Nejnovější

Zeman na Konvičkově Albertově? Proč ne?

Zdroj: Blesk.cz

Konvičkovci přesunuli demošku z Hradčan na Albertov, protože zjistili, že se tam objeví Zeman. Chtějí mu projevit podporu a zároveň bojovat proti islámu. Zeman, ústy Sauronovými, dal na vědomí, že možná k davu promluví. „Pan prezident nemá nic proti tomu, když se lidé na Albertově sejdou, žijeme ve svobodné společnosti,” dodal pro Hospodářské noviny prezidentův mluvčí.

„Představa, že by výročí 17. listopadu a symbolická místa spojená se studentským hnutím mohla být zneužita lidmi, jimž jsou netolerance, nenávist a nesnášenlivost naopak vlastní, stejně jako lidmi, kteří mají pro vzdělání, lidskou slušnost a kultivovanost pouze slova pohrdání, nás naplňuje hlubokým smutkem.” Tak zní prohlášení vedení Univerzity Karlovy. Celkem hezky tím popisuje, jak tragikomicky si budeme události 17. listopadu letos připomínat. Jelikož právě díky 17. listopadu máme svobodu slova a shromažďování, nelze Bloku proti islámu demonstraci zakázat. Nemusí se nám to líbit, ale pokud jsme demokraté, musíme takovou realitu překousnout. Dokonce nemůžeme ani Zemanovi vyčítat, že mu jako hlavě státu hodlá skupina voličů projevit podporu, když se přesune na Albertov, kde prostě nesmí chybět.

Zeman zatím neoznámil, zda hodlá opět kandidovat na prezidenta, vzhledem k jeho věku, barvě šatů a společnosti, kterou očekává, lze další funkční období téměř vyloučit. Právě proto by měl Zeman narovnat záda a ke konvičkovcům promluvit. Měl by převzít trochu Kiskovy rétoriky a jako hlava státu apelovat na odvahu a zdravý rozum všech spoluobčanů místo toho, aby legitimizoval nenávistné výkřiky, vycházející z úst ustrašených a zmatených občanů. Správné by bylo, aby k nim hovořil jako osobnost, racionálně, avšak otcovsky, statečně, ne však s kuráží muže, který doráží raněné, když už je po bitvě. Místo laciných bonmotů, vytváření třídních nepřátel a opakování stereotypů o cizích národech, se kterými se většina lidí nikdy nepotkala, očekávalo by se spíše připomínání toho, že žijeme ve svobodné zemi, že máme co jíst a že svět není tvořen primárně národy, jejichž původ je často pofidérní, ale že svět je tvořen lidmi.

Lidé jsou dobří i zlí. Neexistují dobří Češi a zlí Syřané. Jsou lidé, kteří se někde narodili a formovaly je různé vlivy. Nyní žijeme v dostatku, ačkoliv se často oháníme našimi důchodci, klokánky a bezdomovci. Pokud podmiňujeme pomoc cizím lidem tím, že první musíme sami žít v ráji, pak jsme skutečně blázni. Přestaňme věřit, že jednou u nás vznikne socialistický ráj, ve kterém se každý bude mít skvěle, jak to tady našim rodičům vtloukala do hlavy propaganda. Uznejme, že materiální dostatek nás nyní přímo vybízí, abychom se stali stejně bohatými i morálně. Právě v tento den se očekává, že prezident dostojí své cti. Když už nic, tak by tím šokoval většinu kritiků a ti čestní by uznali, že nic není černobílé, a snad by i ocenili tento akt rozumu. V žádném případě se nesmí opakovat loňský incident s hodem na těžce pohyblivý cíl. Takový přístup skutečně není demokratický, natož rozumný.

Zda Zeman otočí svou dosavadní rétoriku, si netroufám odhadovat. Přál bych si, aby tomu tak skutečně bylo, protože pak by měl skutečně Zeman na Konvičkově Albertově své místo.

Jakub Mikel
Jakub Mikel (Články)
Kryptosluníčkář, někdejší šéfredaktor a ostentativní metrosexuál. Je student žurnalistiky na FF UP. Trpí utkvělou představou, že je vtipný.
  1. Jochen Vogel | 14.11.2015 v 0:19 | Odpovědět

    Vy zijete v jine, paralelni realite, Mihel. “Právě proto by měl Zeman narovnat záda a ke konvičkovcům promluvit. Měl by převzít trochu Kiskovy rétoriky a jako hlava státu apelovat na odvahu a zdravý rozum všech spoluobčanů místo toho, aby legitimizoval nenávistné výkřiky, vycházející z úst ustrašených a zmatených občanů.”

    Vite vy i Kiska, co se ted deje v Parizi a proc? Protoze Allah je velky, proto. Uzitecny idiot, tento termin snad jeste nikdy nemel tolik zivoucich exemplaru.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*