají kritizovat prezidenta Zemana? Spousta lidí si to nemyslí a svůj názor dala hlasitě najevo. Podobné otázky rozhodně nejsou zbytečné a při pohledu na perly současného internetu si je nelze nepoložit.

Jak řekl francouzský filosof a politik Michel de Montaigne: „Mít ve všem pravdu je spolehlivý znak hlouposti.“ Tato slova zřejmě neprobíhala hlavou těm, kteří se pustili do vzájemných internetových soubojů po sobotním vyhlašování hudebních cen Anděl. Při něm si někteří z umělců dovolili v přímém přenosu kritizovat prezidenta České republiky Miloše Zemana.

Kritika z pódia

Mezi kritiky Miloše Zemana tradičně nechyběl David Koller, který si podobným počínáním už v minulosti udělal řadu nepřátel. „Já bych byl rád, kdyby se naše vláda o nás postarala a netahala nás na východ, za těmi lidmi, kteří to evidentně dělají. Ať je to pan Babiš, pan Klaus, nebo dokonce soudruh Zeman,“ řekl při přebírání ceny za album roku Koller. Reakce na sebe nedala dlouho čekat. Takřka okamžitě zvedla tato slova ze židlí spoustu internetových diskutérů. Záhy už byl David Koller ověnčen takovými tituly jako kavárník, kolaborant či vlastizrádce. Ještě hůře pak dopadla zpěvačka Lenka Dusilová. Ta nejenom že vyřkla nesouhlas s chováním prezidenta, ale zároveň vyzvala lidi k tomu, aby se nebáli svůj názor projevit, jsou-li s prezidentem nespokojení. Následně si vyslechla, že je ovce, feťačka, chlastalka, namyšlená slepice a tak dále. Záměrně se vyhýbám vulgarismům, kterých se na jejím facebookovém profilu našlo nespočet.

Olej do ohně přilil také Jiří Ovčáček. Ten opět vystoupil z role „tiskového mluvčího“ a umělcům naložil. „Angažovaní umělci. 1948, 1977 a teď 2016. Třeba opět uspořádají seanci v Národním divadle a budou podepisovat prezenční listinu,“ napsal na svém twitterovém profilu. Jeho bonmoty již pomalu začínají trumfovat i ty, kterými se proslavil právě Zeman.

Rozřešení

Kritika politiků ze strany umělců není neobvyklá. Pouze Zeman je obklopen jakousi aurou nedotknutelnosti, při jejímž narušení okamžitě žhaví internetoví diskutéři své klávesnice. Přicházet s argumentem „vy jste umělci, nemáte právo starat se o politiku“, je neskutečný nesmysl. Model společnosti, kde se umělci věnují pouze svému umění, strojaři zase strojům, stavaři svým stavbám a politici pouze politice, není zdravý a žádoucí. Kritiku zpravidla těžce nesou ti, kdož jsou kritizováni. Ale v demokratickém státě by jí rozhodně nemělo být bráněno. Právě naopak. Máme nespočet prostředků, díky kterým můžeme rozvinout diskuzi a kritiku případně vyvrátit. Takže výsledek je v celku jasný – umělci mají právo veřejně vyslovit svůj názor. Ať se to někomu líbí, nebo ne.

Tomáš Pika
Tomáš Pika (Články)
Absolvent žurnalistiky a mediálních studií na Univerzitě Palackého v Olomouci. Velký puntičkář.
  1. Pokud si umělci na sebe dokáží vydělat a nepotřebují žádné dotace a´t si kritizují koho chtějí,ale musí jim být jasné že ” My vládneme – a Vy NE ( mnohem víc v adrese ) http://www.youtube.com/watch?v=z0owiLPNv6Y&NR=1

  2. Tradičně David Koller – Sami (Jsme v prdeli)
    můžem si za to sami
    Jsme v prdeli
    zvolili jsme je sami
    Jsme sami
    a psi hrají kdo s koho
    Jsme sami
    a frustrace je z toho

    Jsme v prdeli
    můžem si za to sami
    Jsme v prdeli
    zvolili jsme je sami
    Jsme sami
    Rozkrádaj naši zemi
    Jsme sami
    a panduři se tlemí
    Jsme v prdeli
    můžem si za to sami
    Jsme v prdeli
    zvolili jsme je sami
    Jsme sami
    A cesta tudy není
    dokud vládnou morálně pokroucení
    https://www.youtube.com/watch?v=QXa-_ouyTbY

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*