Nejnovější

AbNormální – vítejte v nenormálním světě nadcházející internetové generace

V podstatě si dělej co chceš! Jsme AbNormální. Těmito slovy je uvedena uzavřená FB skupina AbNormální, která má momentálně 109 tisíc členů. Proč o ní číst? Protože tam jsou převážně děti kolem 15 let a starci (myšleno nad 20 let) by se měli zhrozit, co to je za nadcházející generaci.

Jedná se o uzavřenou komunitu dětí, které si vyžadují pozornost online světa. Což o to, každý na sociálních sítích se snaží zaujmout. Někdo prudce inteligentními statusy, někdo fotkami v spodním prádle. Každý podle svých předností a vkusu. Zde se však již rezignovalo na vše. Všechny níže uvedené příspěvky jsou z dotyčné skupiny a byly pro účely článku anonymizovány.

va

Můžeme zde najít 4 typy příspěvků. Prvním jsou fotky více nebo méně odhalené. Zde dotyční chtějí zaujmout a získat nové „přátele“ na FB. Povrchnost ve své čisté podobě. Slavný Tinder se může jít zahrabat.

AB4

Druhým typem příspěvků jsou ty, které reagují na současnou společensko-politickou situaci. Může nás těšit, že konečně víme, odkud pocházejí budoucí čtenáři a komentátoři na oblíbeném mediálním serveru Novinky.cz.

AB2

AB6

Třetím typem jsou následující oduševnělé příspěvky. Máš modré oči – lajk, máš hnědé oči – komentář, nemáš oči – sdílej. Jsou velmi populární a grammar nazis už dávno odešli do sprch. Nikdo ještě nepřišel na smysl těchto příspěvků, ale viditelně to nikomu nevadí.

AB12

Posledním typem příspěvků byla samozřejmě Cermanova a Feriho letka trollů. Tito odvážní bojovníci v online světě ale dopadli jako sedláci u Chlumce. Přilákali mnoho lidí a výsledek? Skoro všichni byli vyhozeni ze skupiny. Důvod? Inteligentní humor. Jak prosté, jak děsivé.

AB11

AB13

Vytvářet na základě jedné FB skupiny závěry o směřování budoucí generace by bylo pošetilé. Můžeme ale pozorovat náznaky u lidí, kteří ve všudypřítomném online světě vyrostli. Vidíme, že nemají žádné zábrany a žádné povědomí o bezpečném chování na internetu. Škola tohle dostatečně neřeší a rodiče sami nevědí nebo mají jiné starosti než to, co dělají jejich děti u počítače nebo na smartphonu. Z příspěvků v této a jiných skupinách přímo vyčnívá samota. Ta je přitom charakteristická pro mladé lidi, kteří tráví většinu svého času na sociálních sítích.

Masivní rozvoj technologií a naše neschopnost se na ně vhodně adaptovat vede potom k extrémům, jakým je i úplné ponoření do online světa a odstřihnutí se od reálných přátel. To může mít pro budoucí vztahy a sociální vazby mezi lidmi nedozírné důsledky.

Andrzej Branny
Andrzej Branny (Články)
Nová média, kultura, politika.
  1. Já třeba od Feriho přišla a odešla jsem sama. :D Protože mi pořád chodila upozornění, reakce, lajky… a nešlo to jinak zarazit.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*