Nejnovější

Politické zpravodajství Houpacího Osla 19. – 20. 10.

Dnešní zpavodajství uvedeme expolitikem Vlastimilem Drymlem a jeho snahou o comeback. Budeme se věnovat také problémům hejtmana jižní Moravy Michala Haška a dalšímu vývoji v boji proti hazardu. Opět pohovoříme o paní primátorce Krnáčové a trochu místa dáme také dalším problémům ve vztahu TOP 09 a STAN.

Návrat pana Drymla

Stejně jako ve sportu, i v politice čas od času někdo nový prorazí na nejvyšší úroveň, nebo se z ní naopak vytratí.  Jako jeden z nejpřínosnějších odchodů posledních let hodnotím pád Vlastimila Drymla, který se minulý rok musel rozloučit s pozicí senátora lidu českého a krajského zastupitele na královéhradecku. Pan Dryml sloužil jako neobyčejně odpudivý příklad kombinace pochybného životopisu a nedůvěryhodné současnosti, proslulý je zejména jeho výrok „Nejsem žádný svatoušek, to v žádném případě, ale když už si někdo něco bere z veřejných peněz, tak tam musí zůstat ta většina pro ty lidi, pro ty občany“ (dodejme, že šlo o odposlech). Teď pan Dryml ohlásil snahu o návrat na politická prkna, která znamenají svět. Netají se také tím, že má spoustu zajímavých informací o jiných politicích, které by mohl zveřejnit (tj. může spoustu lidí napráskat) a ze svých politických neúspěchů obviňuje štvavou kampaň médií. Upřímně doufám, že pan Dryml bude kandidovat v příštích volbách – jeho výsledek bude dobrým ukazatelem, jak hluboko jsme klesli.

Trable pana Haška

Jiný politik, jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), by se naopak chtěl pádu do bezvýznamnosti vyhnout, a pokouší se v příštích krajských volbách znovu zaujmout post lídra kandidátky své strany. Bývalý korunní princ sociální demokracie a nositel čestného vnitrostranického titulu „prašivý zrádce a lhář“ však bude mít velké problémy se získáním nominace. Již nyní se proti němu vymezila vlivná brněnská organizace a z celostátního vedení ČSSD taky moc podpory očekávat nemůže. Vlastně se skoro zdá, že se může spolehnout pouze na ty své spolustraníky, do jejichž obcí coby hejtman posílá peníze. Je zde tedy slušná šance, že si pan Hašek bude muset napřesrok sbalit fidlátka, leč nechvalme dne před večerem.

Nekonečný hazard

Opět tu máme tahanice okolo hazardního zákona. Po prvním kole, ve kterém Miroslav Kalousek vcelku přesvědčivě zvítězil nad vládní koalicí a donutil ji k legislativním tanečkům, přichází pokračování. Jestli tomu dobře rozumím, problém je v tom, že koalice zákon předložila pozdě, takže se nestihne kompletně projednat na této sněmovní schůzi. Kalousek to s obvyklým šarmem komentoval, že Prostě to nějaké hovado z ministerstva financí nepřineslo do Sněmovny včas“ (koho tím asi myslel?). Asi bude nutné svolat mimořádnou schůzi, na které se možna povede celou věc uzavřít. Zrovna v tomto Kalouskovi moc nerozumím – proč si vybral jako téma k boji s koalicí zrovna hazardní tématiku? Blokace zvyšování jeho zdanění je extrémně nepopulární, snad si tedy mohl najít trochu pozitivnější téma, kterým by nepodporoval svůj veřejný obraz superpadoucha .

Naše komunální superhrdinka

V různých filmech či seriálech o superhrdinech většinou není vysvětlen jeden problém: Jestliže maskovaní bojovníci se zločinem pod ochranou noci brání spravedlnost a přes den se věnují civilnímu povolání, kde berou čas na spánek a odpočinek? Tato otázka se přímo nabízí při další zprávě o Radmile Kleslové z ANO, starostce Prahy 10. Kvůli předchozímu skandálu se smlouvou na poradenství pro ČEZ musela položit funkci místopředsedkyně hnutí, teď vyšlo díky Radiožurnálu najevo, že Kleslová měla ještě několik dalších smluv o spolupráci (Čepro, ČD, DPHMP a další), a to i během svého starostování. Celkově si činorodá politička přišla na statisíce korun a evidentně se kvůli tomu nějak zvlášť špatně necítí, pro Radiožurnál prohlásila, že Vztah advokáta a klienta je ze zákona důvěrný, a proto se nebudu ke klientům mé kanceláře více vyjadřovat,“. Jelikož šlo o vyjádření pro rádio, nelze s jistotou říci, zda přitom posluchačům ukazovala dlouhý nos. Skoro bych tomu věřil.

Vychytralost starostů

Nepříliš idylické vztahy mezi TOP 09 a hnutím Starostové a nezávislí byly opět potvrzeny. Předseda STAN Petr Gazdík prohlásil, že v blížících se krajských volbách neplánují kandidovat společně s TOP 09 v žádném kraji. Podle místopředsedy Polčáka plánují spolupráci se „středovými nezávislými uskupeními“. Středové nezávislé uskupení je jakýmsi Svatým grálem české politiky, přihřát si díky nim svou polívčičku (tj. preference) by chtěl téměř každý, jen je problém je najít. STAN ovšem před TOPkou nezavírá dveře úplně, je prý milostivě ochoten zvážit určitou kooperaci v senátních volbách. Tato vstřícnost pana Kalouska nepochybně dožene k slzám. Na druhou stranu, zrovna on by coby politický utilitarista měl být schopen ocenit slušně řečeno pragmatické jednání svých (stále ještě) spojenců – nejprve se s jeho pomocí svezli do parlamentu, kde prosadili některé významné body svého programu (např. změnu rozpočtového určení daní) a poté, jen co preference TOP 09 začaly klesat, je tak trochu kopli do pozadí. Nu což, v politice se zkrátka na přemíru vděčnosti věřit nedá.

Matěj Pospíchal
Matěj Pospíchal (Články)
Student politologie na MU v Brně.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*