Nejnovější

Na Čínu hezky lidsko-právně, ale s citem

Po třídenní návštěvě odjel čínský prezident zpět do rodné země. Událost roku protkaná propagandou, urážkami, emocemi a nezvyklým chováním policie skončila a Česko si může oddechnout. Až do doby než Zeman zase vypustí další výrok a jeho mluvčí se za něj bude bít až do skonání světa. A připravme se na všechno, může se to týkat čehokoliv.

Nemám nic proti návštěvě cizích státníků, v západním světě je to běžné. Nesouhlasím ale s propagandou. Ať jde o Číňany přivezené z ambasády, kteří slovně a fyzicky napadali svoje oponenty, Ovčáčkovy informace ze zákulisí, tak i China Daily – noviny, které jsem dostal ráno v metru kvůli návštěvě čínské hlavy státu.

Pozornost by měla směřovat hlavně k policii, která tvrdě vystupovala proti skupině lidí s tibetskými vlajkami a proti lidem s jiným názorem. Zde je vidět, jak jednoduché je zneužít státní složku proti vlastním lidem. Ovšem podpora čínského prezidenta zněla také ze strany obyčejných českých lidí, stejně jako nepodpora od Číňanů. Ale neviděl jsem, že by nějaký Číňan držel veřejně tibetskou vlajku v centru Prahy. Možná takoví byli a média o nich neinformovala. Na místní Číňany to vrhá světlo poslušných ovcí, které se postaví jakémukoliv odporu na rozkaz svého vůdce.

Dobře, pozvěme sem čínského prezidenta pro “podporu” ekonomik, ale pozvěme i prozápadní asijské země jako Japonsko, Jižní Koreu nebo Taiwan a dejme jasně najevo, co si myslíme o čínské lidsko-právní politice. Možná nechceme dělat jenom obyčejný byznys. A to platí i z druhé strany – neodmítejme Čínu jen proto, že obsadila Tibet. Tohle je primitivní exhibicionismus, který by dost možná nikam nevedl. Stanovme si podmínky (lidštější Čína), poté začněme jednat. Nepodepisujme hned smlouvy ani hned neposílejme nikoho nikam…

Věřme, že prezident má ještě tolik soudnosti, že příště nepozve Vladimira Putina nebo například Kim Čong-una. Na naši zemi by to vrhalo negativní obraz, od kterého jsme se celých 26 let po revoluci snažili odstřihnout. Volby sice jsou jednou z demokratických možností, jak odstranit politiky (o nedemokratické cestě zde nebudu hovořit), ale k nim je ještě potřeba přidat aktivitu mnoha nevládních organizací a pak slušné a pokojné vyjádření nesouhlasu díky demonstracím. Jinak se na ten západ prostě nikdy neposuneme a budeme zbytečně živit země s kontroverzními či zločineckými režimy.

Michal Karas
Michal Karas (Články)
Houpací Osel, The Student Times. Studuje Veřejnou správu a spisovou službu na FF UK. Zabývá se politikou a historií.
  1. Proč to nikdo nenapíše, že dalajláma je marxista.
    Dalajlama: Jsem marxista. K víře v učení německého myslitele Karla Marxe, jehož teorie daly základ socialismu a komunismu, se přiznal tibetský duchovní vůdce dalajlama. Napsala to agentura AFP http://jdem.cz/hjn43

    Sedm let v Tibetu http://jdem.cz/kxge2

    Sedm let v Tibetu Brad Pitt v hlavní roli http://jdem.cz/kxgg8

    Ve Vídni prezentována nová kniha – výpadky ze vzpomínek Heinricha Harrera http://jdem.cz/hpy68

    Učitelem Dalajlamy esesák http://jdem.cz/hpy34

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*